- Reklama -

Nekorektní maska? Holtby se musel té své vzdát

- Reklama -

Brankář Vancouveru Braden Holtby nevyužije v příští sezóně svou masku s mytologickými prvky poté, co se střetla s kritikou za kulturní nevhodnost.

„Chci se jen ujistit, že se omlouvám každému, koho se to dotklo,“ uvedl 31letý Kanaďan pro CTV News. „Určitě to nebyl můj záměr a určitě jsem si z toho vzal cennou lekci.“

Maska, kterou navrhnul Dave Gunnarsson, zobrazuje ptáka z místní indiánské mytologie. Cílem bylo vyjádřit sílu a vznešenost.

Jay Soule, umělec z Toronta a původní Američan, si myslí, že pokud takovou masku navrhne někdo mimo komunitu domorodého obyvatelstva, má to „katastrofické“ následky na její ekonomiku.

- Reklama -

„Pokud by dotčený gólman chtěl využít na své masce domorodé umění, měl by správně kontaktovat domorodého umělce a odměnit jej,“ poznamenal Soule.

Holtby se už nechal slyšet, při tvorbě nové masky bude spolupracovat s umělcem s domorodými kořeny.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -