- Reklama -

Finis coronat opus. Jamie Benn si hattrickem řekl o žezlo

- Reklama -

Během sezóny se jeho jméno ani jednou neobjevilo na čele ligových statistik. Před závěrečným dnem sice ztrácel pouhý bod, přesto se v honbě za Art Ross Trophy více věřilo Sidneymu Crosbymu a Johnu Tavaresovi. Jamie Benn ale oběma (a všem) konkurentům vypálil rybník v dramatu, které vrcholilo v posledních sekundách zápasu mezi Dallasem a Nashvillem.
„Dokázal něco výjimečného. Jako kouč jsem hrdý, že se to podařilo jednomu z mých svěřenců,“ přichází s gratulací trenér Hvězd Lindy Ruff.
Abychom vás co nejvíce vtáhli do včerejšího thrilleru v arénách NHL, budeme postupovat krok za krokem po časové ose.
Polední pohled do statistik… 1. John Tavares 84 (37+47), 2. Sidney Crosby 84 (28+56), 3. Jamie Benn 83 (32+51), 4. Jakub Voráček 81 bodů, 5. Alexandr Ovečkin 80 bodů.
15:10 podle (letního) času platného na východním pobřeží USA… Voráček s Ovečkinem už mají dohráno. Ruský hokejista se díky gólu dostal před útočníka Philadelphie, ale na medaile už nedosáhne ani jeden z nich.
21:41… Končí zápas mezi Pittsburghem a Buffalem. Tučňáci se v něm soustředili především na to, aby vůbec zvítězili, protože ještě neměli jistý postup do play off. Crosby k výhře 2:0 nikterak nepřispěl, v jeho zápise najdeme pouze dva pokusy o střelu a dvě trestné minuty.
21:58… Diváci se zvedají k odchodu také na Long Islandu. V přestřelce s Columbusem sice domácí Ostrované podlehli 4:5 po nájezdech, ale jejich kapitán jednu branku vstřelil a na další nahrál, takže sezónu uzavře ziskem 86 bodů. To by možná mohlo stačit. Tavares má totiž ve srovnání s Bennem výhodu ve výrazně větším počtu vstřelených branek…
… jenže protivník zase přesně ví, jak si stojí jeho akcie, utkání mezi Stars a Predators začalo o hodinu později. Dallasu navíc o nic nejde, takže hraje stylem „vše na kapitána“. Tahle taktika přinese v první třetině ovoce v podobě dvou branek. V 8. minutě nachází Eakinova přihrávka Benna v levém kruhu a ten zamíří přesně ke vzdálenější tyči Huttonovy svatyně. Nashville zanedlouho srovnává, ale když ve 14. minutě usedne na trestnou lavici Stalberg, stačí Hvězdám k využití přesilovky čtyři sekundy – a znovu je u toho jejich lídr, po vyhraném vhazování tečuje Klingbergovu střelu.
asi půl jedenácté večer východního času… Zápas se nám mezitím posunul do třetí třetiny a ta už se chýlí k závěru, Predátoři stále prohrávají 1:2. Mají sice jisté druhé místo v Centrální divizi, přesto ve snaze změnit skóre sáhnou po power play. Když Benn zachytí kotouč ve vlastním pásmu a pošle ho obloučkem na druhou stranu kluziště, možná ani nedoufá, že by mohl skončit v prázdné kleci. Jenže bránící Seth Jones skákající černý kus gumy nezachytí a na led začnou přistávat první čepice.
Aktuální statistická vsuvka: 1. John Tavares 86 bodů (38+48), 2. Jamie Benn 86 bodů (35+51)
Chce to ještě bod, do konce přitom chybí pouhé dvě minuty. Benn si půl minuty oddychne na střídačce a jde znovu do akce. Časomíra nelítostně ukrajuje další a další vteřiny, už jich zbývalo jen dvanáct … když Trevor Daley vybojoval kotouč u mantinelu a vyrazil na zteč. K zakončení se sice nedostal, ale Cody Eakin po jeho zpětné přihrávce v čase 59:51 ano – a co je nejpodstatnější, Jamiemu Bennovi přiznali druhou asistenci.
„Kluci dneska nechali na ledě hodně. Po celou sezónu se snažili, aby mě dostali na špici, a já jim za to musím poděkovat,“ neskrýval dojetí historicky první držitel Art Ross Trophy z řad Stars.
„Tomu říkám finiš… Jammie vyhrál kanadské bodování a nechal přitom za sebou Tavarese a Crosbyho, dva nejlepší hráče současnosti,“ těšil se z kamarádova úspěchu Daley. „Je to něco výjimečného, ale garantuji vám, že by byl šťastnější, kdybychom byli v play off.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -