- Reklama -

Střílející Barzal? Může být čtyřicetigólovým hráčem, říká Trotz

- Reklama -

Čtyři zápasy, čtyři kanadské body na kontě Mathewa Barzala. První centr Islanders prozatím zapsal dvě trefy a stejný počet gólových nahrávek. Zejména oba jeho góly zaujaly, když se rozjel po pravé straně a parádně vystřelil.

Mistr přihrávek a fenomenální playmaker letos podle všeho pálí mnohem častěji, ostatně je to jedna z věcí, kterou po něm fanoušci i trenéři vyžadovali už v minulé sezóně. Vyčítali mu, že někdy až příliš dlouho drží puk, dlouhé vteřiny krouží okolo útočného pásma, hledá spoluhráče, ale vystřelit se zdráhá, někdy i ve velmi slibných pozicích. To je, zdá se, minulostí.

Vyšel mu úvodní zápas sezóny, kdy Isles přejeli městského rivala Rangers (4:0). Barzal jednou skóroval, když v plné jízdě parádně vyškolil Tonyho DeAngela a propálil soupeřova brankáře. V tomto zápase mohl klidně přidat dalších pět bodů. Velké příležitosti po jeho nahrávkách spálili Lee, Eberle i Bailey. Sám Barzal pak po krásné krádeži kotouče uháněl sám na brankáře, ten ale jeho blafák vystihl. Kdyby měla hvězda Ostrovanů bilanci 2+3, nikdo by se nemohl divit.

- Reklama -

Ve odvetě proti Rangers (0:5) pochopitelně nebodoval, stejně jako při hubené výhře nad Bostonem (1:0). Naposledy proti New Jersey (4:1) ale odehrál výborné utkání a zapsal tři body (1+2). Jeho gólová trefa byla nápadně podobná té z prvního utkání. Bodů opět mohl mít i více, Anders Lee třeba po jeho nabídce napálil v brejku dva na jednoho horní tyčku.

Jak známo, třiadvacetiletý forvard se až v průběhu přípravného kempu dohodl s klubem na novém kontraktu a zmeškal tak část přípravy. Pokud někdo pochyboval o tom, zda bude na začátek sezóny dobře připraven, mýlil se. Je to starý dobrý Barzal, jakého známe. Je ho plný led, zlepšil svou hru směrem dozadu, přitom ho pořád zdobí vynikající bruslení a kreativita. Jeden viditelný rozdíl tu ale je – nebojí se střílet a častěji brát zakončení na sebe.

„Má schopnosti na to, aby byl s touto mentalitou čtyřicetigólovým střelcem v této lize,“ říká kouč Barry Trotz. „Umí si udělat na ledě prostor, má dobrou střelu. Když pochopí, že nemusí být vždy v perfektní pozici, aby mohl vystřelit, bude neustálou hrozbou.“

V podobném duchu se vyjádřil i samotný hráč. „Snažím se být s pukem na holi více asertivní ve svém rozhodování. Když je možnost nahrát i vystřelit, tak to zkusím,“ přikyvuje. Pravdou je, že pro soupeře býval dřív lehce čitelný – všichni věděli, že Barzal vždy raději nahraje. Teď už to s takovou jistotou předvídat nelze.

Jeho nejsilnější stránkou nicméně zůstává schopnost tvořit hru a zásobovat spoluhráče perfektními přihrávkami. Na svém kontě má už 150 takových, které skončily gólem. Jen pět hráčů v historii Islanders stihlo do svých 23 let více asistencí – Bryan Trottier, Denis Potvin, John Tavares, Pat LaFontaine a Mike Bossy. Co jméno, to hvězda.

Po neskutečném nováčkovském ročníku 2017-18, kdy posbíral fantastických 85 bodů (22+63), v dalších dvou letech trochu ubral. V následující sezóně „spadl“ na 62 bodů, loni jich pak ve zkráceném ročníku zaznamenal 60 (v 68 utkáních). Na to, že hraje v týmu, kde náročný kouč vyžaduje pečlivé dodržování systému a kde se dbá především na defenzivu, jsou to i tak velmi dobrá čísla.

Není žádným tajemstvím, že Barry Trotz z něj chce vycepovat prvotřídního „obousměrného“ centra, na kterého bude spoleh ve všech herních situacích. A mladá hvězda si jeho rady bere k srdci – už tolik neztrácí puky, driluje vhazování, neštítí se bránění.

Dá se předpokládat, že bude i nadále sbírat hromadu asistencí. Pokud by k tomu přidal pravidelný příspěvek do listiny střelců, zařadil by se mezi absolutní ligovou elitu. Už teď je z něj hvězdný útočník a pro Islanders „franchise player“. Jeho „strop“ je ale ještě mnohem výše, než doposud ukázal.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -