- Reklama -

Máte 750 miliónů dolarů? Penguins jsou vaši

- Reklama -

V historii NHL se americký klub za vyšší cenu ještě nikdy neprodal. Dosavadní rekord není ani poloviční, v roce 2013 zaplatili Josh Harris s Davidem Blitzerem za Devils 320 miliónů. Majitelé Pittsburgh Penguins Mario Lemieux a Ron Burkle ale možná nakonec za svůj hokejový klenot ani tři čtvrtě miliardy dolarů požadovat nebudou, záleží na okolnostech.
„Nechci tu spekulovat o ceně, ale musím říci, že Penguins jsou velmi úspěšnou organizací a očekával bych, že její vlastníci budou požadovat částku, která tomu bude odpovídat,“ předpokládá Bob Caporale, jenž v minulosti působil u Tučňáků jako klubový právník. „V posledních letech pozorujeme, že ceny klubů ve všech hlavních sportovních odvětvích jdou nahoru.“
Mario Lemieux Ron Burkle
Klíčovou otázkou je, zda součástí balíčku bude pouze hokejový tým a hala Consol Energy Center, nebo také 28 akrů (cca 11,3 hektarů) pozemků na místě bývalé Civic Areny, které se pochopitelně nechají dobře obchodně využít. V případě prodeje této plochy může do záležitosti hovořit také městská rada.
Podle posledních odhadů renomovaného ekonomického časopisu Forbes se hodnota Penguins pohybuje kolem 565 miliónů dolarů. Není však jasné, zda do ní byly zahrnuta půda pod někdejším stadiónem. Ani to ale nejsou peníze, které by někdo jen tak vytáhl z portmonky. Lemieux s Burklem pověřili zprostředkovatelskou firmu jednáními o prodeji letos v červnu a zatím se nezdá, že by se hrnuli zájemci.


Mohlo by vás zajímat:


„Není mnoho lidí, kteří můžou vypsat šek na takovou částku,“ upozorňuje Don Cornwell, který má jednání na starost a v minulosti řídil např. prodej Toronto Maple Leafs. „Když se snažíte najít kupce, většinou musíte dát dohromady nějakou skupinu. A najít tři lidi, kteří dají dohromady 800 miliónů, aby něco společně koupili, je velice těžké.“
Bob Caporale mu přizvukuje: „Většinou se dá dohromady jeden hlavní investor s několika menšími spoluinvestory. Velmi často kupují kluby skupiny lidí, jen málokdy jedinci.“
„A teď si představte, že u každého z nich musí proběhnout schvalovací proces, což zabere nějaký čas. Navíc v okamžiku, kdy se záležitost dostane na stůl NHL, prodávající ani kupující už nemůžou ovlivnit, jak dlouho potrvá,“ upozorňuje Caporale, že Penguins můžou mít současné vlastníky ještě hodně dlouho.
Foto/Photo by: AxsDeny

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -