- Reklama -

Na trestu se nic nemění, vyslechl si Wideman od Bettmana

- Reklama -

Komisař NHL Gary Bettman ve středu zamítl žádost Dennise Widemana o zmírnění 20zápasového trestu, který obránce Calgary dostal za své napadení čárového sudího Dona Hendersona na konci ledna v utkání s Nashvillem. Šéf soutěže odmítl argument, že Wideman byl otřesen po předchozím naražení na mantinel od Miikky Salomäkiho a při cestě na střídačku si rozhodčího všiml na poslední chvíli.
„Vzhledem k závažnosti zákroku nevidím důvod, proč bych měl trest snižovat. Měl bych dokonce oprávnění k tomu, abych dobu suspendace prodloužil. Jsem zklamán tím, že pan Wideman absolutně odmítá přijmout zodpovědnost za svoje jednání.“
„Nemám důvod věřit jeho tvrzení, že se snažil zabránit srážce. Nemyslím si, že nevěděl, co se s ním děje. Byl natolik při vědomí, že klepáním hokejkou o led žádal o střídání a mířil přímo na lavičku Calgary. Rozhodčí prostě nemůžou být cílem vybíjení hráčských frustrací nebo vzteku,“ uvedl Bettman.
Zkušený zadák se sice Hendersonovi za svůj zkrat omluvil hned na ledě a poté ještě v tiskovém prohlášení, Bettmanovi se však při prošetřování incidentu mimo jiné dostala do rukou také textová zpráva, kterou Wideman začátkem února poslal jednomu ze spoluhráčů. „Jediný důvod, proč se z toho dělá kauza, jsou stupidní rozhodčí a stupidní média,“ stálo v ní.
Nelze se tedy divit, že hříšníkovi při žádosti o milost nepomohlo ani dobrozdání dvou specialistů na otřesy mozku zjednaných hráčskou unií NHLPA.
„Uznávám, že jsou experty ve svém oboru, jenže jejich tvrzení nejsou založena na tom, v jakém stavu Widemal byl v inkriminovaném čase, nýbrž v jakém mohl být. Došly ke svým závěrům na základě Widemanových subjektivních informací,“ říká ligový komisař.
Hokejové odbory se za svého člena staví od začátku a Bettmanovo rozhodnutí hodlají napadnout u nezávislého soudce. Půjde o první arbitráž od začátku platnosti nové kolektivní smlouvy před třemi lety.
„Jsme velmi zklamáni, nikoliv však překvapeni tím, že Gary Bettman potvrdil rozhodnutí o 20zápasové suspendaci. Jeho rozhodnutí zcela ignoruje dopady otřesu  mozku, který Dennis utrpěl při naražení na mantinel osm sekund před svou kolizí s rozhodčím. Odvoláme se k nezávislému arbitrovi, aby toto rozhodnutí zvrátil,“ stojí v prohlášení NHLPA.
Wideman už si „odseděl“ osm zápasů ze svého trestu, do sestavy Plamenů se vrátí v polovině března. Kromě účasti v utkáních přišel také o 565 tisíc dolarů, které musí zaplatit do podpůrného hráčského fondu. Pokud arbitr označí trest za nepřiměřený, vrátí se kanadskému obránci za každý neabsolvovaný zápas asi 28 tisíc dolarů.

Foto: Sarah A./Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -