- Reklama -

1985: Nejsilnější tým všech dob?

- Reklama -

Seriál

FINÁLOVÉ SÉRIE STANLEY CUPU

Díl 7/40

1985

- Reklama -

PHILADELPHIA FLYERS vs EDMONTON OILERS 1-4



Průběh série:
1 – 0 Philadelphia  – Edmonton 4:1
1 – 1 Philadelphia – Edmonton 1:3
1 – 2 Edmonton  – Philadelphia 4:3
1 – 3 Edmonton  – Philadelphia 5:3
1 – 4 Edmonton – Philadelphia 8:3
Nejproduktivnější hráči série:
Wayne Gretzky (EDM) 11 (7+4)
Paul Coffey (EDM) 11 (3+8)
Jari Kurri (EDM) 7 (1+6)
Mark Messier (EDM) 6 (2+4)
Charlie Huddy (EDM) 6 (1+5)
Derrick Smith (PHI) 5 (1+4)
Gólmani:
Grant Fuhr (EDM)
300 minut, 13 inkasovaných branek, průměr 2, 60
Pelle Lindbergh (PHI)
185 minut, 11 inkasovaných branek, průměr 3,57
Bob Froese (PHI)
115 minut, 9 inkasovaných branek, průměr 4,70
Nejproduktivnější hráč celého play-off:
Wayne Gretzky (EDM) – 18 zápasů/47 bodů (17+30)
Conn Smythe Trophy: Wayne Gretzky (EDM)
Soupiska vítězů (v abecedním pořadí):
Glenn Anderson, Billy Carroll, Paul Coffey, Lee Fogolin, Grant Fuhr (G), Randy Gregg, Wayne Gretzky (C), Charlie Huddy, Pat Hughes, Dave Hunter, Don Jackson, Mike Krushelnyski, Jari Kurri, Willy Lindström, Kevin Lowe, Dave Lumley, Kevin McClelland, Larry Melnyk, Mark Messier, Andy Moog (G), Mark Napier, Jaroslav Pouzar, Dave Semenko, Esa Tikkanen
Glen Sather (trenér a generální manažer)
Příběh:
Poté, co Oilers došli v roce 1984 až na vrchol, nemínili v následující sezóně polevit. Gretzky podruhé za sebou a celkově potřetí za poslední čtyři sezóny pokořil metu 200 bodů (73+135). Na druhém místě ligového bodování skončil jeho spoluhráč Jari Kurri, který také nastřílel přes sedmdesát branek (71).
Fanshop týmu
Stobodovou hranici překonal podruhé v řadě také obránce Paul Coffey, který skončil se ziskem 121 bodů na pátém místě produktivity. Edmonton opět ovládl svou divizi i konferenci a v ligové tabulce skončil druhý za Philadelphií.
Letci měli nového generálního manažera, jímž se stal bývalý kapitán týmu Bobby Clarke. Na střídačku usedl také nový kouč, kterým nebyl nikdo jiný než Mike Keenan. Osu týmu tvořili gólman Pelle Lindbergh, zadák Mark Howe a útočnik Tim Kerr.
V play-off si Flyers poradili se stárnoucími Islanders. Pro Ostrovany to byl nečekaně brzký konec poté, co se v předchozích pěti letech pokaždé probojovali do finále. V semifinále Letci odklidili z cesty Quebec a ve finále vyzvali obhájce poháru z Edmontonu.
Oilers byli pěkně rozjetí. V úvodních dvou kolech proti Los Angeles a Winnipegu neztratili jediný zápas, Chicago pak vyřadili v šesti utkáních, když v této sérii nastříleli neuvěřitelných 44 branek. Gretzky zaznamenal další z rekordů, když si v šestizápasové sérii stihl připsat 18 bodů. Fenomenální Kanaďan zaznamenal ve vyřazovací fázi sezóny těžko uvěřitelných 47 bodů v 18 zápasech. Ve finále se trefil sedmkrát, čímž vyrovnal rekord Jeana Beliveaua a Mikea Bossyho.
Rekordy přepisoval také Kurri, jehož 12 branek je nejvíc, kolik kdy nějaký hráč nastřílel v jedné sérii play-off. Finský střelec se nakonec v play-off zastavil na devatenácti gólech, což je dodnes platný rekord, který sdílí ještě s Reggiem Leachem.
V prvním utkání finále dokázali Flyers zvítězit v poměru 4:1, především díky fantastickému Lindberghovi v brance. Po výhře ve druhém utkání si Oilers z Philadelphie přivezli stav 1:1 na zápasy a v dalších třech duelech měli výhodu domácího prostředí. A tuto výhodu beze zbytku využili. Od příští sezóny byl formát 2-3-2 nahrazen současným 2-2-1-1-1.
Pro Letce to byl smutný konec parádní sezóny. Pro příští rok spřádali velké plány na odplatu, do jejich osudu ale zasáhla tragická událost z 10. listopadu 1985. Při dopravní nehodě v brzkých ranních hodinách tehdy přišel o život jejich hvězdný gólman Pelle Lindbergh.
Mladý Švéd byl první opravdovou brankářskou hvězdou NHL, pokud jde o evropské gólmany. Ve dvaceti se dostal do reprezentace, zachytal si na olympiádě a ve Philadelphii navazoval na svého předchůdce Bernieho Parenta, který mu byl velkým vzorem. Dalšího finále Stanley Cupu už se ale nedožil.
Řekli o sérii:
„Všichni jsme si uvědomovali, že individuální ceny jsou fajn, ale  pokud chceme vyhrát Stanley Cup, musíme hrát jako tým a tvrd-ě pracovat,“ vzpomínal na ročník 1984-85 obránce Randy Gregg.
Není mnoho hokejistů, kteří v NHL debutovali zápasem ve finále Stanley Cupu. Esa Tikkanen mezi ně ale patří. „Přiletěl jsem po mistrovství světa z Finska rovnou do Chicaga. Oilers tu sérii vyhráli. Ve Philadelphii jsme pak ale první zápas prohráli a Glen Sather mi oznámil, že v příštím zápase budu hrát s Waynem Gretzkym a Jarim Kurrim,“ vybavuje si Fin.
„Jedna z věcí, kterou Slats (Glen Sather) uměl, byl výběr hráčů. Kohokoli přivedl, výborně do týmu zapadl. Byli jsme jedna velká rodina,“ říká o tehdejším týmu Charlie Huddy. „Byli jsme na sebe tvrdí, a nebylo to vždy hezké. Jeden druhého jsme tlačili k lepším výkonům. Každý měl v týmu odpovědnost, očekávání byla vysoká,“ vzpomíná gólman Andy Moog.
„Během 53 týdnů jsme dvakrát vyhráli Stanley Cup a mezitím i Canada Cup. Nevím, co k tomu víc říct,“ komentoval vítěznou jízdu obránce Kevin Lowe.
„Za patnáct let se ohlédnu zpět a řeknu si, že jsem hrál opravdu v dobrém týmu,“ prohlásil po triumfu Gretzky. To ještě netušil, že Edmonton Oilers ze sezóny 1984-85 budou jednou zvoleni vůbec tím nejlepším týmem v historii.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -