- Reklama -

Kapitán se vrací domů. Novým generálním manažerem Detroitu je Steve Yzerman

- Reklama -

Příhodnější datum pro tuto novinu byste hledali jen stěží. Je 19. dubna 2019 a muž, s nímž je neodmyslitelně spojeno číslo devatenáct, vyvolal u detroitských fanoušků ohromné nadšení.
Na odpolední tiskové konferenci za přítomnosti Christophera Illitche, Kena Hollanda a Steva Yzermana bylo oficiálně oznámeno, že novým generálním manažerem Red Wings se stává Steve Yzerman, legendární postava tohoto klubu.



Rudá křídla rozhodně neztrácela čas. Je to jen pár dnů, kdy byla Tampa vyřazena z letošního play-off a Yzermanovo působení u Lightning dospělo ke svému konci. Před sezónou bývalý vynikající útočník opustil post generálního manažera, v klubu ovšem zůstal jako poradce. Nyní jeho smlouva vypršela a on se může vrátit do míst, kde prožil celou svou hráčskou kariéru.
Ken Holland, který byl ve funkci generálního manažera od roku 1997, byl druhým nejdéle sloužícím GM u jednoho týmu. Déle než on, jen zhruba o měsíc, působí v této vrcholné pozici pouze David Poile v Nashvillu.
Fanshop týmu
Holland ale Rudá křídla neopouští, měl by se přesunout do role viceprezidenta a Yzermanova poradce. Jeho jméno bylo skloňováno v souvislosti s manažerskou pozicí v Edmontonu, tato možnost ale padla. Kromě toho je také často zmiňován jako jeden z kandidátů na tento post v Seattlu, novém klubu, který začne hrát od sezóny 2021-22.
Dnes třiapadesátiletý Yzerman působil v Hockeytownu mezi lety 1983 a 2006, z toho dvacet let dělal kapitána. Rudá křídla pod jeho vedením třikrát dosáhla na Stanley Cup (1997, 1998, 2002).
Před tím, než v roce 2010 přijal nabídku z Tampy, působil Yzerman po skončení hráčské kariéry jako Hollandův poradce. Teď by se tedy měly role obrátit. „Jsou dobří přátelé, takže budou dobře spolupracovat,“ myslí si o spojení Yzerman-Holland Mike Babcock. Současný kouč Toronta vedl Yzermana v jeho poslední sezóně kariéry a spolupracoval s ním při triumfech ve Stanley Cupu 2008 a na ZOH 2010 a 2014.
Yzermana draftovali Red Wings v prvním kole draftu 1983 jako celkovou čtyřku. Po několika letech, kdy Detroit patřil k nejslabším týmům NHL, se pod jeho vedením Rudá křídla vypracovala v příkladnou a úspěšnou organizaci. Michiganský klub pětadvacet let v řadě nechyběl v play-off. Karta se obrátila až v posledních letech, kdy Red Wings třikrát za sebou nepostoupili do vyřazovacích bojů a pustili se do obměny kádru.
Všichni fanoušci v Detroitu nyní věří, že stejně jako v devadesátých letech povede Yzerman Red Wings k úspěchům. Jen málokterý hráč byl ve městě tak zbožňován, jako právě The Captain.
V týmu Rudých křídel už dávno nenajdete opory z úspěšných let, jakými byli Niklas Lidström, Chris Chelios, Pavel Dacjuk či Henrik Zetterberg. Lídrem značně omlazeného týmu je dvaadvacetiletý Dylan Larkin, kterému sekundují další mladí hráči jako Anthony Mantha, Tyler Bertuzzi nebo Andreas Athanasiou. Do kádru se letos prosadili či alespoň nakoukli i další nováčci, jako například Filip Hronek, Michael Rasmussen, Dennis Cholowski, Taro Hirose nebo Filip Zadina.
„Je to pro naši organizaci neuvěřitelně vzrušující den,“ prohlásil Christopher Illitch. „Steve Yzerman je pro nás perfektní volbou. V Tampě si vedl výborně a vybudoval z Lightning pravidelného uchazeče o Stanley Cup. Je to chytrý, úspěšný, soutěživý a velmi motivovaný muž,“ dodal. „Ken věří, že tento krok je z dlouhodobého hlediska v nejlepším zájmu našeho klubu,“ uvedl také Illitch.
„Jsem nadšený, že jsem zpátky v Detroitu a mohu se opět připojit k Red Wings. Rád bych poděkoval Chrisovi a celé Illitchově rodině. Jsem velmi vděčný za tuhle šanci a důvěru,“ uvedl Yzerman na tiskovce.
Podaří se mu vybudovat v Hockeytownu podobně silný tým jako v Tampě?
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -