- Reklama -

Proč pořád ještě hraješ? dobíral si brzy padesátiletého Jágra Gretzky

- Reklama -

Za necelé dva týdny mu bude padesát, přesto Jaromír Jágr stále hraje hokej. Blížící se kulatiny hokejové legendy pochopitelně neunikly ani zámořským médiím. O přestávce včerejšího vysílání zápasu mezi Oilers a Capitals se studio NHLonTNT na dálku spojilo s Jágrem na krátký rozhovor. A bylo to hodně veselé povídání, kdy se celá sestava několikrát hlasitě rozesmála. Co všechno česká legenda prozradila?

„Ahoj, Jagsi. Díky, že jsi zůstal tak dlouho vzhůru a udělal sis na nás čas. Začne jediný žijící hráč, který dal víc gólů než ty. Gretzi, je to tvoje,“ přivítal Jágra moderátor Liam McHugh a předal slovo Waynu Gretzkymu.

„Ahoj, Jaromíre. Díky za to, že tě máme v této show. Gratuluji k úžasné kariéře. Všichni si tu klademe jedinou otázku: proč pořád ještě hraješ?“ rozesmál kolegy ve studiu i českého útočníka nejlepší hráč historie. „Pořád to miluju. Nedokážu se toho vzdát,“ zněla Jágrova odpověď.

Pak si vzal slovo bývalý Jágrův spoluhráč Rick Tocchet, který zavzpomínal na svůj příchod do Pittsburghu v únoru 1992, shodou okolností krátce po Jágrových dvacátých narozeninách. Čech se narodil 15. února, Toccheta vyměnili k Pens před třiceti lety, přesně 19. února. „Stihl jsem jeho narozeninovou party. Díky za parádní vzpomínky, kámo,“ smál se Tocchet, kterého ale především zajímalo, jak se český fenomén udržuje ve formě a zda ve svém věku trénuje jinak než dřív.

- Reklama -

„Snažím se pořád dělat stejné věci jako dřív, kdy jsem hrál v NHL. Bez tréninku se ti těžko hraje. Trénink tě připraví na zápasy. Když jsi v dobré kondici, cítíš se dobře a můžeš si zápas mnohem víc užívat. Nikdy jsem nehrál rád, když jsem byl z formy. Necítil jsem se dobře. Proto rád trénuju,“ prozradil.

„Hrál jsem v NHL pětadvacet nebo třicet let a musel jsem se umět přizpůsobit. Jak stárnete, tělo se rychleji unaví a musíte o tréninku víc přemýšlet. Ale mě trénink stále baví,“ dodal.

Pak si vzal slovo další bývalý hráč, Anson Carter. „Ahoj. Chci se zeptat, už máš dost toho, jak se tě lidi ptají, jaké to bylo, když tě vyměnili za Ansona Cartera?“ narážel na výměnu z ledna 2004, kdy Washington poslal Jágra do New Yorku a opačným směrem se stěhoval právě současný televizní analytik. Asi není třeba dodávat, že následovala další salva smíchu na obou stranách.

„Ty roky ve Washingtonu nebyly dobré. Chtěl jsem hrát co nejlépe, ale nějak to nefungovalo. Nemohu se washingtonským fanouškům dostatečně omluvit za to, jak to celé dopadlo. Dělal jsem, co jsem mohl. Ta výměna k Rangers znamenala nový začátek,“ ohlédl se Jágr za svým působením v americké metropoli.

Další otázka opět všechny přítomné rozesmála. „Myslíš si, že bys mohl stále hrát v NHL? Počítá se i Buffalo a Montreal,“ zněl dotaz. „Ne, to určitě ne. Hokej se hodně změnil. Hrál jsem v devadesátých letech a všichni si pamatujeme, jak tvrdé to tehdy bylo. Dnes je to víc jako basketbal. Mnohem víc se bruslí, hra není tak fyzická. Není tolik soubojů u mantinelu, a to je to, co já jsem miloval. Rád jsem hrál jeden na jednoho, rád jsem sváděl souboje v rozích,“ prozradil.

„Trénoval jsem vždycky tak, abych byl co nejsilnější, ne abych byl co nejrychlejší. Dnes je to jiný hokej, než na jaký jsem zvyklý. Je to spíš jako za našich časů All-Star Game. A já jsem nikdy utkání hvězd neměl rád. Rozumím tomu, že pro fanoušky je to vzrušující a zábavné, protože vidí spoustu gólů a jsou to krásné góly, krásné akce. Ale já nejsem zrovna fanda těchto věcí. Mám radši drsnější hru,“ uzavřel rozesmátý Jágr své povídání.

„Díky a všechno nejlepší k narozeninám,“ rozloučil se s ním čtyřčlenný „panel“ moderátorů.

Celý rozhovor si můžete pustit zde:

 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -