- Reklama -

Jednou moc mladý, jednou moc starý. Fanoušci si ale Jágra žádají

- Reklama -

Chystá se na svoji desátou All-Star Game. A přijíždí na ni se stejnými pocity, s jakými se chystal na tu první. Jaromír Jágr si znovu myslí, že se na přehlídce ligových talentů ocitl tak trochu nedopatřením, jenže co může dělat. Příznivci nejrychlejší kolektivní hry na světě mu svými hlasy dali jasně najevo, že ho touží vidět v akci.
V roce 1992 se Utkání hvězd konalo ve Philadelphii. Kladenský rodák tehdy sloužil druhým rokem v sousedním Pittsburghu. Tučňáci v té době oslnili ligu takovým způsobem, že do zahajovací sestavy konference Prince z Walesu se dostali čtyři jejich členové, Jágr mezi nimi. Paula Coffeyho, Maria Lemieuxe a Kevina Stevense navíc doplňoval Bryan Trottier jako zvláštní volba komisaře NHL.
„Připadal jsem si tehdy podobně jako dneska John Scott. V Pittsburghu jsem nastupoval ve třetí nebo čtvrté formaci, protože jsme měli v sestavě samé skvělé hokejisty, ale fanouškové mě zvolili do All-Star Game,“ vzpomíná se 24letým odstupem. „Byl jsem z toho v rozpacích, nechtěl jsem jet. Bylo mi devatenáct, viděl jsem kolem sebe všechny ty superhvězdy – a přitom jsem se měl postavit do zahajovací formace. Bylo to trochu zvláštní, neměl jsem z toho dobrý pocit.“
Jágrovými spoluhráči při exhibici byli například Ray Bourque, Scott Stevens, Kevin Hatcher či Mark Messier. Proti němu nastoupili mimo jiné Al MacInnis s Chrisem Cheliosem, Wayne Gretzky, Brian Bellows, Luc Robitaille.

V roce 1992 poprvé určovala podobu soupisek komise NHL tvořená generálními manažery (předtím rozhodovali trenéři obou výběrů), poprvé byli pozváni tři brankáři na každé straně. Na seznamu dovednostních disciplín se poprvé objevila soutěž o nejrychlejšího bruslaře, kterou časem 14,363 sekund vyhrál detroitský Sergej Fjodorov.
Skoro o čtvrt století později se dočká premiéry jiná novinka, hlavní zápas (či spíš série zápasů) hraný jen se třemi muži v poli. Tahle myšlenka se nejstaršímu hokejistovi v NHL také příliš nezamlouvala, několikrát apeloval na fanoušky, aby mu neposílali hlasy. Znovu marně.
„Musím tu být, zvolili mě. Nechci se nechat suspendovat, nechci přijít o žádný soutěžní zápas,“ připomíná Jágr, jakým způsobem NHL trestá ty, kdo by bez vážného důvodu odmítli účast na exhibici. „Miluju myšlenku All-Star Game a myslím, že je dobrá pro fanoušky. Jenže já bych ve svém věku potřeboval něco jiného, abych byl připraven na zbytek sezóny a případné play off.“
43letý veterán si naštěstí jako kapitán výběru Atlantické divize může sám určit, které dovednostní soutěže obsadí. Vybral si méně významné role nahrávačů v klání o nejpřesnější střelbu a v týmové soutěži zručnosti. Pokud jde o nedělní utkání, těží Jágr ze skutečnosti, že mužstvo povede kouč Panterů Gerard Gallant.
„Nemyslím, že v zápase tři na tři toho moc odehraju. Nenastupuju v prodloužení často ani na Floridě, a tady budeme mít stejného trenéra,“ oddechne si. „V sobotu jako stařík nebudu dělat nic. Jsou to soutěže šikovnosti, takže jsou většinou pro mladé kluky.“
„Rozhodně nepůjdu do soutěže o nejrychlejšího hokejistu. Nechci nikoho uvést do rozpaků. Představte si, že bych to ve svém věku vyhrál?“ nezapomene vložit do svých odpovědí tradiční žertovnou poznámku.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -