- Reklama -

Tlustý pomohl dvěma góly a asistencí k výhře Caroliny, Martin St. Louis zaznamenal tisící bod v NHL

- Reklama -

Jiří Tlustý se v pátečním utkání NHL dvěma góly a jednou asistencí zasloužil o překvapivé vítězství hokejistů Caroliny 4:2 na ledě Pittsburghu. Český útočník si svou devátou a desátou brankou v sezóně řekl o ocenění pro nejlepšího hráče zápasu. Šestadvacetiletý rodák ze Slaného nejprve v 16. minutě poslal Hurricanes do vedení 1:0. Tlustý měl štěstí, že se jeho nahození z levé strany odrazilo od brusle obránce Pens Olliho Määtty za záda Marca-Andre Fleuryho. Necelých třináct sekund před koncem utkání pak pojistil výsledek střelou do prázdné branky při power play soupeře. U obou branek Tučňáků asistoval Sidney Crosby, který tak jen navýšil svůj náskok v čele kanadského bodování.
Do střelecké listiny se z našich krajanů zapsali také Jaromír Jágr a Aleš Hemský. Prvně jmenovaný se trefil poprvé po sedmi zápasech, když ve 3. minutě svou čtvrtou brankou v sezóně otevřel skóre utkání proti Detroitu. Slavná osmašedesátka překonala Petra Mrázka dorážkou střely Andyho Greenea. V čase 15:18 přihrál Jágr na branku na gól Petera Harrolda a po utkání byl vyhlášen třetí hvězdou večera. Jednu asistenci si připsal také zadák Devils Marek Židlický. New Jersey sice po 21. minutách vedlo 4:1, ale nakonec prohrálo 4:5 po samostatných nájezdech. Jediným úspěšným exekutorem byl ve třetí sérii Gustav Nyquist. Při svém druhém startu v ročníku kryl Mrázek 21 střel a zneškodnil i všechny tři nájezdy Devils.
Stejným výsledkem skončil také duel mezi Dallasem a Minnesotou. Z vítězství se nakonec radovali hosté ze St. Paul, přestože promarnili vedení 3:0, které si vytvořili v první polovině utkání. Stars totiž zabojovali a čtyřmi góly v řadě otočili průběžné skóre ve svůj prospěch. První brankou v letošním ročníku NHL jim k tomu pomohl Aleš Hemský. Závěr duelu ale patřil Wild. Necelých 52 sekund před třetí sirénou vyrovnal Thomas Vanek (1+2) a ve třetí minutě nastavení ukončil včerejší přestřelku v American Airlines Center Marco Scandella. Třemi asistencemi se zviditelnil křídelník Minnesoty Zach Parise.
Hned ve svém druhém utkání v NHL dostal David Pastrňák možnost zahrát si v prvním útoku Bostonu vedle Brada Marchanda a Patrice Bergerona. Během devatenácti střídání strávil osmnáctiletý rodák z Havířova na ledě sedmnáct minut a dvě sekundy, na branku soupeře vyslal sedm střel, ovšem ani jedna z nich se neujala. Až tolik ho to však mrzet nemusí. Bruins porazili Winnipeg 2:1 v prodloužení. Nejlepším hráčem utkání se stal Dougie Hamilton, jenž v úvodu třetí třetiny přihrál na vyrovnávací trefu Milan Lucice a v čase 63:39 potom sám rozhodl o druhém bodu pro Medvědy.
Dvaadvacetiletý forvard Jiří Sekáč asistoval u jediné branky Montrealu, který prohrál v Buffalu 1:2. O osudu zápasu rozhodla kuriózní situace, která se odehrála 78 před koncem základní hrací doby. Po nahození Tylera Ennise vyjel gólman Habs Carey Price z branky, jenže kotouč se od mantinelu odrazil nečekaně před brankoviště, kde Matt Moulson pohodlně nasměroval puk do zcela odkryté klece Canadiens.
Florida prohrávala s Ottawou po dvou třetinách 1:2, ale v závěrečné části otočila zápas zásluhou gólů Seana Bergenheima a Jimmyho Hayese, u rozdílové trefy zápasu asistoval Tomáš Fleischmann. Al Montoya podržel svůj tým 22 zákroky, vyzráli na něj pouze Chris Neil (1+1) a Cody Ceci.
Hokejisté Vancouveru vyhráli v Columbusu 5:0. Hrdinou večera byl opět brankář Ryan Miller, který podruhé za sebou vychytal čisté konto. V úterním zápase proti New Jersey si připsal 20 zákroků, v pátek na ledě Blue Jackets zneškodnil 31 střel a připsal si třetí nulu v ročníku. Millerova neprůstřelnost trvá 152 minut a pět sekund. Kosatky překonali Sergeje Bobrovského až ve 36. minutě, kdy se prosadil Chris Higgins. V závěrečné třetině tahal kotouč ze sítě ruský gólman ještě třikrát, vrásky na čele mu prohloubili Henrik Sedin, Shawn Matthias a Brad Richardson. Do prázdné branky pak uzavřel skóre Alex Burrows. Jednou přihrávkou se o úspěch hostů přičinil Radim Vrbata.
Kanadský hokejista Martin St. Louis se stal 81. hráčem v historii NHL, který nasbíral 1000 bodů. Radost měl o to větší, že magické mety dosáhl v duelu, ve kterém gólem a přihrávkou přispěl k výhře NY Rangers 3:0 na ledě Philadelphie. Devětatřicetiletý křídelník zaznamenal během sedmnácti sezón v NHL 379 gólů a 621 asistencí. V základní části soutěže odehrál za Calgary, Tampu Bay a NY Rangers 1082 utkání. Druhou hvězdou zápasu byl vyhlášen Derek Stepan, který přihrál na všechny tři branky Jezdců, gólman Cam Talbot zůstal podruhé v ročníku zcela neprůstřelný. Statistici mu včera napočítali 26 bezchybných zákroků.
Washington zvítězil 5:2 nad New Yorkem Islanders s Chadem Johnsonem v brance a oplatil soupeři středeční prohru. Pětizápasovou šňůru výher Ostrovanů ukončili branky Andre Burakovskyho, Marcuse Johanssona, Alexandra Ovečkina, Jevgenije Kuzněcova a Joela Warda. Na tři branky Caps přihrál obránce Matt Niskanen. Bradena Holtbyho překonali John Tavares a Anders Lee.

Foto/Photo: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -