- Reklama -

Jágr bude znovu přepisovat historii NHL

- Reklama -

„Myslel jsem, že je konec.“ Takové chmurné myšlenky se honily hlavou Jaromíru Jágrovi těsně poté, co inkasoval tvrdý hit od Roberta Bortuzza. Naštěstí se pletl a tak se dnes může postavit ke svému dalšímu zápasu NHL. A nebude to ledajaké utkání. Český veterán se stane teprve 15. hráčem v historii zámořské soutěže, který odehraje 1 500 duelů v základní části.
I když je to překrásné číslo, Jágr má momentálně jiné myšlenky. Dvaačtyřicetiletý forvard bojoval v posledních dnech nejen s následky Bortuzzova hitu, ale i s chřipkou. Jeho současný zdravotní stav je tak stále na hony vzdálen ideálu. A ani sám hráč zatím neví, kdy se věci vrátí do normálu.
„Nevím. Těžko říci. Ale nevzdám se a budu s tím bojovat. Každým dnem je to navíc lepší a lepší. Moje tělo si prožilo svoje, ale momentálně se cítím docela dobře. Sbírat body se prostě musí, i když to občas bolí. Hokej není vždy o rychlosti nebo šikovnosti. Jde také o to nachytat protihráče v nedbalkách. I když nejste stoprocentně fit, pořád můžete sbírat body, když zapojíte fantazii.“


Dnešní jubileum si kladenských rodák odbude na ledě Caroliny. Jágr letos nasbíral 15 bodů ve 26 zápasech a tak mu chybí jen dva bodíky k tomu, aby překonal Marcela Dionnea a dostal se do první pětky v historických tabulkách produktivity NHL.
A jak se vůbec staví ke svému 1 500. utkání?
„Abych pravdu řekl, vůbec jsem o tom nevěděl. Ale když se nad tím zamyslíte, je to pořádná porce zápasů. Ale nikdy jsem je nepočítal. Když jsem odešel z NY Rangers a zamířil do Ruska, NHL jsem v tu dobu považoval za uzavřenou záležitost. Ale pak jsem se vrátil a od té doby už načínám čtvrtou sezónu,“ připomene.
„Každý zápas navíc je pro mě obrovským darem. Musíte mít velké štěstí, aby se vám vyhýbala zranění. Já měl kliku až do zápasu s Pittsburghem. Tehdy jsem si myslel, že je konec. A následky toho úderu ještě stále pociťuji.“
Jágr chyběl svému celku ve čtvrtečním zápase na ledě Toronta, ale už o dva dny později byl znovu v akci. „Je pochopitelné, že v posledním zápase to nebylo ono. Přesto mu musím vyseknout poklonu za to, že vůbec nastoupil. Společně s Patrikem Eliášem nemuseli hrát. Ale i tak se oba objevili v základní sestavě a snažili se pomoci našemu týmu,“ pochválil své svěřence trenér Peter DeBoer.
V průběhu své kariéry už Jágr schytal stovky a stovky hitů, přesto nemá pochopení pro Bortuzzův nájezd. „V lize se vystřídala spousta velkých chlapů. A střety s nimi byly pokaždé nepříjemné. Ale já jsme vždy našel způsob, jak podobné situace přežít ve zdraví. Ovšem když protihráče nevidíte, jsou takové údery velmi nebezpečné. V ten moment jste bezbranný. Nejste na něco takového připraven a právě to působí největší škody.“
„Musíte mít prostě štěstí a doufat, že vás vyšší moc uchrání. A já ho měl,“ dodal Jágr.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -