- Reklama -

Deset let v NHL. Sidney Crosby naplnil svůj potenciál a vyhrál, co se dalo

- Reklama -

Na 30. červenec roku 2005 už se bude navždy vzpomínat jako na jeden z nejdůležitějších dnů v historii Pittsburghu Penguins. Jedničkou draftu se tehdy stal Sidney Crosby, jemuž byla předpovídána hvězdná kariéra, a který měl jít ve šlépějích dalších ikon NHL, mezi které se bezpochyby řadí i legendární útočník Tučnáků Mario Lemieux.
A Crosby svému předchůdci a zároveň majiteli pensylvánského klubu určitě žádnou ostudu neudělal. Vyhrál Stanley Cup, dvakrát přivezl zlatou medaili z olympijských her, triumfoval i na mistrovství světa. V NHL posbíral už více jak deset individuálních trofejí, dvakrát si došel i pro tu vůbec nejcennější – Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče.
Ale prožil i krušné časy. Dlouhé měsíce bojoval s přetrvávajícími následky otřesu mozku, které ho v letech 2010-2012 připravily o více jako polovinu zápasů základní části. Ve zkráceném ročníku 2012-2013 se musel podrobit operaci zlomené čelisti, když ho v zápase proti NY Islanders nešťastně zasáhl odražený kotouč. Kanadský útočník tak přišel o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části, kterou do té doby hájil s luxusním bodovým náskokem.

30. července 2005 – draft NHL

Je polovina července roku 2005 a NHL se konečně probouzí ze zimního spánku. Dlouhé měsíce probíhala jednání mezi vedením zámořské ligy a zástupci hráčské asociace ohledně nového znění kolektivní smlouvy, která nejlepší hokejovou soutěž planety připravila o celou jednu sezónu. Obě strany se nakonec přece jen dohodly na kompromisu a začaly přípravy na nový ročník, který měl odstartovat dlouho očekávaným draftem.
Nově měly šanci získat první volbu všechny kluby v NHL, nicméně mužstva jako Pittsburgh, Buffalo, Columbus či NY Rangers měly největší procentuální šanci na vítězství. Osud nakonec přisoudil výběr s číslem jedna právě Tučnákům z Pittsburghu.
Když pak 30. července roku 2005 odstartoval samotný draft, mohl tehdejší generální manažer Penguins Craig Patrick přistoupit k mikrofonu a pronést s úlevou tato slova: „Je to vzrušující chvíle pro celou naši organizaci, naše město a naše fanoušky v Pittsburghu i po celém světě. Jménem Maria Lemieuxe a ostatních vlastníků našeho klubu si Pittsburgh Penguins vybírá z první pozice v draftu Sidneyho Crosbyho.“

8. října 2005 – první gól

Třetí zápas sezóny 2005-2006, druhá třetina utkání proti Bostonu Bruins. Crosby se nejrychleji zorientoval ve skrumáži před brankou hostí a propasíroval puk za záda gólmana Hannu Toivonena. Nešlo o žádný výstavní kousek, výjimečnost chvíle však zdůraznil úsměv samotného Maria Lemieuxe, který svému nástupci gratuloval ze střídačky.

31. května 2007 – nejmladší kapitán

Ve věku 19 let, 9 měsíců a 24 dnů se Sidney Crosby stal nejmladším kapitánem v historii NHL. Byl to jednoznačný důkaz, jak velké naděje do něj vkládá vedení Pittsburghu. Přitom vůdcovské „céčko“ bylo kanadskému forvardovi nabídnuto už v průběhu ročníku 2006-2007, ale tehdy tuto funkci ještě odmítl, aby nezasahoval do hierarchie týmu během rozjeté sezóny. Crosby si svůj status podržel až do roku 2012, když jej na symbolickém postu nejmladšího kapitána NHL nahradil Gabriel Landeskog, lídr Colorada Avalanche.

- Reklama -

12. června 2009 – Vítězství ve Stanley Cupu

Celkem 211 minut musel Crosby čekat na svůj první zásah ve finálové sérii proti Detroitu. Byl to ale gól nesmírně důležitý. Tučnáci vyhráli utkání číslo čtyři a zabránili tomu, aby se Red Wings dostali do vedení 3:1 na zápasy.
O vítězi Stanley Cupu nakonec rozhodlo až poslední možné, sedmé střetnutí. Hrdinou večera se stal Max Talbot, který dvěma brankami vystřílel Pittsburghu první titul od roku 1992. Crosby tak mohl zvednout nad hlavu stříbrný grál, pro který si došel jakožto nejmladší kapitán v historii NHL.

28. února 2010 – Zlatá medaile pro zlatého hocha

Olympijský turnaj ve Vancouveru jednoznačně ovládly severoamerické celky. Kanaďané v památném čtvrtfinálovém utkání zdecimovali zmatené Rusy, Američané si zase v semifinále pohráli s reprezentačním výběrem Finska. Finálové utkání nabídlo pořádné drama, o vítězi muselo rozhodnout až prodloužení. A byla to právě národní modla Sidney Crosby, kdo zakoupil celé Kanadě vstupenku do hokejového nebe.

1. listopadu 2011 – Začátek trápení

Jak na nový rok, tak po celý rok. Otřepané pořekadlo, které však jakoby rámovalo Crosbyho zdravotní lapálie v roce 2011.
Jen pár hodin po Silvestru 2010 se v rámci Winter Classic střetly týmy Pittsburghu a Washingtonu. Capitals nakonec zvítězili 3:1, samotný výsledek zápasu však zastínily zprávy o zranění Sidneyho Crosbyho, kterého těsně před koncem druhé třetiny poslal k ledu David Steckel. Jen pár dnů na to si na kapitána Tučnáků vyšlápl i švédský zadák v barvách Tampy Bay Victor hedman.
Crosby se vrátil do hry až koncem listopadu a to jen na osm zápasů, než jej přetrvávající následky otřesu mozku znovu poslaly na marodku. Opravdový comeback tak přišel až v březnu následujícího roku.

30. března 2013 – Zlomená čelist

Neuplynuly ani dvě minuty zápasu mezi Pittsburghem a NY Islanders, když se Sidney Crosby skácel k zemi poté, co jej nešťastně zasáhl odražený kotouč. Kanadský útočník přišel o několik zubů a navíc se ukázalo, že má zlomenou čelist. Musel se podrobit operaci a přišel tak o závěrečnou čtvrtinu základní části. Pro play off už byl ale připraven. A co čert nechtěl, v prvním kole se jeho tým střetl právě s Islanders…

25. července 2014 – „trofejový hattrick“

Sezóna 2013-2014 byla z individuálního hlediska zřejmě Crosbyho nejpovedenější. Rodák z Halifaxu posbíral celkem 104 kanadských bodů a s luxusním náskokem si dokráčel pro Art Ross Trophy. Za svoje výkony byl oceněn i Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče základní části. A aby toho nebylo málo, dostal navrch i Ted Lindsay Award, tedy trofej pro nejlepšího hráče NHL, vybíraného samotnými hokejisty.

1. dubna 2015 – Gól s číslem 300

Pro Tučnáky to nebyl povedený zápas. Jejich mužstvo prohrálo 1:4, navíc byli pokořeni svými úhlavními rivaly z Philadelphie. Sidney Crosby ale znovu dokázal, že proti Letcům mu to střílí. Proti žádnému jinému týmu v NHL se neprosazuje tak často, jako právě proti Voráčkovi a spol. Svůj 300. gól v nejlepší hokejové lize planety si tak symbolicky schoval právě na zápas s Flyers.
https://www.youtube.com/watch?v=JR8MHcjuvgc

17. května 2015 – Triple Gold Club

Turnaj v Praze a Ostravě zlákal na poměry světových šampionátů nezvykle velký počet kanadských hvězd, mezi kterými vyčníval právě Sidney Crosby. Javorové listy nekompromisně ovládly celé mistrovství a ve finále si smlsly i na ruské sborné, kterou potupily vítězstvím 6:1. Crosby se navíc stal devátým Kanaďanem v historii, který se může pyšnit členstvím v Triple Gold Clubu.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -