- Reklama -

Škorpión bez vyrážečky. Demko neuvěřitelně vychytal Panarina

- Reklama -

Sezóna je sice teprve na začátku, ve Vancouveru ale není pochyb o tom, kdo je v dosavadním průběhu ročníku nejužitečnějším hráčem Canucks. Není to ani Elias Pettersson, ani Quinn Hughes. Zraky spoluhráčů i fanoušků míří do brankoviště. Momentálně není opěvovanějšího hrdiny s kosatkou na hrudi, než je Thatcher Demko.

Ve včerejším duelu proti Rangers se kalifornský rodák zase činil. Pochytal třiadvacet pokusů soupeře a svůj tým dovedl k důležité výhře 3:2 v prodloužení, přestože do třetí třetiny vstupovali svěřenci kouče Travise Greena s dvoubrankovým mankem.

Na prodloužení vůbec nemuselo dojít. V závěru třetí třetiny za nerozhodného stavu hráli Jezdci přesilovku pěti proti třem, a Demko při jednom ze zásahů přišel o svou hokejku i s vyrážečkou. Rozhodčí ale nepískali a hra pokračovala.

Puk se dostal k Artěmiji Panarinovi, který už měl na kontě dva body za gól a asistenci. Ruský šikula mohl přidat další, pravděpodobně vítěznou branku, vancouverský gólman byl ale proti. V krkolomné pozici na břiše a s nechráněnou pravou rukou vyšvihl spektakulární zákrok, kdy Panarinovu střelu vykopl koncem brusle. A za malou chvíli přidal ještě další zákrok, po kterém byla hra konečně přerušena.

- Reklama -

Ruský forvard se tomu při odchodu na střídačku musel smát a domácí fanoušci byli ve varu. Bez jakýchkoli pochyb šlo o zlomový moment zápasu. Český fanoušek si při sledování této bláznivé sekvence nemůže nevzpomenout na to, co v brankovišti dlouhá léta předváděl Dominik Hašek.

„To oslabení ve třech bylo parádní. Thatcher předvedl několik neuvěřitelných zákroků. Nikdy dřív jsem nezažil v této hale takovou atmosféru,“ rozplýval se druhý z hrdinů večera, útočník J.T.Miller, autor dvou branek, včetně té vítězné v prodloužení.

„Kluci parádně bojovali. Myslím, že jsme byli po většinu zápasu lepší, ale několikrát jsme neměli štěstí. Hráli jsme jeden za druhého a bylo skvělé, že jsme to ve třetí třetině dokázali zlomit a nakonec našli cestu k vítězství,“ říkal po utkání Demko, jehož „škorpióní“ zákrok se okamžitě stal hitem internetu.

Rodák ze San Diega je letos ve Vancouveru jasnou jedničkou. V osmi zápasech inkasoval průměrně 2,48 branky a jeho úspěšnost zákroků činí aktuálně 92,3 %. Před startem sezóny se nechal slyšet, že chce svůj tým dotáhnout do play-off a také touží vybojovat si nominaci na ZOH.

Pro obojí zatím dělá maximum. Ve většině zápasů se doslova staví na hlavu, aby dal svému týmu šanci na výhru. Před pár dny několikrát v jasné pozici vychytal Connora McDavida, včera zase vytáhl v naprosto zoufalé situaci fenomenální zákrok proti Panarinovi.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -