- Reklama -

PREVIEW PLAY OFF 2016: Využije Detroit zdravotních problémů Lightning?

- Reklama -

Třikrát byli Red Wings v loňském úvodním kole play off blíže postupu. Třikrát si je protivník přitáhl zpět. A v klíčovém sedmém zápase udeřil a zvítězil. Tím soupeřem byla Tampa Bay – pozdější finalista Stanley Cupu a mužstvo, s nímž se detroitští hokejisté utkají i tentokrát.
„Víme, že jsme dostali velice těžkého soupeře,“ říká trenér Rudých křídel Jeff Blashill. „Samozřejmě je všichni velice dobře známe a víme, že se musíme soustředit na to, abychom předvedli co nejlepší výkon.“
42letý kouč sledoval předchozí play off jen zpovzdálí jako lodivod záložního týmu Wings v Grand Rapids. Kouzlo téhle série pro něho mimo jiné spočívá v tom, že je dobrým přítelem Jona Coopera, jenž vede Lightning. Na začátku tisíciletí se několik roků potkávali při zápasech mládežnických týmů v americkém státě Michigan.
„Coopova cesta od práv k hokeji je úžasná. Byl jsem u toho, když odcházel do Texarkany (v Arkansasu), což není zrovna hokejová oblast, a tvořil tam tým. Byl to velký risk, ale on prostě následoval svoji vášeň,“ smeká Blashill klobouk.
Jeho svěřenci se však před Blesky chtít sklonit nebudou. Ještě před pár týdny by kurz na jejich vítězství byl velmi vysoký, jubilejní 25. účast v play off si ostatně vybojovali na poslední chvíli, jenže situace se mezitím změnila. Tampa se bude muset obejít bez obránce Antona Stralmana a kapitána Stevena Stamkose, do bojů zpočátku nezasáhne ani Ryan Callahan. Další marodi Victor Hedman a Tyler Johnson by snad měli být ve středu k dispozici, i když v případě druhého jmenovaného je to s otazníkem.
Johnson v loňských vzájemných bitvách nastřílel šest branek. Tolik neměl nikdo z detroitských hokejistů ani bodů. Stamkos má ze svých 48 startů v play off bilanci 15+20. Než si Stralman koncem března zlomil nohu, trávil na ledě v průměru kolem dvaadvaceti minut za zápas, v tabulce pravdy měl šestnáct kladných bodů a zaznamenal 9 branek a 25 asistencí.
„Nemůžeme sedět s rukama v klíně a říkat, že když nám chybí dvě největší zbraně, máme po sezóně,“ nepřipouští poraženeckou náladu Cooper. „Došli jsme příliš daleko na to, abychom na tohle mysleli. Je to problém, bolí to, není to ideální, ale musíme se zachovat jako profesionálové.“
Generální manažer Steve Yzerman to vidí stejně. „Každý tým se musí s něčím podobným potýkat. Zranění jsou jedním z důvodů, proč je tak těžké získat titul. My v tom vidíme příležitost pro další hráče. Něco, s čím je potřeba se poprat a přežít to, než se kluci uzdraví.“
Tampa se tedy bude opírat především o sehrané trio Ondřej Palát-Tyler Johnson-Nikita Kučerov, navíc se chystá vytáhnout tajný triumf v podobě omilostněného Jonathana Drouina. I přes mezery v útočných řadách může sázet na to, že defenzíva soupeře nepatří letos zrovna k věcem, kterými by se Wings mohli chlubit. Z účastníků play off jsou s 224 inkasovanými brankami druhým nejhorším týmem po Dallasu.
Rudá křídla navíc mají spolu s Philadelphií jako jediná zápornou gólovou bilanci, což nevystavuje dobré vysvědčení ani ofenzívě. Tu stále ještě táhnou veteráni Henrik Zetterberg s Pavlem Dacjukem, kteří ovšem v základní části dokráčeli pouze k 50bodové metě. Sekundovat se jim snaží nováček Dylan Larkin, na loňskou formu marně vzpomínají Tomáš Tatar s Gustavem Nyquistem.
Mezi tyčemi střídali Jimmy Howard a Petr Mrázek časy, kdy se jim dařilo, s obdobími plnými trápení. Karty drží momentálně v ruce starší a zkušenější z nich, který odchytal posledních pět utkání základní části.
Lightning takovéto problémy řešit nemusí, finalista Vezinovy trofeje z roku 2014 Ben Bishop letos s průměrem 2,06 vévodí tabulkám a také v ostatních kategoriích patří mezi ligovou špičku. Ani náhradník Andrej Vasilevskij není jen mužem do počtu, jak dokázali Rusové jeho nominováním na Světový pohár.
V Detroitu se možná můžou utěšovat tím, že soupeř proti nim nenastoupí v plné síle, ale pokud chtějí postoupit, budou se muset vydat z nejlepšího. O jeden motivační faktor se jim postaral Pavel Dacjuk, který možná hraje své poslední zápasy za mořem před návratem do vlasti.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -