- Reklama -

Chytá skvěle a ještě baví novináře. Je ve své zóně, chválí Raska spoluhráči

- Reklama -

V letošním play-off chytá v náramné pohodě a bostonští Medvědi jsou především jeho zásluhou jediný krok od postupu do finále Stanley Cupu. Pro finského gólmana Tuukku Raska by to bylo již třetí finále v kariéře.



V roce 2011 sice zvedl slavný pohár nad hlavu, ale do akce se příliš nedostal. Z lavičky sledoval fenomenální výkony Tima Thomase, který si toho roku po zásluze odnesl Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.
O dva roky později si finále zopakoval, tentokrát už jako jednička Bruins, jenže Medvědi tehdy nestačili na Chicago a museli sledovat, jak se z poháru radují Blackhawks. Rask přesto chytal skvěle, ve dvaadvaceti zápasech play-off měl průměr 1,88 inkasované branky na zápas a úspěšnost zákroků vyšponoval na úchvatných 94%.
Fanshop týmu
Nyní má příležitost vychytat pro Boston další Stanley Cup a dělá pro to maximum. Statistiky má po šestnácti zápasech velmi podobné jako tehdy – průměr 1,96 a úspěšnost 93,9%. Naposledy se pětatřiceti úspěšnými zákroky podepsal pod důležitou výhru 2:1 ve třetím utkání série proti Hurricanes. Hned v úvodní třetině musel zasahovat rovnou dvacetkrát.
„Už několik měsíců se cítím skvěle. Snažím se zůstat soustředěný zápas co zápas a zkušenosti mi v tom určitě pomáhají. Chci být v brance klidný a dát týmu šanci na vítězství,“ říká Fin.
„Za každých okolností zůstává klidný. Právě teď chytá skvěle, je ve své zóně. Díky němu jsme tam, kde jsme,“ chválí svého gólmana Patrice Bergeron. S tím souhlasí i Charlie McAvoy. „Ohromně nás uklidňuje. V první třetině jsme jim dovolili mnohem více šancí, než bychom chtěli, ale Tuukka se stavěl na hlavu. Díky němu jsme mohli jít do kabiny za stavu 0:0 a začít znovu a lépe,“ prohlásil jeden z klíčových beků Bruins.


O tom, že je finský gólman ve velké pohodě, svědčí i úsměvná historka z tiskové konference po utkání. Před novináře usedli právě Rask a McAvoy, všechny otázky žurnalistů ale směřovaly výhradně na finského hrdinu večera. McAvoy jen seděl a poslouchal. Když už žádné další dotazy nebyly, poděkoval moderátor tiskové konference přítomným novinářům a tiskovku ukončil.
V tu chvíli se Rask s potutelným úsměvem na tváři a mrknutím směrem k McAvoyovi zvedl k odchodu a prohlásil: „Díky, žes přišel, Chucku (McAvoyova přezdívka, pozn. autora).“ McAvoy se jen stěží snažil zadržovat výbuch smíchu. Dvakrát poklepal na svůj mikrofon a opáčil: „Můj mikrofon funguje.“ Tím vyvolal v sále všeobecný smích.
I tohle ukazuje, v jakém rozpoložení se bostonští Medvědi nacházejí. Dotáhnou své snažení až k poháru? A co Rask? Odnese si za své výkony Conn Smythe Trophy? Pokud Medvědi uspějí, bude rozhodně nejvážnějším kandidátem. Tím by dokonale napodobil svého předchůdce Tima Thomase z roku 2011.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -