- Reklama -

Jeden podpis za druhým. Další hvězdy pod smlouvou

- Reklama -

Jako by se s těmi zprávami v posledních dnech roztrhl pytel. Některé kluby se těsně před začátkem nové sezóny NHL stihly dohodnout se svými oporami na dlouhodobých kontraktech. Už na začátku října oznámil Vancouver prodloužení smlouvy se svými dvěma mladými hvězdami. Elias Pettersson prodloužil o tři roky (7,35 milionu ročně), zadák Quinn Hughes se upsal na dalších šest let (7,85 milionu za rok).

A zprávy o podpisech přicházejí i nyní, kdy už se sezóna naplno rozběhla. Jen za poslední týden byl oznámen podpis hned několika velkých hvězd. Pojďme si tedy v krátkosti zrekapitulovat ty nejvýznamnější.

ALEKSANDER BARKOV (centr, Florida Panthers, 26 let)

8 let, 80 milionů, 10 milionů ročně

- Reklama -

Minulý pátek bylo oznámeno, že vedení Panthers se dohodlo s kapitánem týmu na novém osmiletém kontraktu v celkové hodnotě 80 milionů dolarů. Šestadvacetiletý centr a vítěz Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka vstupuje do posledního roku šestileté smlouvy, kterou podepsal v roce 2016. Nový kontrakt tak vstoupí v platnost od ročníku 2022-23.

„Jsem opravdu šťastný, že tu můžu zůstat takhle dlouho. Tahle organizace mě draftovala a dala mi šanci hrát NHL. Rozvíjel jsem se tu jako hráč i jako člověk. Miluju to tady,“ vyznal se sympatický Fin, který má ve sbírce také Lady Byng Trophy pro ligového gentlemana.

O Barkovovi se vždy říkalo, že je jedním z nejméně doceněných hráčů v lize. Na Floridě ale moc dobře vědí, jak skvělý hokejista to je. A nová smlouva ukazuje, jak si ho klub váží. S desetimilionovým platem se Barkov zařadí mezi naprostou ligovou špičku, kam svými výkony už pár let bezesporu patří.

MIKA ZIBANEJAD (centr, New York Rangers, 28 let)
8 let, 68 milionů, 8,5 milionu ročně

Jezdci v něm mají centra první útočné formace a jednoho ze svých ofenzivních lídrů. Nová smlouva by ho měla na Manhattanu udržet až do roku 2030. „Nemohu to slovy popsat. Oblékat dres Rangers je ta největší pocta a já nemohu uvěřit, že ho budu mít na sobě dalších osm let. Jsem velmi šťastný a motivovaný,“ prohlásil Zibanejad. „Mika je nejen elitní hráč, ale také příkladný člověk, a my jsme rádi, že jeho kariéra u nás bude pokračovat,“ komentoval podpis generální manažer Chris Drury.

Osm let je pro hráče, který se blíží třicítce, poměrně dost. Očekávala se spíše o něco kratší smlouva. Na volném trhu by si ale Zibanejad nejspíš přišel na vyšší částku, která by mohla atakovat desetimilionovou hranici. Tohle se zdá jako férová dohoda pro obě strany. Zvlášť v situaci, kdy Rangers nemají dalšího elitního centra. Zibanejad je pro ně naprosto nenahraditelným a klíčovým hráčem, stejně jako třeba Panarin nebo Fox.

NICK SUZUKI (centr, Montreal Canadiens, 22 let)
8 let, 63 milionů, 7,875 milionu ročně

„Jsme rádi, že jsme si zajistili jeho služby na dalších osm let,“ zářil spokojeností generální manažer Marc Bergevin. Nevysoký šikula přišel do organizace Habs v září 2018 z Vegas jako součást výměny Maxe Paciorettyho. Loni zaznamenal v 56 zápasech slušných 41 bodů.

Komentáře se shodují v tom smyslu, že mladý centr v tuto chvíli nemá hodnotu téměř osmi milionů dolarů, ale brzy by se mohl dostat na úroveň, kdy bude tahle „cenovka“ považována za velmi výhodnou.

Na šikovného forvarda, který hraje dobře na obou stranách kluziště, bude Montreal po odchodu Phillipa Danaulta spoléhat ještě více než loni. Tady Canadiens zkrátka nezaplatili za to, co už Suzuki dokázal, ale za to, co teprve předvede.

RYAN PULOCK (obránce, New York Islanders, 27 let)
8 let, 49,6 milionu, 6,2 milionů ročně

Generální manažer Lou Lamoriello předvedl skutečný majstrštyk. V době, kdy se elitním mladým bekům platí okolo devíti milionů dolarů za rok, si uvázal Pulocka za částku, která jen lehce převyšuje šestimilionovou hranici.

Celému prvnímu obrannému páru Pelech – Pulock tak budou Isles platit jen zhruba 12 milionů za rok. Zmíněná dvojka přitom patří k nejlepším a nejsehranějším párům v lize. Adam Pelech se nedávno dočkal také nové smlouvy, která je velmi podobná té, kterou nyní podepsal jeho parťák (8 let, 46 milionů).

BRADY TKACHUK (levé křídlo, Ottawa Senators, 22 let)
8 let, 57,5 milionu, 7,5 milionu ročně

Jen pár hodin před zahajovacím zápasem sezóny se Ottawa dohodla na podmínkách nového kontraktu s Bradym Tkachukem. „Tohle je vzrušující den. Brady je prototypem power-forvarda s širokou škálou dovedností. Dává góly, hraje fyzicky a je příkladem pravého profesionála,“ hlásil do světa generální manažer Pierre Dorion.

Čtyřka draftu z roku 2018 si novou smlouvu „vyčekala“, stejně jako předloni jeho bratr Matthew nebo kdysi jejich táta Keith. „S naší rodinou si nikdo zahrávat nebude. Známe svou cenu,“ řekl nedávno v jednom podcastu Matthew Tkachuk.

CHARLIE McAVOY (obránce, Boston Bruins, 23 let)
8 let, 76 milionů, 9,5 milionů ročně

Nejlukrativnější kontrakt z výše uvedených (s výjimkou Barkova), je ten nejčerstvější. Jen před pár hodinami došlo k podpisu nové osmileté smlouvy mezi Bostonem a Charliem McAvoyem. Ten v roce 2019 přistoupil na velmi „team-friendly“ bridge deal, který zněl na 4,9 milionu dolarů ročně po dobu tří let a platí americkému zadákovi ještě v této sezóně.

Jeho cena už je ale mnohem výše, jak dokládá dnešní dohoda. Třiadvacetiletý rodák z Long Beach skončil dvakrát za sebou v top desítce hlasování o Norris Trophy (naposledy byl pátý). Podle mnohých je možná nejuniverzálnějším bekem současné ligy, který nabízí skvělý mix ofenzivních schopností a fyzické hry.

Umí tvořit hru, stejně tak je ale výtečný ve vlastním pásmu, a jeho hity hodně bolí. Na ledě tráví přes 25 minut za zápas a vyrostl skutečně v elitního obránce. Bruins nikoho takového neměli od éry Raye Bourquea. Pro klubové vedení je dobře, že se s ním dohodlo už teď. Očekává se, že jeho bodová produkce totiž půjde významně nahoru, když nyní konečně převzal roli rozehrávače první přesilovkové formace s Marchandem, Bergeronem, Pastrňákem a Hallem.

Zajímavostí je, že od chvíle, kdy v NHL v roce 2017 debutoval, je druhým nejlepším bekem v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách (+80). V posledním play-off byl druhým nejproduktivnějším hráčem Medvědů za Davidem Pastrňákem, když v 11 duelech nasbíral 12 bodů (1+11).

„Mimořádně si ho ceníme jako hráče i jako člověka. Roste z něj lídr. Než přišel k nám, hrál za Boston University. Miluje tohle město, zdejší fanouškovskou základnu i ostatní sportovní týmy ve městě,“ řekl na adresu McAvoye generální manažer Don Sweeney.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -