- Reklama -

PREVIEW PLAY OFF 2016: Poradí si Ostrované s Jágrem a spol.?

- Reklama -

Zajímavá série bude k vidění na východě mezi Floridou a New Yorkem Islanders. Ostrované postoupili ze čtvrtého místa Metropolitní divize na divokou kartu, jejich divize je ale mnohem silnější než ta sousední, takže celkově měli jen o tři body méně (100) než vítěz Atlantické divize Florida (103). Série by tedy mohla slibovat dramatickou podívanou.
Islanders mají tu nejlepší část své historie dávno za sebou. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let vybojovali čtyři Stanley Cupy po sobě (1979-83), na trůnu pro krále NHL je pak vystřídala silná dynastie Edmontonu Oilers pod vedením Waynea Gretzkyho. Teď Ostrované na větší úspěch dlouho čekají, od roku 1993 nepřešli v play off první kolo. Tedy pokud se do něj vůbec dostali.
„Nechtěli jsme si do čtvrtfinále konference vybírat soupeře. Chtěli jsme postoupit a dobře se připravit na play off. Na sérii s Floridou se tešíme,“ řekl kouč Ostrovanů Jack Capuano.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Tým táhne elitní lajna Johna Tavarese, Kylea Okposa a Franse Nielsena. V bráně je velkým překvapením Němec Thomas Greiss, který odchytal víc utkání (41) než Slovák Jaroslav Halák (36). Mezi opory obrany patří Nick Leddy, Johnny Boychuk, svou možná poslední sezónu v NHL zde dohrává také český veterán Marek Židlický.
„Všichni musí táhnout za jeden provaz. Výkony některých našich hráčů mají stoupající tendenci, což je dobré znamení. Panteři budou nepříjemný soupeř, ale to by se dalo říct o každém soupeři,“ sdělil devětačtyřicetiletý Capuano.
Historie Floridy je výrazně chudší. Panteři postoupili od svého vstupu do NHL v roce 1993 do play off teprve popáté. Od roku 1996, kdy překvapivě došli až do finále, kde podlehli 0:4 Coloradu Avalanche, nevyhráli jedinou sérii. Do play off se dostali ještě v letech 1997, 2000 a 2012, pokaždé vypadli hned v prvním kole. Letos by jako vítězové jedné ze čtyř divizí rádi došli dál.
Tým ze Sunrise se opírá především o svou elitní formaci, která patřila k nejlepším v lize. Tvoří ji Kanaďan Jonathan Huberdeau, Fin s ruskými kořeny Aleksander Barkov a český veterán Jaromír Jágr, který je starší než jeho dva spoluhráči z útoku dohromady. „Na Jaromíra spoléháme,“ uvedl na adresu čtyřiačtyřicetiletého forvarda Jonathan Huberdeau.
Oba týmy se utkaly v základní části třikrát, dvakrát vyhrála Florida, jednou Newyorčané. Florida měla výhodu, že měla v neděli volno, Islanders dohrávali tento den poslední duel základní části proti Philadelphii, některé opory proto nechali odpočívat.
„O soupeři, na kterého bychom chtěli v play off narazit, jsme se nebavili. Vůči Floridě i ostatním týmům by to nebylo uctivé. Jedinou naší starostí je, abychom přešli přes první kolo. Nezáleží na tom, s kým budeme hrát. Výsledky dosažené v zápasech v základní části soutěže nic neznamenají,“ míní obránce Isles Thomas Hickey.
Trenér Panthers Gerard Gallant ví dobře, do čeho jde. V play off podle něj už nebude snadných zápasů. Svého aktuálního soupeře by měl dobře znát, protože na Long Islandu působil v letech 2007-09 jako asistent trenéra. Na otázku novinářů, zda podle něj bude hrát v play off roli výborná forma Floridy z konce sezóny, kdy vyhrál se svými hráči sedm z devíti utkání, odpověděl opatrně.
„Popravdě, spíš ne. Rád bych řekl něco jiného, ale spíš ne. Myslím jen na to, že máme několik dnů volna do začátku, že musíme dobře potrénovat, musíme být připraveni a hlavně musíme být zdraví. Budeme teď hrát proti stejnému týmu čtyři, možná sedm utkání, budou to bitvy každý večer.“
Reilly Smith, jenž byl jedním ze čtyř hráčů Floridy s 25 vstřelenými góly v sezóně, což se povedlo poprvé v historii klubu, svému týmu věří. „Každopádně to bude těžké měření sil. Bude záležet hlavně na nás, jak se k tomu postavíme. Když hrajeme na vrcholu svých možností, jsme velmi těžký soupeř,“ věří čtyřiadvacetiletý Smith.
Foto: Icon Sportswire

Florida Panthers – New York Islanders

Bilance v sezóně 2015-16: 2-1 (doma 3:2sn, venku 5:1, 2:3)
Bilance v play off: nestřetli se

- Reklama -

Florida (Atlantická divize)

Kouč: Gerard Gallant
Kapitán: Willie Mitchell
Bilance v základní části 2015-16: 47-26-9, 103 bodů
Přesilovky: 16,9 %
Oslabení: 79,5 %
Pořadí v divizi: 1.
Pořadí v konferenci: 3.
Nejproduktivnější hráči: Jaromír Jágr 66 (27+39)
Nejlepší střelec: Aleksander Barkov 28
Nejlepší nahrávač: Jussi Jokinen 42
Lídr +/-: Brian Campbell + 31
Play off v posledních pěti letech:
2015: neúčast
2014: neúčast
2013: neúčast
2012: 3-4 s New Jersey (čtvrtfinále konference),
2011: neúčast

NY Islanders (Metropolitní divize)

Kouč: Jack Capuano
Kapitán: John Tavares
Bilance v základní části 2015-16: 45-27-10, 100 bodů
Přesilovky: 18,3 %
Oslabení: 84,5 %
Pořadí v divizi: 4.
Pořadí v konferenci: 5.
Nejproduktivnější hráči: John Tavares 70 (33+37)
Nejlepší střelec: John Tavares 33
Nejlepší nahrávač: Kyle Okposo 42
Lídr +/-: Johnny Boychuk + 17
Play off v posledních pěti letech:
2015: 3-4 s Washingtonem (čtvrtfinále konference)
2014: neúčast
2013: 2-4 s Pittsburghem (čtvrtfinále konference)
2012: neúčast
2011: neúčast

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -