- Reklama -

Tonoucí se stébla chytá. Ani tři góly v power play nestačily

- Reklama -

Experimenty s odvoláváním gólmanů v ne zrovna tradiční čas proslul loni při nástupu na lavičku Colorada trenérský novic Patrick Roy, sám bývalý brankář. Jeho kolega z Calgary Bob Hartley nedávno překvapil Jonase Hillera, když ho stáhl z klece osm minut před sirénou za stavu 0:3 –  jenže to bylo při přesilovce. Proti tomu, co se odehrálo v sobotu na univerzitní půdě v Providence, se ale pořád jedná jen o slabý odvar.
To nebylo pověstné stéblo, čeho se chytal kouč Miami Enrico Blasi. Bylo to spíš stébélko, vláseček, pavučinová nitka. A jen málo chybělo, aby se tenhle popelkovský příběh dočkal i happyendu.
Ve vyřazovací fázi NCAA určuje postupujícího jediné utkání, takže situace Miami třináct sekund před koncem zápasu s Providence za nepříznivého stavu 2:6 byla opravdu zoufalá. Se šesti muži v poli a brankářem Ryanem McKayem na střídačce ale hodnota na jejich straně výsledkové tabule začala pomalu narůstat.
47:12, McKay odjíždí z brány
51:26, Matthew Caito střílí gól na 3:6 a McKay se vrací
52:43, McKay je znovu na střídačce
54:14, Devin Loe střílí gól na 4:6 a McKay se vrací
56:00, brána RedHawks je opět prázdná
57:09, McKay se vrací
57:45, McKay na střídačce
58:02, McKay v bráně
58:15, McKay na střídačce
58:27, Sean Kuraly střílí gól na 5:6 a McKay se vrací
58:39, prázdná brána RedHawks
„Měl jsem ho stáhnout ze hry dřív,“ posteskne si – zpola v žertu, zpola vážně – trenér Enrico Blasi. Jeho svěřenci se během doby, kdy měli za zády opuštěnou klec, dvakrát vrhli na led, aby zabránili puku v cestě do sítě. Louie Belpedio přitom skončil na zadním mantinelu a otřesený jen ztěžka opouštěl kluziště.
V poslední minutě měl ještě obrovskou příležitost na srovnání kapitán Miami Austin Czarnik, ale v nadějné pozici nezkrotil puk a soupeři následně zadusili poslední jiskérku naděje, po Tanevově gólu Providence vyhrálo 7:5.
„Když jsme seděli v šatně mezi druhou a třetí třetinou, nepanovala tam poraženecká nálada. Věděli jsme, že jsme na jejich půdě, ale my prakticky hrajeme venku celou sezónu, takže jsme zvyklí na nepřátelské prostředí,“ líčí Czarnik. „Škoda, že mi to tam v závěru nespadlo. Hodně to bolí, ale věřím, že tihle kluci v příští a v dalších sezónách ještě hodně předvedou.“
Pro letošek má Miami konečnou. Providence ve druhém kole ukázalo, že třetí třetinu umí zahrát i mnohem lépe, čtyřmi brankami otočilo utkání s Denverem na 4:1 a postupuje do závěrečného turnaje Frozen Four, který se uskuteční příští týden v Bostonu.
Ilustrační foto: Jessie

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -