- Reklama -

Pro všechny švýcarské kluky je Global Series parádním zážitkem, říká Roman Josi

- Reklama -

Celý tento týden musí švýcarskému obránci Romanovi Josimu připadat jako jeden nádherný sen. Jako kapitán přivezl svůj klub NHL do svého rodného města a publikum mu připravilo dojemné ovace. „Pro mě byl pondělní zápas v Bernu jedním z highlightů mé kariéry a nikdy na něj nezapomenu. Věřím, že pro Tomáše (Hertla) to bude dnes stejné,“ přeje svému českému soupeři podobně emotivní zážitek.

Dnes večer vykročí se svými spoluhráči na ledě pražské O2 Arény do nové sezóny. A rozhodně má na co navazovat. Loňských 96 bodů bylo parádním počinem. Pouhé čtyři body ho dělily od historického milníku.

Bobby Orr. Paul Coffey. Al MacInnis. Brian Leetch. Denis Potvin. Konec seznamu. Tohle je exkluzivní klub „stovkařů“ mezi obránci v celé historii NHL. Posledním, komu se podařilo dosáhnout na stovku, byl před třiceti lety Brian Leetch. Švýcarský sympaťák už málem držel vstupenku do této vybrané společnosti, nakonec mu ale ceněná meta o fous unikla. Nemrzí ho to?

„Pochopitelně to byla skvělá sezóna. Ale nebylo to jenom o mně. Tenhle chlap (ukazuje na vedle sebe sedícího Filipa Forsberga) dal přes čtyřicet gólů, Dutchy (Matt Duchene) dal taky přes čtyřicet. Že jsem nastupoval s takovými hráči mi samozřejmě hodně pomohlo v tom, že jsem díky nim sbíral i snadné body,“ přisuzuje zásluhy skromně spoluhráčům.

- Reklama -

„Teď je tu ale nový ročník. Nemá cenu porovnávat jednotlivé sezóny, to akorát vytváří na člověka zbytečný tlak. Jediné, co mohu udělat, je snažit se hrát, jak nejlépe dovedu. To jediné mám pod kontrolou,“ dodal.

Poté pochválil dalšího klíčového muže týmu, finského brankáře Juuseho Sarose. „Měl parádní sezónu, podle mnohých byl naším nejlepším hráčem. Teď má za sebou vydařené léto a letos bude ještě lepší. Je to jeden z nejlepších gólmanů na světě,“ předpovídá.

Akce NHL Global Series má pro něj speciální význam. O utkání v jeho rodném Bernu, kde mu diváci připravili bouřlivé ovace, již byla zmínka.

„Pro nás švýcarské kluky to bylo něco nezapomenutelného. Švýcarský hokej udělal za poslední roky velký pokrok. Máme v NHL spoustu dobrých hráčů a je skvělé, že se takto můžeme předvést v Evropě. To by před pár lety bylo nemyslitelné,“ pochvaluje si. „Hrát spolu s Ninem (Niederreiterem) proti Timovi (Meierovi) dnes večer bude úžasný zážitek,“ říká Roman Josi.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -