- Reklama -

Podpisová bouřka v Detroitu: Nielsen, Vanek, Ott a nové smlouvy pro Helma s Marčenkem

- Reklama -

Pořádně agresivní byl na letošním trhu volných hráčů jeden z nejuznávanějších generálních manažerů v lize. Ken Holland přivedl první červencový den do Detroitu hned tři posily a noviny ho za to chválí. Největší úlovek byl zřejmě vyrovnaný a stále trochu nedoceněný Frans Nielsen, dál je tu kdysi výborný střelec Thomas Vanek a pak poctivý pracant Steve Ott.
Nielsen, dosud hráč výhradně NY Islanders, podepsal s Red Wings šestiletou smlouvu na 31,5 milionů dolarů, to znamená 5,25 milionu odečítaných ročně z platového stropu. Počítá se s ním na post centra druhého útoku jako s náhradou za Pavla Dacjuka, sám dánský útočník se ale těší hlavně na Henrika Zetterberga.
„Trochu Henrika znám,“ přiznal dvaatřicetiletý Nielsen. „Byl to hráč, ke kterému jsem vždycky vzhlížel a snažil se ho kopírovat. Myslím, že trochu podobného hokejistu můžete najít i ve mně.“
Holland na Nielsenovi vyzdvihl jeho komplexnost. „Může hrát ve všech speciálních formacích, je dobrý v samostatných nájezdech a hlavně je odpovědný.“
Právě svou hru dozadu vyzdvihl i samotný hokejista. „Vždycky jsem kladl velký důraz na svou zodpovědnou defenzivu, ale chci se podílet taky na ofenzivě. Cítím, že všestrannost je mou předností. Najdete ji u hodně hráčů Red Wings, proto myslím, že sem zapadnu,“ věří Nielsen.
Zatímco Nielsen byl podepsán hned v prvních minutách, další posila přišla až po pár hodinách. Stal se jí Rakušan Thomas Vanek, jenž podepsal jednoletý kontrakt na 2,6 miliónu dolarů. Jeho příchod už novináři tolik nechválí, představuje totiž velký risk. Dvaatřicetiletý útočník je ale pořád také hráčem, který dvakrát v kariéře překonal hranici čtyřiceti vstřelených branek.
Problém je, že se mu to povedlo dost dávno – v sezónách 2006-07 a 2008-09 ještě v dresu Buffala. Poslední angažmá u Islanders, v Montrealu a v Minnesotě příliš úspěšná nebyla. Loni nasbíral Vanek v Minnesotě 41 bodů (18+23), předloni ve stejném dresu 52 bodů (21+31). Po skončení sezóny ho Wild vykoupili ze zbytku smlouvy. U Red Wings se s rakouským forvardem počítá asi do druhé formace, hrát může i na přesilovce. Klub hledal hlavně praváka a tím je Vanek je.
Mohutné nákupy zakončil Ken Holland ziskem třiatřicetiletého defenzivního specialisty Stevea Otta, který podepsal taktéž jednoletou smlouvu za 800 tisíc dolarů. Ott hrál posledních dva a půl roku v St. Louis. Holland pak stihl ještě prodloužit spolupráci s Darrenem Helmem, který podepsal na pět let za 19,5 miliónu dolarů, a obráncem Alexejem Marčenkem, jenž má dvouletý kontrakt na 2,9 mil.
„Jsme nadšení, jaký den za sebou máme, hledíme dopředu a nemůže se dočkat záříjového tréninkového kempu. Máme dostatečně široký kádr, měli bychom být konkurenceschopní,“ mnul si ruce Holland.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -