- Reklama -

Ryan Getzlaf: Vznětlivý power-forward, kterého brzdila zranění

- Reklama -

Šestatřicetiletý kapitán Anaheimu Ducks Ryan Getzlaf v úterý ohlásil, že po této sezoně skončí s profesionálním hokejem. V NHL odehrál 17 ročníků a všechny u Kačerů. Vysokého drtikola ale po celou kariéru brzdila zranění.

I přesto je hokejový životopis Ryana Getzlafa mimořádný. Hned ve své druhé sezoně v NHL se hýčkal se Stanley Cupem. A pozor, se svým hokejovým dvojčetem Coreym Perrym nebyli vůbec do počtu. V základní části v 82 zápasech nastřádal 58 bodů, v play-off přidal dalších 17 v 21 utkáních. Řada mladíků Perry-Geztlaf-Dustin Penner naháněla soupeřů strach. Hráli nejen výtečně do těla, velmi dobře si rozuměli s hokejkou.

Už předtím ale Getzlaf věděl, jak chutná úspěch. Zlato má z juniorských šampionátů do 18 i 20 let. V kabině Ducks se tehdy mohl učit od mimořádných osobností jako Teemu Selänne, Scott Niedermayer nebo Chris Pronger. A díky těmto zkušenostem se před 11 lety stal dalším nositelem kapitánského „C“ v kalifornském klubu.

„Vždycky jsem říkal, že poslechnu své tělo, až mi řekne, že mám skončit. A ten čas nyní nastal,“ s klidem řekl na tiskovce, kde oznamoval svůj konec.

- Reklama -

Paradoxně největšího úspěchu s Anaheimem dosáhl na začátku své kariéry, poté mnohokrát musel strpět předčasný konec sezony, když Ducks byli považováni na favority, ale nedokázali dotáhnout svoji „misi“.

O to více si vše vynahradil na mezinárodním poli. S Kanadou získal zlato na olympijských hrách ve Vancouveru i v Soči o čtyři roky později. Zlato má i ze Světového poháru, jen členem Triple Gold Clubu (vítěz OH, MS a Stanley Cupu) se nestal, z MS má „jen“ stříbro z roku 2008.

V letošní sezoně Getzlaf překonal svého bývalého spoluhráče Teemu Selänneho a stal se nejproduktivnějším Kačerem historie. V letošní sezoně se mu podařilo překonat i tisícovku bodů, jako první hráč Anaheimu.

V NHL odehrál přes 1 150 utkání v základní části, a to navzdory tomu, že plnou porci 82 utkání zvládl v kariéře pouze dvakrát. Jeho drsný styl hokeje ho kolikrát na ledovou plochu nepustil.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -