- Reklama -

Všechno dělá na sto procent, i když se trenér nedívá, chválí Prospal Lukáše Sedláka

- Reklama -

S Václavem Prospalem (na snímku) se poprvé setkal v létě 2012 v tělocvičně během přípravy na novou sezónu. Ostřílený veterán se chystal na svůj poslední ročník v NHL, který tehdy kvůli výluce rozdělil mezi České Budějovice a Columbus. Také Lukáš Sedlák je odchovancem budějovického hokeje, takže není divu, že vedle Jaromíra Jágra v mládí obdivoval právě Prospala.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Setkání se svým vzorem ho povzbudilo. A také mu pomohlo. Sedlák už byl tehdy rok draftovaný Columbusem, kde Prospal končil kariéru. Měl za sebou spoustu zápasů v nejslavnější lize světa. A pro svého následovníka měl hodně cenných rad. O generaci mladší útočník jim naslouchal.
„Od začátku na mě působil jako člověk, který ví, co chce,“ vzpomíná na Sedláka s odstupem času Prospal. „Je to individualita, která má hlavu otevřenou. Chápe, co je třeba udělat, aby postoupil na vyšší úroveň. Bylo opravdu příjemné potkat někoho z mého rodného města, kdo patřil stejné organizaci.“

Veterán, který nyní pomáhá i české hokejové reprezentaci, má ze Sedlákova postupu mezi nejlepší radost. Tím spíš, že podobně jako jeho mladší kolega před vstupem do NHL dlouho působil na nižších zámořských úrovních. Prospal debutoval ve Philadelphii ve 22 letech, Sedlák si odbyl premiéru na podzim, kdy mu bylo 23 let. Ve své nováčkovské sezóně zatím nasbíral 13 bodů (7+6) v 57 zápasech.
Občas si pošlou esemesku nebo si zavolají. Nováček v dresu Columbusu si váží rad od člověka, který odehrál v NHL 1108 zápasů a nasbíral 765 bodů. „Cokoli mi Vinny poradí, to se snažím udělat,“ říká.
Sedlák je příjemným překvapením pro celou organizaci. Je spolehlivý v defenzivě, silný při hře u mantinelů, postupně se vyvinul v jednoho z nejspolehlivějších mužů na vhazování. „Možná to není ten nejšikovnější nebo nejtalentovanější hráč, ale je odhodlaný a tvrdě pracuje,“ ocenil na českém útočníkovi generální manažer Blue Jackets Jarmo Kekäläinen.

- Reklama -

Zhruba před rokem přitom uvažoval o návratu do České republiky. Žádný jiný hráč současné sestavy Columbusu neodehrál před debutem v NHL tolik zápasů v nižších soutěžích jako Sedlák (159). Trpělivost se vyplatila. Také Václav Prospal jezdil před svým vstupem do slavné soutěže dlouho na zápasy autobusem, v AHL strávil čtyři sezóny.
„Byl na tom podobně jako já,“ říká Sedlák. „Už jsem to chtěl vzdát a vrátit se domů. Pak jsem si řekl: ‚Hej, co by dali jiní chlapi za takovou příležitost?‘ Začal jsem se soustředit jen na sebe, na nic jiného. Druhou polovinu minulé sezóny jsem odehrál ve větší pohodě a začal víc sbírat body.“


Bude vás zajímat:


Václav Prospal patří k velkým obdivovatelům trenéra Johna Tortorelly. Odehrál pod ním pět sezón v Tampě Bay. Stali se z nich přátelé, dodnes si někdy volají. Horkokrevný americký kouč přitom neměl o spojení Prospala se Sedlákem ještě před touto sezónu žádné tušení.
„Vinny mi rozumí, protože se mnou byl hodně let. Určitě to pomohlo i Sedlákovi. Vinny byl jedním z nejvíc trénujících hráčů. Bylo dobré mít v týmu někoho, na kom jste mohli mladším hráčům ukázat, jak mají trénovat,“ chválí svého bývalého svěřence Tortorella.
V Columbusu odehrál jen dvě sezóny, ale lidé si ho tady oblíbili. Václav Prospal věří, že si fandové oblíbí také jeho českého nástupce. „Všechno dělá na sto procent, i když se trenér nedívá,“ chválí Lukáše Sedláka. „Draftovali správného kluka. Trvalo mu nějakou dobu, než se prosadil z nižších soutěží, ale dokázal to.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -