- Reklama -

Čas Černých jestřábů! Chicago potřetí během šesti let vyhrálo Stanley Cup

- Reklama -

fb-chicago
Hokejisté Chicaga opět slaví vítězství v play off National Hockey League, když v šestém finále porazili na domácím ledě Tampu Bay 2:0 a opanovali celou sérii poměrem 4:2 na zápasy. Blackhawks vybojovali Stanley Cup za posledních šest let již potřetí, což se naposledy povedlo Detroitu Red Wings na přelomu tisíciletí (1997, 1998, 2002).


Bude vás zajímat:


Z druhého zisku slavné trofeje se v dresu mužstva z Větrného města raduje také český obránce Michal Rozsíval, jenž si v sérii proti Minnesotě zlomil levý kotník a sezóna tak pro něj předčasně skončila už na začátku května. Naopak krutou finálovou porážku musejí strávit Ondřej Palát a Andrej Šustr.
Všechna předchozí finálová utkání skončila rozdílem jediné branky. Tato tradice byla tentokrát porušena. Postarali se o to obránce Duncan Keith a útočník Patrick Kane svým prvními finálovými góly. Velkým dílem se na tom podílel také Corey Crawford. Kanadský gólman zneškodnil 25 střel a připsal si druhý shutout v letošním play off.
V první třetině výrazně aktivnější Blackhawks (střely 13:4) měli k dispozici dvě přesilové hry, prosadit se ale nedokázali. Nevyužity zůstaly i velké příležitosti Teuvoa Teräväinena nebo Patricka Kanea. Obě mužstva tak odcházela do kabin za nerozhodného stavu 0:0.
První změny na ukazateli skóre se fanoušci v ochozech United Center (22 424 diváků) dočkali až necelé tři minuty před koncem druhé třetiny. Vítězný gól celé série vstřelil Duncan Keith, jenž po zápase obdržel Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče nadstavbové části soutěže. Jednatřicetiletý rodák z Winnipegu se stal teprve devátým obráncem, který tuto trofej vyhrál.
Nejproduktivnější bek play off se ocitl ve střelecké příležitosti po přihrávce agilního Kanea. Jeho první pokus z hranice mezikruží zastavil gólman Ben Bishop levým betonem, ale u odraženého puku byl nejrychleji Keith a opakovanou střelou už rozvlnil síť v brance Tampy Bay.
Naděje Chicaga na ukončení finálové série na domácím hřišti, což se jim povedlo naposledy v roce 1938, posílil Kane, který v čase 54:46 zakončil ukázkově sehrané přečíslení tři na dva. Po přihrávce Brada Richardse se Bishop nestačil přemístit k levé tyčce a americký forvard pak ranou bez přípravy trefil poloprázdnou bránu.
„Je to jako sen. Tahle skvělá parta. Je to úžasné. Pro ty kluky v šatně to hrajete, pro fanoušky ve městě,“ komentoval další pohárový triumf kapitán Chicaga Jonathan Toews. Stříbrný pohár získal klub z Original Six i v letech 1934, 1938, 1961, 2010 a 2013.
Jak nastoupili:
Chicago: Crawford – Keith, Hjalmarsson, Oduya, Seabrook, Timonen, van Riemsdyk – Sharp, Toews, Hossa – Saad, Richards, Kane – Versteeg, Vermette, Teräväinen – Desjardins, Krüger, Shaw. Trenér: Joel Quenneville.
Tampa Bay: Bishop – Hedman, Stralman, Coburn, Garrison, Carle, Šustr – Killorn, Filppula, Stamkos – Palát, Johnson, Kučerov – Brown, Paquette, Callahan – Morrow, Boyle, Drouin. Trenér: Jon Cooper.

Foto: Icon Sportswire
Sestřih z utkání:

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -