- Reklama -

Nominace České republiky na Světový pohár 2016

- Reklama -

Po Rusku a Finsku zveřejnili základní nominaci na Světový pohár ve středu v podvečer také Češi. Trenér Josef Jandač, který po letošním mistrovství světa nahradí u kormidla národního týmu Vladimíra Vůjtka, vybíral první část nominace spolu s asistenty Jiřím Kalousem, Jaroslavem Špačkem a Václavem Prospalem. Šestnáctičlenný kádr tvoří tři brankáři, čtyři obránci a devět útočníků.
Většina vybraných hokejistů samozřejmě působí v National Hockey League, která World Cup společně s hráčskou asociací NHLPA pořádá. V nominaci je 14 hráčů působících v nejlepší hokejové soutěži světa, včetně největších osobností Jakuba Voráčka, Davida Krejčího nebo Tomáše Plekance. I všichni tři brankáři chytají v NHL.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Ve výběru chybí Jaromír Jágr, který po loňském mistrovství světa v Praze ohlásil konec reprezentační kariéry a své rozhodnutí dosud nezměnil. Pokud by se čtyřiačtyřicetiletý křídelník přece jen rozhodl na turnaji hrát, uvedli by jej trenéři až v dodatečné nominaci (dalších sedm hráčů), která musí být nahlášena do 1. června.
„Mluvili jsme spolu po telefonu. Probírali jsme celou situaci a řekl jsem mu svůj názor na to, jestli by měl hrát. On to neodmítl. Neřekl ano, ani ne. Jeho přáním bylo nebýt v první vlně nominovaných. Uvidíme, jak se bude cítit. Řekl jsem mu, že je to na něm,“ uvedl generální manažer Martin Ručinský na tiskové konferenci, kterou v přímém přenosu vysílala Česká televize.
Ve výběru není žádný hráč z české extraligy, z evropských soutěží se dostalo pouze na Kontinentální hokejovou ligu. Tu zastupují dva hokejisté Avangardu Omsk – obránce Michal Kempný a útočník Vladimír Sobotka. Druhý jmenovaný má bohaté zkušenosti z NHL, v letech 2007-10 hrál v Bostonu, následující čtyři roky oblékal dres St. Louis.

Josef Jandač vysvětluje nominaci na Světový pohár v rozhovoru pro Český rozhlas:


Česká reprezentace se v rámci Světového poháru, který se bude konat od 17. září do 1. října 2016 v kanadském Torontu (Air Canada Centre), představí v základní skupině společně s USA, Kanadou a výběrem Evropy. Tým se poprvé sejde 4. září v Praze.
Než národní tým odletí do zámoří, odehraje dva přátelské zápasy s Ruskem (8. září v Petrohradě a 10. září v pražské O2 aréně). K poslední přípravnému duelu nastoupí svěřenci trenéra Jandače 14. září, jejich soupeřem bude Výběr Severní Ameriky do 23 let. Premiérový zápas čeká naše hráče 17. září s Kanadou.
„Když se podíváme na sílu soupeřů, mezi favority nepatříme, ale je to turnaj na začátku sezóny a může se stát cokoli. Věřím, že když se dobře připravíme, národní tým se dokáže semknout. Kluci v minulosti udělali výbornou partu a může se stát cokoli. V žádném případě tam nejedeme dělat sparingpartnery,“ ujistil české fanoušky Jandač.
Kompletní program a formát dlouho očekávaného turnaje (naposledy se konal v roce 2004) naleznete ZDE.

- Reklama -
Česká republika:

Brankáři: Petr Mrázek (Detroit, NHL), Michal Neuvirth (Philadelphia, NHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg, NHL).
Obránci: Roman Polák (San Jose, NHL), Radko Gudas (Philadelphia, NHL), Andrej Šustr (Tampa Bay, NHL), Michal Kempný (Avangard Omsk, KHL).
Útočníci: Jakub Voráček (Philadelphia, NHL), Tomáš Plekanec (Montreal, NHL), David Krejčí, David Pastrňák (oba Boston, NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay, NHL), Michael Frolík (Calgary, NHL), Tomáš Hertl (San Jose, NHL), Martin Hanzal (Arizona, NHL), Vladimír Sobotka (Avangard Omsk, KHL).
Hlavní kouč a asistenti: Josef Jandač – Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Realizační tým:
Generální manažer: Martin Ručinský.
Asistent generálního manažera: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Josef Jandač.
Asistenti: Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Vedoucí skautingu: Jiří Fischer.
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Video trenér: Denis Havel.
Lékaři: MUDr. Tomáš Vyskočil, MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeuti: Pavel Kolář, Michal Truc a Radovan Sakaláš.
Hospodáři: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Anketa NHLnews:


Foto/Photo by: S. Yume

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -