- Reklama -

Lightning si po jedenácti letech zahrají finále Stanley Cup, jedním gólem k tomu přispěl Ondřej Palát

- Reklama -

Hokejisté Tampy Bay si po jedenácti letech znovu zahrají finále Stanleyova poháru. V semifinále vyřadili New York Rangers 4:3 na zápasy poté, co v pátečním utkání zvítězili na ledě Madison Square Garden 2:0. Rozhodující sedmý zápas vyšel Benu Bishopovi. Gólman Lightning, který v minulém duelu po pěti inkasovaných gólech ve 48. minutě střídal, kryl 22 střel a připsal si druhou nulu v sérii a třetí ve vyřazovací části.
„Před domácím publikem nikdy nechcete inkasovat tolik branek, ale ze své hry jsem měl i tak dobrý pocit. Soupeř měl v minulém utkání štěstí na odražené puky, dostával se do přečíslení. Ale já si v Madison Square Garden hodně věřím, během celé sezóny se nám tady s Lightning dařilo, takže jsem si z dnešního duelu těžkou hlavu nedělal,“ řekl Bishop.
Americký reprezentant se stal teprve třetím gólmanem v historii NHL (2002 – Patrick Roy, 2011 – Tim Thomas), který v jednom ročníku nadstavbové části soutěže vychytal dvakrát nulu v sedmém utkání. Poprvé se mu to letos povedlo v prvním kole proti Detroitu Red Wings.
Navíc Bishop znovu dokázal, že se po nevydařených zápasech umí dostat rychle zpět do formy. Když v letošním play off prohrál, sedmkrát z osmi případů vychytal v následujícím utkání vítězství.
„Moc jsme jim toho dneska nedovolili. Spoluhráči předvedli obětavý výkon, padali do střel, svědomitě se vraceli a tlačili puk do bezpečí. To bylo pro výsledek dnešního utkání rozhodující a mně to hodně ulehčilo práci,“ uvedl osmadvacetiletý rodák z Denveru.
Také jeho protějšek Henrik Lundqvist byl pro hostující hráče dlouho nepřekonatelnou překážkou. Lightning odčarovali jeho kouzlo až v závěrečné třetině, podařilo se to Alexi Killornovi a Ondřeji Palátovi.
„Máme především vynikající partu a to dělá strašně moc. V posledních čtyřech letech jsme byli jedním z těch týmů, které odehrály v play off nejvíc zápasů. Je skvělé být součástí tak vynikajícího týmu. Věřte mi, že jsme do toho dali úplně všechno. Letos to nestačilo, i když nám k postupu do finále chyběl jen kousek,“ sdělil strážce svatyně Rangers.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Bolts byli v prvních dvou třetinách střelecky aktivnější, soupeře přestříleli v poměru 19:11 (9:5, 10:6), ale pozorná obrana Rangers ve spolupráci s Lundqvistem všechny ošemetné situace vyřešila. V 13. minutě zachránila domácí celek od pohromy i branková konstrukce. Proti tečované střele Killorna od modré čáry vytasil švédský gólman pohotovou lapačku a puk se pak od břevna odrazil ven z branky.
Sedmkrát v klubové historii hráli Blueshirts sedmé utkání play off před vlastními fanoušky. Sedmkrát zvítězili. Lundqvist držel jejich naděje na prodloužení této úspěšné série až do 42. minuty. Autorem rozdílové trefy se stal kanadský centr Killorn, jehož bekhendová střela prošla mezi betony domácího gólmana až do sítě.
„Nepočítal jsem s tím, že to bude pěkná branka, protože Lundqvist předváděl parádní zákroky. Střílel jsem přes Stevena Stamkose a před brankou výborně clonil Valtteri Filppula. Měl jsem štěstí, že to prošlo gólmanovi mezi nohy,“ popsal Killorn rozhodující akci celé série.
O deset minut později pak stanovil konečnou podobu výsledku Ondřej Palát. Český forvard zakončil rychlé přečíslení tři na dva prudkým švihem z levého kruhu, který nasměroval nad Lundqvistovu lapačku. Perfektním pasem do jízdy vybídl Paláta ke skórování Tyler Johnson. Druhou asistenci si připsal brankář Ben Bishop.
„Trénovat tyto hráče je velká zábava. Když po nich chcete, aby hráli ofenzivně, tak to udělají s radostí, protože to mají v krvi. Pokud ale chcete postoupit do finále Stanley Cupu, nesmíte zapomínat na obranu. Přesně tak, jak jsme to předvedli v pátém a sedmém utkání. V těchto utkáních jsme nemohli hrát lépe,“ míní kouč Bolts Jon Cooper.

Lightning podruhé ve své klubové historii převzali Prince of Wales Trophy


Foto: Icon Sportswire
Sestřih z utkání:

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -