- Reklama -

V Torontu přepisují rekordy hráči i kouč

- Reklama -

Včerejší výhra nad Montrealem v poměru 5:2 přinesla několik zajímavých zápisů do kronik Maple Leafs. Postarali se o ně Auston Matthews, Jack Campbell, Joe Thornton a kouč Sheldon Keefe.

Matthews – 40 gólů ve 49 zápasech

Nejlepší ligový kanonýr si jde suverénně pro svou první Maurice Richard Trophy v kariéře. Čtyřicítka je ceněná meta i v běžné sezóně, která čítá 82 zápasů, jedničce draftu z roku 2016 na pokoření této hranice ale stačilo 49 utkání letošního zkráceného ročníku.

Třiadvacetiletý Američan má letos průměr 0,82 branky na utkání, což by v „normální“ sezóně znamenalo přibližně 67 branek. A to je výkon, jaký tady dlouho nebyl. Do hranice 200 gólů mu chybí jen dvě trefy. Odehráno má v NHL 331 utkání, což dělá kariérní průměr 0,60 branky na zápas.

- Reklama -

Ze všech hráčů v historii NHL, kteří odehráli před svými čtyřiadvacátými narozeninami alespoň 260 zápasů, měla vyšší průměr gólů na zápas jen šestice Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Alex Ovečkin, Eric Lindros, Rick Martin a Luc Robitaille.

Torontský ostrostřelec je také nejrychlejším hráčem za posledních dvacet let, který na čtyřicítku dosáhl. Posledním hráčem, který to stihl v menším počtu utkání, byl v ročníku 1999-2000 Pavel Bure. Ten tehdy na 40 tref potřeboval 48 zápasů, tedy o jeden méně než Matthews.

Campbell stále vítězí

Tak tenhle příchod se opravdu povedl. Jack Campbell měl původně dělat náhradníka Frederiku Andersenovi, nakonec se ovšem kvůli zranění svého kolegy dostal do branky častěji, než asi sám očekával. A vedl si náramně.

Z dvaceti utkání jich dokázal šestnáct dovést do vítězného konce, a tím překonal klubový rekord slavné organizace. Žádný z gólmanů Leafs dosud nedokázal vyhrát šestnáct ze svých úvodních dvaceti zápasů sezóny. Campbell tak za sebou nechal i takové velikány, jako byli George Hainsworth nebo Turk Broda.

Keefe má nejvíc výher

Klubové kroniky přepisoval také hlavní kouč Sheldon Keefe. Ten si ve svém jubilejním, stém utkání, připsal výhru číslo 61, což je klubový rekord. Na tolik výher nedosáhl v minulosti žádný torontský kouč.

Nezvládli to ani legendární vládci střídačky, jakými byli v dávné minulosti Hap Day a v té ne tolik vzdálené Pat Quinn nebo Pat Burns. Nikdo z nich nevyhrál šedesát ze své první stovky zápasů.

Nestárnoucí Thornton

Dalším do party úspěšných je veterán Joe Thornton. Ten ve včerejším duelu zapsal jednu asistenci, čímž natáhl svoji bodovou sérii už na sedm zápasů. To je aktuálně nejdelší šňůra v celé lize!

To vše ve věku jednačtyřiceti let. Bodovat v tomto věku sedmkrát za sebou před ním zvládla jen trojice hráčů, a všichni jsou to Evropané – Teemu Selänne, Igor Larionov a Jaromír Jágr.

„Profesor“ Larionov bodoval ve věku 42 let osmkrát v řadě, „finský blesk“ to ve stejném věku jako Thornton zvládl dokonce devětkrát. Torontu zbývá v základní části odehrát ještě tři zápasy, teoreticky tak může „Jumbo Joe“ natáhnout svou bodovou sérii na deset zápasů, což by byl pro čtyřicátníka absolutní rekord.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -