- Reklama -

Postavte tu arénu! vyzývá Bettman Calgary

- Reklama -

Pokud jde o rok uvedení do provozu, je Scotiabank Saddledome v Calgary (na snímku) momentálně čtvrtou nejstarší halou v NHL. Jenže „vedoucí“ Madison Square Garden prošla v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí, v Edmontonu počítají se stěhováním z Rexall Place po této sezóně a detroitští hokejisté by měli opustit stávající Joe Louis Arenu o rok později, takže domovský stánek Plamenů se brzy ocitne na vrcholu seznamu.
A ještě dlouho tam zůstane, obává se komisař NHL Gary Bettman a apeluje na radní v Calgary, aby urychlili přípravu projektu, jehož součástí je i vybudování nové arény ve městě.
„Mám problémy porozumět tomu, proč není vidět žádný pokrok v projektu CalgaryNEXT. Bez ohledu na to, co si o něm a jeho nákladech lidé myslí, cena už nikdy nebude nižší než dnes. Čím déle potrvá, tím bude náročnější. Je třeba uskutečnit tento projekt, protože Flames potřebují novou arénu,“ pronesl Bettman v pondělí na zasedání obchodní komory Calgary.
Otázkou výstavby nového společenského a sportovního centra se radní poprvé zabývali v listopadu, kdy odsouhlasili analýzu projektu, který by měl stát přibližně 890 miliónů dolarů. Výsledky ale budou k dispozici až za pár měsíců a starosta Naheed Nashi nevidí důvod, proč se nechat tlačit k rychlejšímu postupu.
„Možná že v jiných městech, kam pan Bettman  přišel, mu radní vypsali šek jen na základě nějakého návrhu sepsaného na zadní straně ubrousku, bez konzultace s veřejností nebo bez analýzy,“ rýpne si hlava Calgary do lobujícího šéfa NHL. „U nás to ale takhle nefunguje. Máme připravený kompletní analýzu. Na jaře se uvidí, co nám řeknou čísla, a poté bude následovat rozsáhlá veřejná diskuse.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Komplex plánovaný na břehu řeky Bow v bývalé průmyslové zóně by měl zahrnovat hokejovou halu pro dvacet tisíc návštěvníků, fotbalový stadión pro třicet tisíc diváků, hotel, nákupní centrum se stovkou obchodů a přibližně dvaceti restauracemi a také prostory pro bydlení. Z poloviny by měl být financován ze soukromých zdrojů, druhou polovinu by ze svých fondů mělo poskytnout město.
„Tenhle projekt musí být uskutečněn. Starosta a radní by ho měli přijmout za svůj. Pokud na to nejsou připraveni, musí se o to zasadit zdejší obyvatelé,“ žádá Gary Bettman. „Velké městské projekty neděláte jen v ročním horizontu. Musíte hledět deset, dvacet nebo třicet let dopředu a představit si, jak chcete, aby vaše město vypadalo.“
„Viděli jsme v minulosti, že kanadský dolar stoupal a klesal, že rostla a klesala cena ropy. A to jsem jmenoval jen dva faktory. Nemůžeme dělat rozhodnutí jen na základě situace v roce 2016. Musíme mít vizi do budoucna,“ dodává komisař NHL.
Vzhledem k nutné dekontaminaci místa, kde by měla nová hala stát, potrvají stavební práce o rok až dva déle oproti normálu. Bettman proto nabádá k co nejrychlejšímu spuštění projektu a při své argumentaci hraje i na city, připomíná rivalitu Calgary se sousedním Edmontonem.
„Až bude Kanada slavit 150 let od ustavení konfederace (v roce 2017), hokejová bitva o provincii Alberta bude stále legendární, ale bitva mezi arénami Alberty nebude ani trochu vyrovnaná. To není vtip. Oilers si v té době už budou užívat první sezóny v nové hale.“

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -