- Reklama -

Plameny stále hoří. Gaudreau poslal Calgary do prodloužení, Backlund ho rozhodl

- Reklama -

Zatímco Minnesota v prvním domácím utkání proti Chicagu neuspěla a stojí jediný krok od propasti, do které může spadnout po další porážce, Calgary využilo domácí prostředí lépe. Plameny sice celý zápas proti Anaheimu dotahovaly, nakonec ale dotáhly a v prodloužení rozhodly utkání pro sebe.
Jeho hrdinou se stal Mikael Backlund. Šestadvacetiletý Švéd má za sebou v NHL šest sezón, v play off však nastupuje poprvé. V pondělí zaznamenal svůj premiérový gól a nemohl si vybrat lepší okamžik. V 5. minutě prodloužení v signalizované přesilovce, kdy mělo Calgary na ledě šest mužů proti pěti hráčům Ducks, si Backlund vyjel zprava mezi kruhy a přesnou ranou prostřelil Andersena.
„Bylo to něco, o čem jsem snil, o čem jsem si říkal před třetí třetinou, že se o to pokusím,“ přiznal Backlund. „Šel jsem s tím na led a měl jsem to v hlavě. Chtěl jsem se o to pokusit.“


Bude vás zajímat:


Když viděl puk v síti, měl neuvěřitelnou radost. „Naprosto ohromný pocit. Ani jsem nevěřil, že to prošlo, ale když jsem viděl bláznit fanoušky a všechny své spoluhráče, došlo mi to. Nevěděl jsem, co dělat. Jestli mám skákat nebo jezdit po ledě jako Theo Fleury. Nemyslím, že jsem stejný kalibr jako on, takže jsem do toho raději nešel,“ dodal se smíchem švédský útočník.
Po faulu hostů signalizoval rozhodčí vyloučení, brankář Karri Rämö odjel na střídačku a domácí vyslali do hry šestého hráče. „Obvykle nasazujeme v těchto chvílích Jiřího Hudlera, pokud je na ledě, pak dalšího centra,“ vysvětlil Backlund.
„Chtěl tam jít Joe Colborne, ale podívali jsme se na sebe, on mi pokývl a tak jsem naskočil. S pukem jsem chtěl být trpělivý. Snažili jsme se někoho odkrýt, ale nedařilo se to, tak jsem si udělal krok do středu a vypálil. Myslím, že to škrtlo ještě jejich obránce a od něj to prošlo do sítě.“

Anaheim měl přitom po celých šedesát minut náskok. Ve vyrovnaném utkání vedli hosté po dvaceti minutách 2:1, po čtyřiceti minutách 3:2, pouhých čtyřicet vteřin před třetí sirénou nicméně o vedení přišli. Johnny Gaudreau využil přesilovku střelou z pravé strany a necelou půlminutku před koncem oddálil hrozbu vedení soupeře 3:0 na zápasy.
„Je to vzrušující,“ těšilo Gaudreaua. „Hodně chlapů v téhle šatně dnes tvrdě makalo a já byl šťastný, že jsem mohl pomoct. Dostal jsem chlapy do prodloužení a tam pro nás vystřelil důležitý gól Backlund.“
„Hráli jsme proti skvělému týmu, o tom není pochyb,“ uznal kapitán hostů Ryan Getzlaf. „Nevzdávali se celý rok a nečekali jsme to ani teď. Dneska jsme nepředvedli naši nejlepší hru, udělali jsme pár neobvyklých chyb, ale to se stává. Během play off se to může přihodit. Přijeli jsme se ukrást jeden zápas, pokusíme se o to v utkání číslo čtyři,“ slíbil Getzlaf.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -