- Reklama -

Ofenzivní týmy mohou být úspěšné, říká legendární Gretzky

- Reklama -

Wayne Gretzky je bezkonkurenčně nejproduktivnějším hráčem historie NHL, a tak není divu, že je mu ofenzivní hokej blízký. Slavná devětadevadesátka v rozhovoru pro zámořská média přiznává, že si současný trend, kdy v nejlepší lize padá zase více branek, užívá.
„Když chcete uspět v play-off, potřebujete být dobří v defenzivě, na oslabení a taky potřebujete dobrého gólmana. Ale útočení je tak zábavné,“ říká šestapadesátiletá legenda. „Když vyhrajete 5:4, je to pro fanoušky super. Toronto má velmi zábavný tým, stejně jako Edmonton, rád se dívám také na Tampu, Nashville nebo Pittsburgh,“ vyjmenovává Gretzky týmy, které podle něj hrají v současnosti nejatraktivnější hokej.
Může ale v dnešní době tým zaměřený převážně na útočení získat Stanley Cup? „Ano, myslím, že ofenzivní týmy mohou vyhrát. Musí být ale schopné vyhrávat i zápasy, které skončí 2:1, protože ne každý zápas může skončit 5:4,“ myslí si rodák z Brantfordu.
„Pro fanoušky je skvělé sledovat hráče jako Connor (McDavid), Leon Draisaitl, Stamkos, Auston (Matthews) nebo Mitch Marner. Je to vzrušující. Samozřejmě ale potřebujete i hráče, kteří udrží puk daleko od vaší branky, hráče jako Kris Russell. Ten zablokoval tolik střel jako málokdo v historii. I tyhle kluky musíte v týmu mít, abyste mohli pomýšlet na úspěch,“ říká čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu.
Podle něj se nyní nejlepší hokejová liga světa nachází ve velmi dobré kondici. „Myslím, že hokej je na tom momentálně dobře. Fanoušci tuhle hru milují. A upřímně, pro NHL je vždycky dobře, když se daří Torontu,“ předkládá svůj pohled Gretzky.
Hvězdy, které svými ofenzivními kousky zvedají diváky ze sedadel, jsou mimořádně důležité, samy o sobě ale zisk poháru nezaručí. „Hokej je týmový sport. K úspěchu potřebujete celý tým. Potřebujete náhradního gólmana, musíte mít šest dobrých beků a sedmého, který je připraven. Vaše čtvrtá lajna musí odvést dobrou práci. Dva dobří hráči vám pohár nevyhrají, jinak by jich třeba Bobby Orr a Gordie Howe měli daleko víc,“ říká Gretzky.
„Hokej je jediný sport, v němž má každý člen vítězného týmu své jméno vyryté na poháru. To jasně ukazuje, že je to týmová práce,“ dodal „The Great One“.
Celý rozhovor s Gretzkym v Torontu najdete zde:
https://www.tsn.ca/nhl/video/gretzky-offence-oriented-teams-like-leafs-can-win~1281573

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -