- Reklama -

Andrew MacDonald, milionář mezi chudáky

- Reklama -

Peníze, které on dostane za měsíc, si většina jeho spoluhráčů nevydělá ani za celou sezónu. Když Philadelphia před začátkem sezóny poslala Andrewa MacDonalda na farmu do Lehigh Valley, učinila z něho druhého nejlépe placeného hráče v historii AHL. Devětadvacetiletý obránce má jednocestný kontrakt s průměrným ročním příjmem 5 miliónů dolarů.
Pokud jde o obsazení zadních řad, měli Flyers v přípravném kempu velice široký výběr, a to jim ještě chyběl nedoléčený Radko Gudas. MacDonalda, který má před sebou ještě pět roků smlouvy, se tedy rozhodli nabídnout ostatním klubům prostřednictvím waiver listu. Jenže žádný zájemce se nenašel.
„Když mi to GM Hextall oznamoval, byl jsem v takovém šoku, že si ani přesně nepamatuju, co říkal. Určitě mi proběhlo hlavou, jak dlouho budu na farmě. Ale jsem hokejista a hokej miluju, takže pořád můžu mluvit o štěstí, že můžu hrát,“ říká smířeně. „Samozřejmě bych chtěl hrát na úrovni NHL, ale to je v rukou managementu. Z mého pohledu je důležité nepřestat na sobě pracovat a odvádět dobré výkony.“
Mohlo by se zdát, že pro Letce je ideální možností v případě potřeby sáhnout do záložního týmu pro hokejistu se zkušenostmi z 372 zápasů v NHL, jenže jejich prostor pod platovým stropem je velice omezený. Když se jim začátkem týdne zranil Jevgenij Medvěděv, povolali proto raději jako sedmého obránce Davise Drewiskeho.


„Situace je prostě taková, jaká je,“ pokrčí rameny MacDonald, který během minulé výluky oblékl v extralize dres Karlových Varů. „Nehodlám kvůli tomu šílet nebo být na někoho naštvaný. Samozřejmě chci hrát v NHL jako každý, ale nehodlám kvůli tomu jít za Hextallem a žádat ho o výměnu.“
Jediným hokejistou, který v minulosti MacDonalda trumfnul ve výši příjmů v AHL, byl Wade Redden, kterého v roce 2010 uklidili na dvě sezóny na farmu Rangers. Newyorský klub později využil možností daných novou kolektivní smlouvou a vyplatil kanadského reprezentanta předčasně z kontraktu.

Dnes už „důchodce“ Redden v nedávném rozhovoru pro ESPN přiznal, že ze své 6,5miliónové mzdy kupoval spoluhráčům iPady za vstřelení vítězných gólů a i jinak je obdarovával, protože se při porovnání výplatních pásek cítil trapně. MacDonald podobné dilema řeší občasnými pozvánkami na večeři.
„Chová se skvěle. Takhle jsem ho znal z New Yorku, nic jiného jsem ani neočekával,“ říká trenér Phantoms Scott Gordon, jenž v minulosti vedl MacDonalda v NY Islanders. „Pro hokejistu, který přijde na farmu v jeho situaci, to není snadné. Většinou se jim nechce hrát. Já ale znám jeho charakter a řekl jsem mu, že u něho to nepředpokládám. ‚Tohle je skvělé místo na hraní, nejsi tak daleko od Philadelphie, k rodině to máš jen hodinu jízdy,‘ řekl jsem mu.“
MacDonald zatím žije na hotelu v areálu zimního stadiónu v Lehigh Valley a kdykoliv je to možné, navštěvuje manželku a půlročního syna Masona. A stále věří, že za poctivou dřinu na farmě bude spravedlivě odměněn. „Musím na sobě makat, pracovat na své hře a snažit se aspoň být nápomocný mladým klukům, když je potřeba.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -