- Reklama -

Kdy, když ne teď? Matthias si pauzu řádně užil

- Reklama -

25. dubna skončila pro Shawna Matthiase vyřazením Vancouveru od Calgary v prvním kole play off sezóna. V tu chvíli už tušil, že Canucks o jeho služby nebudou mít nadále zájem. Zatímco jiní hokejisté se v době, kdy nemají smlouvu, snaží vyvarovat většiny aktivit, během nichž by se mohli zranit, 27letý útočník se rozhodl volné dva měsíce prožít naplno.
Během dovolené v Austrálii a na Novém Zélandu si mimo jiné vyzkoušel bungee jumping a seskok padákem.
„Dělal jsem věci, o kterých jsem si nikdy nemyslel, že je budu dělat,“ zpovídá se na stránkách kanadské televize Sportsnet. „Celý ten výlet byl zřejmě nejzábavnější dovolenou, jakou jsem mezi sezónami prožil. Potřeboval jsem si  pročistit hlavu, než jsem se vydal na hokejový trh. Nebyl nikdo, kdo by mi cokoliv zakazoval.“
„Když začali ve Vancouveru na jaře podepisovat smlouvy ostatní, já žádnou nabídku nedostal. Nedostal jsem šanci, takže mi bylo jasné, jak na tom jsem. Užil jsem si hokej ve Vancouveru, ale nejsem naštvaný, že odcházím, protože mám šanci jít domů a zahrát si za klub, kterému jsem fandil jako kluk.“
Matthias se narodil v ontarijském městě Mississauga, jeho hokejové srdce tedy patřilo Torontu. S představiteli Maple Leafs se nezávazně sešel už během „přestupového okna“ koncem června, na podpisu roční smlouvy za 2,3 miliónu dolarů se s nimi dohodl 6. července.
„Když se rozhlédnete po lize, spousta chlapů podepsala jednoleté smlouvy. Každý chce mít nějakou jistotu, ale takhle to dnes v NHL chodí. Všechno si musíte zasloužit. Těším se na kemp, kde se pokusím předvést co nejlepší výkon, od toho se bude všechno odvíjet,“ uvědomuje si.
V minulém ročníku si sice bývalý hráč Floridy vytvořil nová osobní maxima 18 branek a 27 bodů, ale dobře ví, že jeho role u Javorových listů bude i nadále především defenzivní.
„Budu spokojený, ať mě postaví kamkoliv. Podívejte se, kdo všechno v létě přišel do vedení klubu. Samí vítězové Stanley Cupu. Kdo by nás měl lépe učit, než lidé s takovými zkušenostmi?“ připomíná angažování trenéra Mikea Babcocka a protřelých činovníků z New Jersey Lou Lamoriella a Jacquese Lemairea. Tituly je ověnčený také prezident Maple Leafs Brendan Shanahan.
„Všechno se zdá být na správné cestě. Nechápu, proč se tady někomu nechce hrát. Bude to ohromné,“ věří Shawn Matthias.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -