- Reklama -

V NHL platí nové pravidlo. Od soboty musí všichni brankáři chytat v menších kalhotách

- Reklama -

Nové, těsnější brankářské kalhoty jsou tady. Od soboty musí mít každý gólman v NHL nové kalhoty, přesně podle upravených pravidel. Jde o jednu z posledních ligových úprav velikosti brankářské výstroje. Názory na změnu jsou tak pestré, jako je pestrá paleta zhruba šedesáti ligových gólmanů.
Bradenu Holtbymu nevadí, že ke změně dochází uprostřed sezóny. Do debaty o brankářských kalhotách byl zapojený, věděl, že přijde. Co gólmana Washingtonu trápí, je jeho pohyb v brankovišti, který může být těsnější výstrojí omezený.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Když máte na sobě příliš těsnou výstroj, neumožňuje vám to docela se ohnout, vzniká tam volný prostor,“ řekl Holtby minulý víkend v Los Angeles. „Nicméně dívali jsme se na video, všechno jsme prohlédli a není tam moc prostoru navíc. Nevidím v tom zase takový rozdíl.“
Nové pravidlo je poslední změnou schválenou Radou guvernérů loni v červnu. Hodně brankářů už nové kalhoty odzkoušelo v zápasech. Například Martin Jones, Corey Crawford, Peter Budaj, Sergej Bobrovskij nebo Andrej Vasilevskij už v nich chytali. Další, mezi nimi například Braden Holtby, je zkoušeli v tréninku.
Kay Whitmore, šéf NHL přes brankářskou výstroj, prozradil, že kalhoty byly v obvodu kolem stehna zmenšeny z deseti na devět palců. „Také další rozměry byly sníženy k větší těsnosti. Dřív oblékaly firmy všechny brankáře do velkých kalhot, rozdíl mezi největšími a nejmenšími byl zanedbatelný,“ naznačil starou praxi Whitmore.
Corey Crawford si třeba vůbec nestěžuje. „Kalhoty jsou asi jedním z nejsnazších kusů výstroje na předělání,“ řekl brankář Chicaga. Jiným se ale změna nelíbí, hlavně její načasování. „Myslím, že měnit výstroj v průběhu sezóny, je bláznivé,“ zlobí se brankář Arizony Mike Smith. „Je nepochopitelné, že to nemohlo počkat do začátku další sezóny…“
Whitmore potvrdil, že liga chtěla změnu stihnout do začátku sezóny, pak se ale objevily obavy o bezpečnost. Všechno se proto nestihlo včas. Někteří brankáři nicméně už nové kalhoty dávno používají. Liga dále potvrdila, že na změnách pracovala ruku v ruce s Hráčskou asociací NHLPA.
„Už na začátku procesu nás několik brankářů ujistilo, že změnu kalhot nevnímají jako významnou věc,“ řekl Whitmore. „Samozřejmě jiní brankáři nesouhlasí, nicméně když někteří z nich mohou měnit betony i několikrát za sezónu, je těžké uvěřit, že by změna kalhot nebyla možná…“

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -