- Reklama -

Zubrus nastoupí do finále potřetí a dodává nováčkům v kabině klid

- Reklama -

Jeden jediný hráč ze současné sestavy hokejistů San Jose už v minulosti zažil atmosféru finále Stanley Cupu přímo na ledě. Útočník Dainius Zubrus hrál o slavný pohár dvakrát v rozmezí dlouhých patnácti let a vždy v jiném dresu, a pokaždé odcházel poražen.
Teď bude mít sedmatřicetiletý veterán další příležitost a tuší, že série proti Pittsburghu může být do třetice jeho poslední šance. A spoluhráči spoléhají na to, že jim dá i nějaké rady.
„Řekl nám, že tuhle příležitost už nemusíme znovu dostat. Tak ať se pokusíme eliminovat všechna rozptýlení kolem a vykročíme do zápasů tak, abychom našli správnou cestu k vítězstvím,“ prozradil Zubrusovy rady útočník Tommy Wingels předtím, než se Sharks přesunuli k prvnímu zápasu do Pittsburghu. Tam odletěl i další muž, který zažil finále – brankář Martin Jones. V roce 2014 byl ale náhradníkem v Los Angeles a na led se vůbec nedostal.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


To Zubrus si první finále Stanley Cupu zahrál před téměř 20 lety, když se jako osmnáctiletý nováček prosadil v kádru Philadelphie. Flyers ovšem v roce 1997 narazili na silnou dynastii Detroitu, proti které neměli nárok.
Na další bitvu o Stanley Cup si počkal dlouhých patnáct let a tentokrát musel v dresu New Jersey spolknout porážku od Los Angeles. Tehdy jej koučoval současný trenér Žraloků Peter DeBoer.
„Jak vaše kariéra pokračuje, tak zjišťujete, jak těžké je se vůbec tak daleko dostat. Nemluvě o play off. Není jednoduché probojovat se do play off a přejít přes první kolo. Hned v prvním roce se mi povedlo postoupit až do finále. Ale dalších deset let jsme nepřešli přes první kolo,“ vzpomíná Zubrus. „Nikdy nemáte stejné mužstvo, takže těžko můžete být každý rok ve finále. Snad si všichni uvědomují, jak velká příležitost to je,“ dodal.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

To platí speciálně pro Zubruse, který byl na začátku téhle sezóny bez smlouvy a až na konci listopadu dostal kontrakt od San Jose, které přesvědčil po zkoušce v klubu. Hodně za to může poděkovat i trenérovi Peteru DeBoerovi, který obrovitého útočníka znal z New Jersey. A věřil, že jeho síla a zkušenosti týmu pomohou.
„‚Zubby‘ je jeden z těch kluků v kabině, kteří mají vůdcovské schopnosti, které ostatním pomáhají každý den. Prokazuje stabilní výkonnost a odvádí si na ledě to, co se od něj očekává,“ cení si Zubruse kouč DeBoer.
A nejen od Zubruse se teď bude očekávat naprosté maximum. „Všechno to napětí je najednou znásobené. Pozornost od médií a všech okolo – přátel, rodiny, příbuzných, ze všech stran. A každý je také kritický. Je třeba zachovat si klid a mít odstup od toho všeho humbuku. Dělejte všechno stejně jako před pěti dny nebo před dvěma měsíci. Prostě se snažte být stejní jako předtím, protože jinak svou pozornost příliš snadno rozptýlíte,“ doporučuje Zubrus nováčkům ze San Jose.
Foto: Sarah A.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -