- Reklama -

Vzpomínáme, pane Howe. Svět si dnes připomíná roční výročí od úmrtí legendy

- Reklama -

Čas letí jako zběsilý, to pociťuje každý z nás. Dnes je to přesně rok od chvíle, kdy hokejový svět zasáhla smutná zpráva. 10. června 2016 nás ve věku 88 let navždy opustil Mr. Hockey – Gordie Howe. Hokejová komunita má tedy dnes o důvod víc zavzpomínat na jednoho z největších velikánů, kteří kdy hráli tuhle hru.
Přestože odešel, v srdcích a myslích hokejových fanoušků zůstane navždy. „Kluk, holka nebo dospělák, zdravý nebo nemocný, Gordie se ke každému choval stejně,“ vzpomíná třiašedesátiletý syn Marty Howe. Jeho táta hrál profesionální hokej v pěti různých dekádách, což je naprosto nevídaná věc.
I rok po jeho smrti lidé oslovují Martyho – telefonicky, emailem i na ulici – aby se s ním podělili o vzpomínku na jeho legendárního otce. „Mimo led byl nesmírně laskavý a dobrý člověk. Ke každému se choval tak, jako by se s ním znal odjakživa. A po pěti minutách s ním jste skutečně měli pocit, že ho znáte,“ říká syn.
„Máma s tátou se během výletů vždycky rádi zastavili v nemocnici. Jejich návštěva mnoha lidem změnila život. Prostě vešli k někomu do pokoje a dali se s ním do řeči,“ vzpomíná Marty, bývalý hokejový obránce. „Gordie měl úžasný dar. Dokázal lidi rozesmát a po pár minutách šel zase o pokoj dál,“ dodal.
Komisionář NHL Gary Bettman připomíná, že během letošního All-Star víkendu se na tiskové konferenci sešli Wayne Gretzky, Bobby Orr a Mario Lemieux – pravděpodobně tři nejlepší žijící hráči všech dob. A všichni se vzácně shodli: tím největším hokejistou, jaký kdy žil, byl podle nich Gordie Howe.
„Wayne, Bobby a Mario v tom mají jasno. Nejlepší byl podle nich Gordie. Myslím, že stále pociťujeme jeho přítomnost. Bude tu s námi navždy,“ uvedl Bettman ve čtvrtek během pátého duelu finálové série Stanley Cupu.
„Dvě věci odlišovaly Gordieho od ostatních hráčů. On si nikdy nemyslel, že je lepší, než kdokoli jiný. Vždycky to chtěl dokázat, ale nikdy nechodil a neříkal, že je nejlepší, že je jednička,“ řekl Gretzky loni v červnu. A ta druhá věc? „Vždycky měl potřebu dát do toho v každém zápase i tréninku všechno. Měl ohromnou ctižádost být nejlepším hráčem na ledě večer co večer. Takhle žil a  nikdy se nezměnil,“ dodal Gretzky, který býval Gordieho velkým fanouškem a blízkým přítelem.
„Dvaadvacet sezón NHL v řadě s minimálně dvaceti góly? To je něco bláznivého. Jeho statistiky jsou neuvěřitelné. Přitom hrál v éře, která byla dost drsná,“ svěřoval se po pohřbu Howea Bobby Orr. „Pochopitelně jsem obdivoval Gordieho jako hokejistu, ale on byl především jedním z nejúžasnějších lidí, které jsem kdy potkal. Byl tak milý, prostě gentleman. Nikdy nezvýšil hlas,“ dodal Orr.
„Jste naštvaní a pláčete, když se to stane, protože víte, že vám bude chybět. Když se ale ohlédnu zpět a vzpomenu si na všechny ty společné chvíle, nevybaví se mi vůbec nic negativního,“ říká Marty Howe o tom, jak se vyrovnával s tátovým odchodem.
„Když jsme nastupovali do auta nebo vcházeli do restaurace, vždycky mojí mámě otevřel dveře. Kdykoli s námi byla nějaká žena, vždy dohlédl na to, aby se usadila jako první. Dokonce i před svou smrtí mi dával své jídlo a ptal se, jestli ho nechci. Vždycky všechno nabízel nejprve ostatním. Teprve poté, co nabídl všem okolo, pustil se do jídla,“ dodal Marty.
Před pár lety, když se zdravotní stav jeho táty začal zhoršovat, vytvořil velikánské číslo devět, které pokryl obrovským množstvím vánočních světýlek. Svůj výtvor umístil na svůj dům, směrem do ulice. „Nemůžete to přehlédnout. Jsem si jistý, že to jde vidět i z letadla,“ říká se spikleneckým úsměvem. Jeho táta si vždy potrpěl na vánoční výzdobu jejich domova a Marty v této tradici pokračuje.
Obrovská světelná devítka je hezkou poctou tátovi a hokejové legendě. „Netuším, kolik světel tam je. Rozsvěcuji to vždycky na Vánoce a na tátovy narozeniny, nebo kdykoli na něj vzpomínám. Má to být oslava jeho života,“ říká Marty Howe. Můžete si být jisti, že i dnes večer bude na jeho domě zářit obrovská devítka. Stejně, jako Gordie Howe zářil na hokejových kluzištích.
Hokejový svět na Vás nezapomněl. Také my vzpomínáme s láskou, pane Howe.


- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -