- Reklama -

To je drama! Na poslední volné místo v play-off jsou stále čtyři kandidáti

- Reklama -

Letošní základní část NHL si pro nás přichystala nevídanou zápletku a napětí až do úplného konce. V kalendáři zbývají tři hrací dny a většina týmů má před sebou poslední zápas. Některé týmy už mají za sebou všech 82 utkání. Známe patnáctku postupujících do bojů o Stanley Cup, stále však zbývá poslední otazník. Kdo doplní postupovou sedmičku ve Východní konferenci?

V klidu už mohou být New York Islanders, kteří si výbornými výkony zajistili vstupenku do vyřazovací fáze. Na poslední volné místo v play-off si ale stále dělá zálusk čtveřice týmů. Pojďme si podrobně popsat postupovou matematiku a šance každého z této čtveřice.

Všem těmto týmům chybí odehrát jedno utkání. Pikantní bude zejména dnešní přímý souboj Flyers s Capitals. Jak tedy vypadá aktuální situace v tabulce Východní konference?

8. Washington 89 bodů
9. Detroit 89 bodů
10. Pittsburgh 88 bodů
11. Philadelphia 87 bodů

- Reklama -

Důležité je vědět, co rozhoduje při rovnosti bodů. Zde jsou tedy rozhodující kritéria a jejich pořadí.

1.počet výher v základní hrací době (60 minut)
2.počet výher v základní hrací době a v prodloužení (bez nájezdů)
3.celkový počet výher (včetně nájezdů)
4.body ze vzájemných zápasů
5.celkový rozdíl ve skóre
6.vyšší počet nastřílených branek.

V hlavním ukazateli, tedy počtu výher v základní hrací době, jsou na tom nejlépe Penguins (32 výher), následují Washington (31), Philadelphia (30) a Detroit (27).

WASHINGTON
Caps mají jako jediní situaci zcela ve svých rukách. Stačí jim zvítězit ve Philadelphii a nemusejí se na nikoho ohlížet. Stačit jim za jistých okolností může i jeden získaný bod, když zároveň bude platit, že Detroit nezvítězí v Montrealu a Pittsburgh neporazí Islanders.

DETROIT
Rudá křídla musí porazit Montreal a doufat, že Washington získá ve svém utkání s Philadelphií maximálně jeden bod. Pokud Detroit získá pouze jeden bod, musí Washington prohrát za nula bodů a Pittsburgh nesmí zvítězit.

PHILADELPHIA
Flyers, kteří po většinu sezóny byli na postupových příčkách, jsou ve velmi těžké situaci. Aby postoupili, musí se splnit hned tři podmínky najednou, a ke všemu všechny už v základní hrací době. Letci potřebují porazit v 60 minutách v přímém souboji Washington a zároveň držet palce Montrealu a Islanders, aby v základní době přemohli Detroit, respektive Pittsburgh.

PITTSBURGH
Penguins dlouho vypadali na odpis, ale fenomenální výkony Crosbyho a doplnění týmu o mladou krev je dostalo zpátky do hry. Hodně mrzet však musí prohra s Bostonem v zápase číslo 80. Teď musí zvítězit na ledě Islanders a věřit, že ani Washington ani Detroit nezvítězí (získají maximálně jeden bod). Stačit by mohl Tučňákům i bod, pokud by Capitals i Red Wings prohráli už po 60 minutách.

Dokonce mohou nastat některé bizarní situace. Když třeba Flyers v zápase s Washingtonem odvolají za remízového stavu gólmana (potřebují nutně zvítězit v základní hrací době) a Capitals skórují do prázdné branky, utnou tím jakékoli šance Detroitu…

Finiš základní části zkrátka nemohl být zamotanější. Kdo bude podle vás posledním postupujícím do play-off?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -