- Reklama -

Winnipeg se loučí, ale všichni mu tleskají

- Reklama -

Přestože prohráli 2:5 a jejich cesta vyřazovací částí skončila v nejkratším možném čase, dostalo se hokejistům Winnipegu od fanoušků v MTS Centre po závěrečné siréně ovací vestoje. Když 27 vteřin před koncem zamířil do prázdné branky domácích Sami Vatanen a osud Tryskáčů byl zpečeťen, fanoušci povstali a spustili hromové  „Go, Jets, Go!“ Diváci nezačali zklamaně opouštět halu, právě naopak. Zůstali na svých místech a chtěli si tento zážitek ještě o chvíli prodloužit. Jakmile hráči Jets gratulovali svým soupeřům k postupu do druhého kola, zaplněnou halou se opět neslo hlasité „Go, Jets, Go!“.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru


„Byla to náročná série a neskončila tak, jak jsme doufali. Ale byla to skvělá zkušenost a jeden z největších zážitků mé kariéry. Právě teď je to hodně těžké, nemůžeme věřit tomu, že už je konec. Myslím, že do příští sezóny budeme ještě hladovější. Zjistili jsme, jak chutná play-off a chceme víc,“ řekl po utkání útočník Bryan Little.
Ani vyřazení ve čtyřech zápasech nemůže zakrýt skutečnost, že si tohle hrdé kanadské město užívalo play-off plnými doušky, poprvé od roku 1996. A slovo „užívalo“ je skutečně namístě. Z atmosféry v hale běhal mráz po zádech. Přes trpký konec zůstávají reakce na účinkování Jets v play-off veskrze pozitivní. Všichni se shodují, že Tryskáči si postup zasloužili a předvedli lize, jak je tohle město po hokeji hladové.


Dokonce i ligový komisař Gary Bettman v pondělí před třetím zápasem série prohlásil, že neexistuje místo, na kterém by byl v tu chvíli radši. „Jsem zde, abych byl svědkem něčeho, co podle mne bude úžasný, emotivní a vzrušující večer,“ řekl. „Trvalo to devatenáct let a dnes můžeme cítit tu energii ve městě. Je naprosto hmatatelná,“ dodal ligový boss.
„Když jsem minulý týden objížděl ligová města, každý se mne ptal, jestli budu v pondělí ve Winnipegu. Všichni věděli, že tohle bude výjimečný večer,“ svěřil se Bettman, který ihned obrátil pozornost ke klubovým majitelům a jeho fanouškům. „Dnešek by nebyl možný bez Marka Chipmana, Davida Thomsona a skvělých fanoušků Jets. Jsme tu s mým zástupcem Billem Dalym a viceprezidentem NHL Davidem Zimmermanem proto, že tu chceme být,“ uvedl Bettman.
„Tohle byl vždycky vášnivý hokejový trh. Když odsud tým odcházel, stal se jen obětí okolností. Nebyla tu vyhovující hala, nikdo nechtěl tento klub vlastnit,“ připomněl Bettman důvody stěhování původních Jets do Phoenixu v roce 1996. „Bez nových majitelů, téhle nové haly a skvělých fanoušků, kteří na tohle (play-off) čekali dlouhých devatenáct let, by to nešlo. Díky nim je hokej zpátky ve Winnipegu,“ dodal Bettman. „Jakmile se naskytla příležitost vrátit se sem, nebylo o čem mluvit. Byla to skvělá šance a my jsme nadšeni, že jsme ji (v roce 2011) využili.“
„Myslím, že pokud jde o uvedení hokejového týmu na nový trh nebo jeho návrat do původního města, nikdo by to nedokázal lépe, než právě Winnipeg Jets,“ chválí Bettman manitobskou organizaci.
Když v pondělí hráči Jets poprvé vyjeli na led, hala málem explodovala nadšením. Hlasitost po úvodním gólu Lee Stempniaka byla srovnatelná s rockovým koncertem (naměřeno bylo 124 decibelů) a blížila se hlasitosti startujícího tryskáče. Při každém dalším gólu v síti Ducks to bylo stejné. Středeční zápas, to byl naprosto stejný příběh. Fanoušci své miláčky i za nepříznivého stavu hnali do boje.
„Hrát před takovými fanoušky bylo něco výjimečného. Bylo to naprosto skvělé, lidé byli neuvěřitelní. Všichni si to budeme pamatovat,“ vykládal po třetím utkání Blake Wheeler. „Být poprvé součástí bílého pekla byla zábava. Někteří z nás byli naprosto v úžasu, jak bílé tribuny byly. Hrát před našimi fanoušky je radost,“ svěřil se Adam Lowry. „Nejlepší hala, jakou jsem v životě viděl,“ souhlasil také kouč Maurice.
„Bylo tu skutečně hlučno, dodalo jim to spoustu energie. Na začátku to bylo neuvěřitelné. Postupem času už to tolik nevnímáte. Nakonec jsme to zvládli a dokázali tu vyhrát,“ komentoval atmosféru v hale hostující kouč Boudreau.
Navzdory tomu, že Jets nedokázali vyhrát ani jeden zápas, zapsalo se letošní play-off ve Winnipegu do dějin. Ještě za mnoho let bude patnáct tisíc šťastlivců, kteří sledovali zápasy přímo v hale, s hrdostí v hlase vzpomínat na to, že byli u toho. Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že přesun klubu z Atlanty do Manitoby byl správným krokem. Winnipegu dnes tleská celá NHL. A jednoho dne se Jets svého vítězství v zápase play-off určitě dočkají. Jen to nebude letos na jaře…
Sestřih utkání

Go, Jets, Go!

Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -