- Reklama -

Tie Domi: Quinn mě sjel, že jsem nedal Cheliosovi přes hubu

- Reklama -

Fanshop týmuTie Domi býval obávanou postavou bitkařů NHL po celá devadesátá léta a na začátku nového tisíciletí. Dnes se trochu neprávem zapomíná, že na rozdíl od mnoha „mlátiček“ tehdejší doby, byl i vcelku šikovným hokejistou. V základní části nastoupil do 1020 zápasů a odseděl si 3515 trestných minut.
Nevysoký bitkař (měří 178 centimetrů) se sešel s moderátory podcastu Spittin‘ Chiclets a odhalil zákulisí NHL v devadesátých letech. Tedy době, kdy čím vyšší a těžší jste byli, tím větší šanci jste měli na angažmá. Mezi mantinely nebylo bezpečno, mnohé zákroky, které by dneska vynesly stopku na půl ročníku, kapitán New Jersey Scott Stevens předváděl bez trestu zápas co zápas. A právě tahle doba patřila i mrňavému sympaťákovi s albánskými kořeny.
Dlouhé roky strávil Domi pod legendárním trenérem Patem Quinnem v Torontu Maple Leafs. „Byl to neskutečně férový člověk. Když jsem přišel, viděl, že kromě rvaní mám potenciál i hrát celkem slušný hokej. Řekl mi: ‚Makej na sobě, zlepši se a garantuji ti, že si zahraješ i v jiné roli. A budeš hrát i v play-off‘,“ popsal Domi.
Jak kouči slíbil, tak slavný bitkař udělal a skutečně v play-off nastupoval v útočné lajně s Matsem Sundinem a Douglasem Gilmourem.
Fanda NHL
„Quinn obdivoval Chrise Cheliose, který tehdy hrál za Chicago Blackhawks. Když jsme proti nim hráli, tak vypukla velká bitka všech hráčů, kteří v tu chvíli byli na ledě. Všichni se napárovali a mě najednou chytla ruka. Byl to Chelios. Podíval jsem se na něj a řekl mu: ‚Co sakra děláš?‘ a on s hrůzou v očích odpověděl: ‚Já nevím‘,“ smál se v podcastu legendární bitkař.
„Tak jsem se s ním chytil a řekl mu, ať je v klidu a nic mu neudělám. Jak jsme se domluvili, tak jsme udělali. Po zápase mě v šatně Quinn neskutečně sjel. Řval na mě, že jsem ho držel a nic neudělal. Nijak jsem na to neodpověděl, věděl jsem, že takovou hvězdu jsem zmlátit nemohl.“
Druhý den po návratu z Chicaga si ho trenér Quinn zavolal do kanceláře. „Přišel jsem tam a on se zvedl od stolu a objal mě. Začal mi říkat, jak ho mrzí, že takhle vypěnil. Že to ode mě bylo skvělé gesto, které ukázalo, že k němu mám respekt. A poděkoval mi za to,“ po letech přiznal „Albanian Assassin“.
Sundin a Selänne
Otec Maxe Domiho, útočníka Montrealu, měl během kariéry velmi blízko ke dvěma zářivým skandinávským hvězdám. Nejprve se sešel s Teemu Selännem ve Winnipegu, kterého strážil při rekordním nováčkovském ročníku, když finský blesk nastřílel 76 gólů. Na ten rekordní mu nahrával právě Tie.
„Byl to zábavný rok, chránit mladého Teemua. Sice za to nebudu v Síni slávy, ale pozval mě, když tam uváděli jeho,“ řekl Domi. Selänne měl napsaný projev, kde Domiho zmiňoval, ale v nervozitě na něj a na dalšího bitkaře, který jej provázel kariérou, George Parrose, zapomněl. „Ten papír, kde nás měl napsané, nám potom ukázal a fakt jsme tam byli,“ poukázal Domi na zajímavý fakt
Velké kamarádství také navázal se svým kapitánem v Torontu Matsem Sundinem. „Seděli jsme vedle sebe v autobuse, když jsme jeli na zápas, v letadle, u stolu při snídani. Sundin byl hrozně tichý a plachý. Já byl přesný opak, pořád jsem byl slyšet, tak jsem od něj asi odstínil lidi a on mohl být v klidu,“ zavzpomínal na svého hvězdného spoluhráče.

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -