- Reklama -

Mládí v trapu. Colorado táhnou veteráni

- Reklama -

Do NHL vlétl jako uragán. Ve své premiérové sezóně nasbíral 63 bodů a na jejím konci byl po zásluze oceněn Calderovou trofejí pro nejlepšího nováčka. Řeč je samozřejmě o Nathanu MacKinnonovi, který v osmnácti letech ohromil celou NHL.
Po nadmíru vydařeném loňském ročníku si kanadský útočník v létě zatrénoval i s kapitánem Pittsburghu Sidneym Crosbym, a těšil se na to, že letos si bodově ještě polepší. Ale přání zůstává otcem myšlenky. Samozřejmě MacKinnonův talent nikam nezmizel, jen zatím trochu podřimuje.
Jeho schopnosti se naplno projevují především v samostatných nájezdech, ve kterých je letos stoprocentně úspěšný. O čemž se minulou neděli přesvědčil i český gólman Petr Mrázek. Ale přímo ve hře se rodák z Halifaxu prosadil jen pětkrát, navíc v posledních 16 zápasech nemířil mezi tři tyče ani jednou. Celkově pak posbíral 21 bodů. Loni by mu to možná stačilo, nicméně letos je to málo.

Ovšem na soupisce Lavin najdeme více takových příkladů. V loňském ročníku bylo Colorado třetím nejlepším mužstvem základní části. A byli to právě mladí hráči, kteří táhli Avalanche kupředu. Týmovou produktivitu vyhrál Matt Duchene (třetí muž draftu 2009), následovaný kapitánem Gabrielem Landeskogem (druhý v roce 2011), Ryanem O’Reillym (33. v roce 2009) a zmíněným Nathanem MacKinnonem, který byl jedničkou předposledního draftu.
Ale letos se karty obrátily. Mužstvo táhnou veteráni Alex Tanguay (35 let) a Jarome Iginla (37). I když slovo „táhnou“ může být zavádějící, protože Lavinám patří až 23. příčka v ligové tabulce. Každopádně 23letý Duchene, 22letý Landeskog, 23letý O’Reilly i 19letý MacKinnon zůstávají ve stínu svých loňských výkonů.


„Všichni prožíváme menší krizi. Před sezónou jsme měli vysoká očekávání, takže pocit frustrace lze cítit na každém kroku. Lhal bych, kdybych tvrdil opak. Samozřejmě chceme sbírat více bodů,“ řekl MacKinnon. Colorado loni nasbíralo 112 bodů, vyhrálo divizní titul a trenér Patrick Roy byl po sezóně oceněn trofejí Jacka Adamse pro nejlepšího kouče NHL.
Letošní propad do hlubin startovního pole si mnozí vysvětlují prostě tím, že Lavinám přestalo přát štěstí. V minulém ročníku si americký klub připsal výsledky 35-8-3 v zápasech, ve kterých měli jeho soupeři střeleckou převahu. Jestli máte pocit, že takový trend je dlouhodobě neudržitelný, pak vám aktuální sezóna dává za pravdu – výsledky 6-10-6. „Loni se nám dařilo všechno, letos vůbec nic,“ má jasno MacKinnon.
Jeho kolega Daniel Landeskog ale přišel s jinou teorií: „Nesnažte se hanit naše loňské výkony. Hráli jsme dobře individuálně i týmově. Mnohé týmy jsme překvapili naší hrou, protože pořádně nevěděly, co od nás mají očekávat. V tom je letošní sezóna odlišná. Ostatní týmy si nás přes léto poctivě zmapovaly a teď o nás vědí první poslední.“
„Dalším faktorem je vyrovnanost výkonů, která mnohým hráčům, včetně mě, bohužel chybí,“ dodal švédský útočník.
Problémy se nevyhýbají ani brankovišti Lavin. Semjona Varlamova už od začátku sezóny provázejí problémy s třísly a ačkoliv se včera vrátil do hry ve velkém stylu, když vynuloval St. Louis Blues, jeho celková čísla jsou stále na hony vzdálená loňsku. „Nezapomínejte na to, co pro náš klub loni vykonal. Chytal skvěle a právě on byl tím hlavním důvodem, proč jsme nakonec získali 112 bodů,“ zastal se svého svěřence Patrick Roy.
Naopak bez bázně a hany vlétl do NHL nováček Calvin Pickard, který už si připsal 13 startů a svými výkony výrazně převýšil původní týmovou dvojku, Švýcara Reta Berru. V pěti zápasech, které předcházely včerejšímu střetnutí s Bluesmany, měl Pickard lví podíl na tom, že si jeho mužstvo odneslo šest bodů za tří vítězství. Ačkoliv byli soupeři – a už jsme zase u toho – v každém utkání střelecky aktivnějším týmem.

Laviny momentálně ztrácejí sedm bodů na postupové pozice do play off. Povzbuzující je fakt, že z posledních třech utkání vydolovaly maximální počet bodů a to s komfortním skóre 12:2. „Určitě máme na víc, jen musíme probudit všechny naše útočné zbraně. Jakmile se někteří hráči rozjetou a začnou sbírat jeden bod za druhým, posune to náš tým na úplně jinou úroveň,“ řekl Jarome Iginla.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -