- Reklama -

Pelle Lindbergh: Třicet let od tragické smrti

- Reklama -

Ve Philadelphii, známém pohřebišti gólmanů, byl za brankářskou hvězdu. Mladý a úspěšný Švéd měl před sebou zářivou budoucnost. 10. listopadu 1985 však obletěla hokejový svět smutná zpráva. Pelle Lindbergh boural ve velké rychlosti a pod vlivem alkoholu se svým Porsche. NHL přišla o jednu ze svých hvězd. Dnes uplyne přesně třicet let od této smutné události.
Byl právě začátek sezóny 1985-86 a Pelle Lindbergh do ní vstupoval s odhodláním definitivně vystoupit ze stínu legendárního Bernieho Parenta, největšího brankářského oblíbence v historii Flyers (alespoň do té doby, éra Rona Hextalla měla teprve přijít).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Již o rok dříve švédský brankář kraloval lize v počtu výher (40) a dokonce si jako první Evropan vysloužil Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezóny. Letce dovedl až do finále Stanley Cupu, kde byl nad jejich síly Gretzkyho Edmonton.
Nový ročník začal ve stejném stylu a všeobecně se očekávalo, že Philadelphii čeká další dlouhá jízda v play-off. Ráno desátého listopadového dne ale všechno změnilo. Lindbergh společně se dvěma přáteli odešel z oslavy a nasedl do svého nabušeného Porsche. O chvíli později ztratil nad vozem kontrolu a naboural do zdi.

Ačkoli byli oba spolujezdci vážně zraněni a jeden z nich bojoval v komatu o život dlouhých devět dnů, oba nakonec přežili. Pelle Lindbergh takové štěstí neměl. Lékaři u něj prohlásili mozkovou smrt. Po příletu jeho otce ze Švédska byl nakonec odpojen od přístrojů. Bylo mu pouhých šestadvacet let. Testy odhalily, že hladina alkoholu v jeho krvi dvojnásobně překročila povolený limit.
„Přestal jsem s ním jezdit. To auto byla jeho chlouba a radost, ale nevím, jestli bylo legální s ním jezdit po silnici. Všichni jsme mu říkali, že si jednou pořádně ublíží,“ vzpomíná Al Morganti, jenž v té době o Flyers psal a byl Lindberghovým přítelem. Že Lindbergh pil, jej překvapilo, to, že jel rychle, však nikoli.
Hokejoví příznivci byli v šoku. Všichni litovali ztráty mladého člověka, ale našli se i tací, kteří neustále připomínali přítomnost alkoholu v krvi mladého sportovce.
Proč uctívat někoho, kdo svým nezodpovědným činem nejen zabil sebe, ale také ohrozil mnoho dalších lidí? Dva měsíce po své smrti byl nicméně Pelle Lindbergh posmrtně nominován do All-Star Game. Žádný jiný hráč neobdržel toho roku více hlasů, než on.
Spoluhráči, přátelé i rodina jej vykreslovali jako srdečného a starostlivého kluka. Nikdo v něm neviděl sobeckou a namyšlenou celebritu, která se nestará o následky svých činů. Lidé jej měli rádi.
„Byl to dobrý přítel, dokonce mi byl na svatbě,“ vzpomíná Morganti. „Společně se ženou jsme byli několikrát venku s ním a jeho snoubenkou a nikdy si nedal více než jeden drink. A to bylo v době, kdy rozhodně nebylo neobvyklé, aby si hráči dali třeba pět piv. Když přiletěl jeho otec, byl zničen z toho, že byl Pelle opilý. Ve Švédsku je řízení v opilosti považováno za něco hrozného, moc často se to tam neděje,“ vzpomíná Morganti.

- Reklama -

Pohled na Lindberghův odkaz není jednoznačný ani dnes. Nikdo nemůže smazat jeho stopu v historii National Hockey League a úspěchy, kterých dosáhl. Od onoho incidentu už nikdy nikdo neoblékal ve Philadelphii jeho číslo 31. Na druhou stranu ale Flyers ani po třiceti letech tohle číslo oficiálně nevyřadili z užívání a nevyvěsili pod strop. Zřejmě si uvědomují, jak ožehavé téma by tím oprášili.
Příběh Pelleho Lindbergha patří mezi nejtragičtější příběhy NHL. I po třiceti letech si zaslouží vzpomínku.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -