- Reklama -

Lightning slaví, pohár vystřelil Colton

- Reklama -

Letošní sezóna NHL je u konce. Staronovými šampiony jsou Tampa Bay Lightning, kteří ovládli finálovou sérii proti Montrealu v poměru 4:1 na zápasy. Rozhodla o tom jejich výhra 1:0 v pátém zápase před vlastními fanoušky v Amalie Areně.

Lightning slaví zisk Stanley Cupu podruhé za sebou a celkově potřetí v klubové historii (2004, 2020, 2021). Svěřenci kouče Coopera jsou druhým týmem v éře platových stropů, který dokázal obhájit triumf. Navázali tak na Pittsburgh z let 2016 a 2017.

O výhře rozhodl ve 34.minutě nováček Ross Colton po přihrávce Davida Savarda. Jednalo se o symbolický moment. Jedinými dvěma hráči, kteří nezažili loňský triumf Bolts, jsou právě nováček Colton (loni působící v AHL) a v průběhu letošní sezóny z Columbusu získaný obránce Savard. Jediní dva borci z týmu, kterým doteď chyběl Stanley Cup, se postarali o vítěznou trefu. Lepší pohádku si nemohli vysnít.

Ross Colton je dalším z dlouhé řady mladíků, které Tampa Bay draftovala v pozdějších kolech draftu (4. kolo, 118. celkově v roce 2016), následně je rozvíjela na farmě a postupně zapracovala do kádru prvního týmu.

- Reklama -

Nejproduktivnějším hráčem play-off se stal s devítibodovým náskokem Nikita Kučerov. Ruský forvard zaznamenal podruhé za sebou v play-off přes třicet bodů (letos 32), což se před ním povedlo jen legendární dvojici Wayne Gretzky, Mario Lemieux. Nejlepším střelcem play-off je podruhé za sebou se 14 brankami Brayden Point.

Útočník Pat Maroon se zapsal do historie tím, že vyhrál pohár třikrát po sobě se dvěma různými týmy (St. Louis 2019, Tampa Bay 2020 a 2021). Posledním, komu se podobný kousek povedl, byl Ed Litzenberger v šedesátých letech. V éře platových stropů (od roku 2005) žádný hráč nevyhrál Stanley Cup třikrát za sebou. Tomu se říká být ve správný čas na správném místě (ve správném týmu).

„Poslední dvě minuty jsem byl hodně nervózní, ale kluci fantasticky blokovali střely a dělali pro vítězství všechno. Měl jsem ohromné štěstí, že jsem mohl být součástí tří parádních tažení a skvělých týmů,“ prohlásil trojnásobný šampion.

Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off získal gólman Andrej Vasilevskij. Stal se prvním brankářem narozeným mimo severní Ameriku, který získal cenu MVP, a celkově teprve třetím Rusem a šestým Evropanem (Lidström, Zetterberg, Malkin, Ovečkin, Hedman).

Do historie se zapsal také tím, že opět vychytal nulu při zápase, který uzavřel celou sérii. Dokázal to už pětkrát za sebou! Loni zakončil shutoutem finálovou sérii proti Dallasu (2:0), letos končil s nulou série proti Floridě (4:0), Carolině (2:0), Islanders (1:0) i Montrealu (1:0). To je neskutečný výkon!

„Pořád mu říkám, že je náš MVP, že je nejlepší na světě. Dneska se zase stavěl na hlavu a udržel nás v zápase. Má další nulu. Neuvěřitelné,“ byl za svého kamaráda šťastný Nikita Kučerov. „Nemohu tomu uvěřit. Zasloužil by si ji (Conn Smythe Trophy) celý tým. Není to o mně, je to o celém týmu,“ povídal šťastný Andrej Vasilevskij.

Doslova neuvěřitelných 15 měsíců má za sebou útočník Blake Coleman. Toho Bolts loni přivedli během sezóny z New Jersey a od února 2020 už stihl dvakrát vyhrát Stanley Cup a přivítat na svět své dvě děti (loni v únoru a letos v červnu). Těžko si představit šťastnější rok života. Štěstím pochopitelně zářil také kouč Jon Cooper. „To hráči to dokázali. Já jsem tam jen stál a žvýkal žvýkačku,“ říkal s úsměvem.

„Vyhrát Stanley Cup je hrozně těžké a my to dokázali dvakrát za sebou. Je to neuvěřitelný pocit, opravdu speciální,“ zářil dojetím kapitán Steven Stamkos.

Závěrem dodejme, že z poháru se podruhé v kariéře radují i Češi Ondřej Palát a Jan Rutta, spolu se Slovákem Erikem Černákem.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -