- Reklama -

Výměny během draftu: Calgary našlo brankářskou jedničku, Dacjukovu smlouvu přebrala Arizona

- Reklama -

Ne každý klub má při draftu takovou pozici, jakou si představuje, ale prostřednictvím výměn – i na poslední chvíli – je ještě možné to změnit. Volby v draftu jsou pro generální manažery výhodným obchodním artiklem, během prvního dne se to ukázalo sedmkrát.
Ve čtyřech případech se trejdy týkaly i hráčů. Vlastně ve třech, protože tím čtvrtým je převod posledního roku smlouvy Pavla Dacjuka mezi Rudými křídly a Kojoty.
Když ruský útočník minulý víkend oznámil, že v zámoří končí a vrací se domů, zůstal Detroitu na krku poslední rok jeho kontraktu za 7,5 mil. dolarů. Partnera k jednání nakonec Ken Holland našel v Johnu Chaykovi, který se naopak potřeboval zvednout nad ohlášenou platovou podlahu ve výši 54 miliónů dolarů. Arizona se při výměně posunula o čtyři místa v draftu (z 20. na 16. pozici), do Detroitu ještě poslala útočníka Joea Vitaleho a výběr v letošním druhém kole.
„Výměna musí být výhrou pro obě strany,“ tvrdí Holland. „Oni získali hráče, který byl před rokem v odhadech mezi první desítkou, a zaplnil se jim prostor pod stropem. My si uvolnili sedm a půl miliónu. Nechtěl jsem platit velkou cenu. Posunuli jsme se jen o čtyři místa níže a získali volbu ve druhém kole navíc.“
Coyotes využili šestnáctou pozici na obránce Jakoba Chychruna. Red Wings si uvolnili ruce pro souboj o nechráněného volného hráče Stevena Stamkose z Tampy Bay, v jejich hledáčku je také Milan Lucic z Los Angeles.
O volné útočníky se rozpoutá velká bitva, v případě gólmanů je situace opačná. Mnohé týmy v minulé sezóně poznaly, že mají až „zbytečně“ kvalitní duo mezi tyčemi (namátkou právě Detroit, Pittsburgh či Tampa Bay), ale akutní potřebu sehnat novou brankářskou jedničku cítili pouze v Calgary. Vyřešili ji výměnou se St. Louis, kdy za Briana Elliotta (na snímku) nabídli druhou volbu v letošním draftu a potenciální třetí volbu při výběrech v roce 2018.
„Jsem připraven stát se regulérní jedničkou,“ říká 31letý Kanaďan, který se prozatím dělil rovnoměrně o práci s Jakem Allenem, i když v play off se Bluesmani spoléhali hlavně na něho. „Cítím, že mám za sebou dvě velice povedené sezóny. Ta letošní byla ještě o kus lepší než předešlý rok. Chci udělat zase další pokrok a těším se na to. Pokud dostanu úplnou šanci, bude to fajn. Když můžu chytat celou sezónu, podávám nejlepší výkony.“
Rodákovi z Newmarketu vyprší po příští sezóně tříletá smlouva s průměrným příjmem 2,5 miliónu dolarů. Pokud s ním Flames uzavřou novou, bude jim odměnou již zmiňovaná třetí volba v draftu 2018.
Zbylé dvě páteční hráčské výměny se týkaly Montrealu. Habs nejprve získali z Chicaga útočníka Andrewa Shawa za své dva výběry v letošním druhém kole (pořadová čísla 39 a 45), poté vyslyšeli poptávku po Larsi Ellerovi a směnili ho do Washingtonu za druhé volby v letech 2017 a 2018.
Andrew Shaw, který vlastní dva prsteny za vítězství ve Stanleyově poháru, je chráněným volným hráčem a požaduje údajně nový kontrakt minimálně za 4,5 miliónu dolarů. Eller je smluvně vázán ještě na příští dvě sezóny, z platového stropu během každé z nich odkrojí 3,5 miliónu, ale na účtu mu dohromady přibyde miliónů devět.
„Bylo to velice složité rozhodování,“ přiznává generální manažer Chicaga Stan Bowman. „Máme rádi Andrewa a všechno, čím Jestřábům přispěl. Samozřejmě bychom mu chtěli poděkovat za úžasné výkony, byl velkým bojovníkem v našem týmu.“
„Už delší dobu bylo jasné, že vzhledem k výši platového stropu budeme muset naši situaci nějak řešit. Zkoumali jsme spoustu různých možností a tahle nakonec dávala největší smysl,“ komentuje šéf Blackhawks odchod hráče, kterého trenér Joel Quenneville v rozhovoru na konci sezóny označil za nenahraditelného.
Washinton potřeboval stabilizovat svoji třetí formaci, v jejímž středu se v minulé sezóně vystřídalo několik mužů. Lars Eller by měl být hokejistou, který potřeby Capitals naplní.
„Larse jsme si vyhlédli už asi před rokem a vyptávali jsme se na něho. Snažili jsme se sehnat centra pro třetí řadu, který je použitelný na obou stranách kluziště, přispěje svojí troškou k ofenzívě a bude dobře bránit. Někoho, kdo může vypomoci i při přesilovkách a v oslabeních,“ vypočítává washingtonský generální manažer Brian MacLellan. „Lars byl od loňska na našem seznamu. Nepřestali jsme usilovat o jeho získání, volávali jsme do Montrealu kvůli jeho výměně. Dnes se to podařilo.“
Capitals včera ještě směnili svoji volbu č. 26 se St. Louis za volbu č. 28 a právo výběru ve třetím kole. K výměně blízkých pozic v prvním kole došlo také mezi Ottawou (získala č. 11) a New Jersey (č. 12 a výběr ve třetím kole) a mezi Philadelphií a Winnipegem (č. 22 a druhé kolo pro Flyers, č. 18 a třetí kolo pro Jets).
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -