- Reklama -

Dvacet je příliš. Arbitráž zmírnila Widemanův trest na polovinu

- Reklama -

Obránce Calgary Dennis Wideman uspěl u nezávislé arbitráže s odvoláním proti svému trestu za napadení čárového rozhodčího Dona Hendersona v lednovém zápase s Nashvillem. Po přezkoumání všech podkladů rozhodl soudce James Oldham, že původní verdikt zákazu startu ve 20 utkáních je nepřiměřený a závažnosti hráčova provinění by spíše odpovídala desetizápasová suspendace.
„Základní závěr komisaře Garyho Bettmana – že Widemanovo chování na ledě vedoucí k otřesu mozku u sudího Hendersona je fyzickým napadením – byl správný. Použití paragrafu 40 pravidel bylo také správné. Nesouhlasím však se závěrem, že se jednalo o úmyslný zákrok, za který podle odstavce 40.2 náleží minimálně dvacetizápasový trest,“ stojí v závěru sedmnáctistránkového rozhodnutí z pera Jamese Oldhama.
„Předložené důkazy nepodporují komisařovo rozhodnutí. Podle mého názoru měl být správný trest vynesen na základě odstavce 40.3. Vezmu-li v úvahu, že Wideman během jedenácti let své profesionální kariéry nikdy neporušil disciplinární řád, není důvod jít nad rámec minimální desetizápasové suspendace specifikované v odstavci 40.3. Trest pro Dennise Widemana by tedy měl být zmírněn na deset utkání, což nařizuji,“ prohlásil Oldman.
Kanadský zadák se však rozhodnutí dočkal až v okamžiku, kdy už přišel o devatenáct startů v řadě. Za neodehrané zápasy nad limit deseti utkání tedy dostane pouze finanční kompenzaci ve výši necelých 300 tisíc dolarů. Vedení NHL navíc hodlá rozhodnutí nezávislého arbitra napadnout. Zatím ale lize nezbývá než vzít rozsudek na vědomí a zařídit se podle něho.
„S verdiktem arbitra silně nesouhlasíme a podrobíme ho podrobnému zkoumání, abychom stanovili, jaké budou naše případné další kroky. Záležitost nebudeme více komentovat dřív, než bude naše šetření u konce. Ve světle rozhodnutí pana Oldmana ale bude pan Wideman vrácen do hry a s okamžitou platností se může zúčastnit dalších zápasů svého týmu,“ sdělilo ústředí NHL.
Flames se dnes večer představí na domácí půdě v duelu s Arizonou. Widemanův návrat do sestavy vyřeší trenérům Plamenů čerstvý problém kým nahradit T.J. Brodieho zraněného ve středečním zápase s Predátory.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -