- Reklama -

Pohádka pokračuje. Calgary se dostalo nejdále za posledních 11 let, teď se postaví Anaheimu

- Reklama -

Zatímco fascinující pouť ottawských Senátorů dopsala svoji poslední větu sobotní prohrou proti Montrealu, západní „zázrak“ v podání Calgary Flames se stále těší dobrému zdraví. Kanadské mužstvo, které mnozí tipovali na aspiranta na klenoty letošního draftu Connora McDavida a Jacka Eichela, se i koncem dubna stále srdnatě brání konci sezóny.
Plameny neuhasily ani Kosatky z Vancouveru. Hráči Calgary znovu prokázali svoji neobyčejnou nezlomnost, která je zdobila v průběhu celé letošní sezóny. V šestém utkání prvního kola play off prohrávali již 0:3 – dokázali vyrovnat – Vancouver se znovu dostal do vedení – Flames znovu dorovnali a následně si třemi brankami vysloužili vstupenku do druhého kola.
Postupový gól vsítil v čase 55:43 útočník Matt Stajan. Se závěrečnou sirénou se rozhořely bujaré oslavy nejen v samotné hale Saddledome, ale i po celém Calgary. „Všechno se událo tak rychle. Ještě doma jsem se musel ujišťovat, že to celé není jenom krásný sen. Právě proto hrajete hokej. Pro tyto nezapomenutelné chvíle,“ řekl dojatý Stajan.
https://www.youtube.com/watch?v=nOPcyCqqs8M
„Na oslavy není čas. Musíme se připravit na cestu do Kalifornie. Nečeká nás nic jednoduchého. Musíme naplánovat herní strategii, která by co nejlépe vyhovovala složení našeho mužstva, a klást velký důraz na různé detaily a maličkosti, jež hrají v play off klíčovou roli,“ tlumil emoce trenér Bob Hartley.
Čtyřiapadesátiletý Kanaďan se stal trenérem Calgary koncem května roku 2012. I když se vedení klubu rozhodlo pro přestavbu kádru a sestavu Plamenů tak opustily největší hvězdy, Hartley dokázal sestavit mužstvo na nových základech a ani ne dva roky po svém nástupu do funkce dotáhl Calgary až do druhého kola play off, kam se kanadský celek naposledy dostal v roce 2004 – tehdy se Flames probojovali potřetí v historii klubu až do finále Stanley Cupu, v sedmi zápasové bitvě ale nestačili na Tampu Bay.
K tomu, aby se něco obdobného mohlo opakovat i letos, vede ještě dlouhá cesta. První překážku Flames zdárně překonali, ale ve druhém kole play off je čeká velmi tvrdý oříšek – Kačeři z Anaheimu. 109 bodů, divizní titul, nejlepší tým Západní konference a třetí nejúspěšnější v celé lize. Tím vším se kalifornský klub honosil v základní části. Svoji sílu prokázal i v prvním kole play off, když Kačeři ve čtyřech zápasech zlomili Winnipeg Jets.
Navíc Calgary má doslova strašidelnou bilanci ze zápasů na ledě Anaheimu. V domovském stánku Ducks zvítězilo v utkání základní části naposledy 19. ledna 2004. Od té doby si připsalo 20 porážek po sobě. V zápasech play off se poslední vítězství Flames v Honda Center datuje na 25. dubna 2006. Ale ani to k postupu nestačilo, kanadský celek nakonec prohrál v rozhodujícím sedmém střetnutí na domácím ledě.
„Určitě to nebude snadné. Když vyhrajete divizi i konferenci, to už o síle vašeho týmu něco vypovídá. V první formaci mají dva útočníky světové extratřídy, druhý, třetí a čtvrtý útok je plný dalších skvělých hokejistů. Budeme potřebovat maximální výkony ode všech našich hokejistů. Nemůžeme si dovolit nic opomenout, jinak za to budeme platit. Pokud se správně naladíme a budeme dodržovat herní plán, pak můžeme uspět,“ řekl Matt Stajan.
Flames v prvním kole eliminovali bratry Sediny. Teď jim v cestě stane duo Perry-Getzlaf, které v základní části nastřílelo 58 branek a připsalo si 125 bodů, a jež se proti Winnipegu prezentovalo dalšími 11 body. Poslední metou odporu bude brankář Jonas Hiller, který před svým příchodem do Calgary strávil v Anaheimu sedm sezón.
„Nemohu popřít, že ta série pro mě bude mít speciální nádech. Je rozdíl nastoupit proti Anaheimu a proti jakémukoliv jinému týmu. Musím se na to pořádně připravit a snad se nám podaří postoupit,“ řekl Hiller.
foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -