- Reklama -

Čekání je u konce. V desátém zápase Faksa skóroval

- Reklama -

Nastoupil k desátému utkání v NHL a tohle malé kulaté jubileum oslavil tím nejlepším možným způsobem. Radek Faksa si v 54. minutě duelu mezi Carolinou a Dallasem počkal před brankou na odražený puk a poprvé v NHL skóroval. Stars i díky trefě třineckého odchovance zvítězili na ledě Hurikánů 4:1.
„Konečně to mám za sebou, je to skvělý pocit. Trvalo mi to deset zápasů,“ oddechl si rodák ze severomoravského Vítkova. „Měl jsem šance prakticky v každém, ale snažil jsem se soustředit jen na hru a být trpělivý.“
Už jako kluk se odstěhoval za svým hokejovým snem do sto kilometrů vzdáleného Třince, v sedmnácti se rozhodl pro zámořskou cestu. Vyplatila se, po úspěšné sezóně v Kitcheneru (OHL), kde byl s 66 body třetím nejproduktivnějším hráčem, si ho v roce 2012 vybrali ze třináctého místa Stars.
Hned mu nabídli nováčkovskou smlouvu, ale hrát ho nechali v juniorce. Tam strávil i následující ročník, během něhož byl vyměněn do Sudbury. Až na jaře se připojil k záložnímu týmu Hvězd v Texasu, aby s ním po skončení play off zvedl nad hlavu Calderův pohár.
Loňskou sezónu v AHL mu výrazně zkrátilo zranění ramene, z 32 odehraných utkání nasbíral jen deset bodů. Na trvalejší pobyt na farmě to vypadalo i po letošním kempu, zranění Curtise McKenzieho ale donutilo Dallas vytáhnout českého centra nahoru. Od 17. října nastupuje pravidelně jako vedoucí čtvrté formace.
Premiéru si odbyl proti Floridě, tedy mužstvu, jehož dres obléká jeho dětský idol Jaromír Jágr.
„Myslím, že hrál velice dobře. Měl příležitost skórovat hned při prvním střídání, jen nezvládl zpracovat křížný pas. Moc se mi ale líbilo, jak hrál a bojoval,“ ohodnotil tehdy jeho výkon trenér Lindy Ruff. „Vůbec mi nepřipadal nervózní. Na to, že nastoupil v NHL poprvé, odvedl sakra dobrou práci.“
Faksa tráví na ledě v průměru kolem dvanácti minut na zápas, v jeho statistikách najdeme kromě včerejšího gólu tři kladné body v tabulce pravdy, patnáct střel a šest trestných minut. Jeho úspěšnost na vhazování se blíží padesáti procentům.
„Celou kariéru čekáte, až vás povolají do NHL. Když tu jste, snažíte se každý večer vydat ze sebe to nejlepší, protože chcete zůstat v sestavě a odehrát co nejvíc zápasů,“ říká Radek Faksa. „Doufal jsem, že mi to tam konečně spadne, a jsem moc rád. Už mě trochu frustrovalo, že jsem ještě nedal gól, takže jsem se snažil chodit co nejvíc před branku.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -