- Reklama -

Starý dobrý Tarasenko je zpět

- Reklama -

Před začátkem letošní sezóny panovaly pochyby o tom, jak to bude v St. Louis klapat Vladimiru Tarasenkovi. V posledních letech byl ruský střelec jen stínem někdejší hvězdy a jeho zdravotní stav byl velkým otazníkem. Po třech operacích ramene, které se na jeho výkonnosti výrazně podepsaly, byli fanoušci i experti zvědaví, jak na tom rodák z Jaroslavle bude.

Ruský šikula ale do sezóny doslova vlétl. V sedmi duelech nasbíral už devět bodů za čtyři góly a pět asistencí. Podle jeho vlastních slov rameno drží a cítí se naprosto zdráv. Výtečný start svůj i svého týmu však nepřeceňuje.

„Je to jen statistika. Je třeba jít krok za krokem, jeden zápas po druhém. Pořád máme dost prostoru ke zlepšení. Věřím, že můžeme být ještě lepší,“ říkal novinářům po páté výhře v řadě na začátku sezóny.

Přitom je to jen pár měsíců, co se nahlas mluvilo o jeho výměně. Rus údajně nebyl spokojen s tím, jak klub postupoval při jeho zdravotních problémech, a důvěra mezi hráčem a vedením byla narušena. Proslýchalo se také, že se ho dotklo, že nebyl jmenován kapitánem.

- Reklama -

Insider Jeff Marek před pár dny přinesl informaci, že se na tom nic nezměnilo ani po výtečném začátku sezóny a údajně stále platí, že hráč chce ze St. Louis pryč. Bluesmani se hráče s cap hitem 7,5 milionu dolarů v létě snažili vyměnit, ale nenašli žádný klub, který by byl ochoten takto vysokou smlouvu převzít. Obavy o to, že Tarasenko je „damaged goods“, volně přeloženo „poškozené zboží“, byly příliš velké, zvlášť při takto vysokém platu. Nikdo tehdy nemohl tušit, že Vladi bude v říjnu hrát jako v dobách své největší slávy.

Blues se nakonec rozhodli, že Tarasenka nezařadí na seznam chráněných hráčů pro rozšiřovací draft, a ten tak zůstal volný. Nový tým NHL, Seattle Kraken, ale možnosti sáhnout po Tarasenkovi nevyužil a raději si ze St. Louis vybral čtyřiadvacetiletého beka Vince Dunna.

Jen pro připomenutí – v ročníku 2019-20 stihl Tarasenko pouze deset utkání. Nasbíral v nich sice deset bodů (3+7), ale poté mu operace předčasně ukončila sezónu. Do té další (2020-21) naskočil až v jejím průběhu a odehrál pouze 24 zápasů zkráceného ročníku, v nichž zapsal 14 bodů (4+10). To nejsou čísla, která by někoho ohromila.

Aktuální výborné výkony ale přece jen přitáhly pozornost ostatních týmů. Některé z nich se už na dostupnost znovuzrozeného střelce vyptávaly. A na svou stranu si devětadvacetiletý borec opět získal i fanoušky. V domácí hale Blues už se zase skanduje jeho jméno. Jasně to bylo vidět poté, co v minulém týdnu vstřelil výstavní gól a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Když pak vyjel na led, halou se neslo hromové „Vladi! Vladi! Vladi!“

„Bylo to velmi emotivní, opravdu výjimečný moment. Skuteční fanoušci mne a mou rodinu vždy podporovali. Lidé ze St. Louis nám hodně pomohli, jejich podpora za posledních deset let byla neskutečná,“ říkal po zmiňovaném utkání.

Jak dlouho tohle spojení vydrží? Bude Tarasenko sázet góly za Bluesmany i na jaře po uzávěrce přestupů? Nebo ho uvidíme v jiném dresu? A vydrží mu zdraví i forma?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -