- Reklama -

Jágr stoupá historickými tabulkami. Šance Kings na obhajobu shořely v Calgary, Winnipeg poprvé v play off

- Reklama -

Legenda o Jaromíru Jágrovi je po včerejšku zase o jeden příběh bohatší. Český útočník se díky dvěma asistencím v utkání proti Bostonu vyrovnal s 1079 přihrávkami v historické tabulce nahrávačů NHL šestému Adamu Oatesovi. Zároveň se stal čtvrtým hráčem v dějinách soutěže, který zdolal hranici 1800 bodů (1549 utkání). Před ním to dokázali pouze Wayne Gretzky (2857 bodů), Mark Messier (1887) a Gordie Howe (1850).


Vstupte do světa statistik NHL


Jágr svým výkonem, za který byl vyhlášen první hvězdou večera, zkomplikoval svému bývalému klubu z Bostonu postup do play off. Kladenský odchovanec totiž pomohl Floridě k vítězství 4:2. Boston byl v první polovině zápasu lepším týmem a dostal se i do vedení, ale Panthers skóre zápasu otočili dvěma góly, které zařídil právě Jágr.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru

- Reklama -

Nejprve slavná osmašedesátka přihrála v přesilovce na vyrovnávací gól Aleksandera Barkova a na začátku třetí části Jonathan Huberdeau dostal Floridu po Jágrově přihrávce do vedení. Po dalších čtyřech minutách navíc Brad Boyes zvýšil na 3:1. Pak ještě zápas zdramatizoval Brad Marchand po asistenci Davida Krejčího, ale víc už Boston nezvládl. Úspěch domácích pojistil Jimmy Hayes.
V celkovém pořadí tabulky Východní konference se Boston propadl na deváté místo, stále se však drží v těsném závěsu za Pittsburghem, ten má ale jeden zápas k dobru. Na sedmou Ottawu, která vyhrála na ledě New York Rangers 3:0, ztrácí Medvědi dva body.
Kapitán Jezdců z Manhattanu Ryan McDonagh sice před zápasem s Ottawou převzal Presidents‘ Trophy pro nejlepší tým základní části, ale góly stříleli jen Senátoři, konkrétně Clarke MacArthur, Kyle Turris a Jean-Gabriel Pageau. Na třetí nulu v sezóně potřeboval brankář Andrew Hammond 26 zákroků.
Na západě je postupová tajenka definitivně vyřešena. Poslední dvě volná místa si zabrali hokejisté Calgary a Winnipegu. Flames si po šesti letech zajistili účast v play off výhrou 3:1 nad Los Angeles, které naopak definitivně přišlo o možnost obhájit Stanley Cup, což se naposledy přihodilo v roce 2007 Hurikánům z Raleighu.
Na ledě Scotiabank Saddledome zazářil český útočník Jiří Hudler, který vstřelil dva góly a na zbývající ještě dokázal přihrát. V první třetině Hudler vypálil tvrdou ránu z prostoru mezi kruhy, puk se odrazil zpátky a tentokrát napřáhl Johnny Gaudreau. Ten trefil brankáře Jonathana Quicka do ramene, a než stihl puk zachytit do lapačky, spadl i s ním do branky. O dvě minuty později český útočník pálil znovu mezi kruhy a tentokrát rovnou skóroval. Poprvé v zámořské kariéře tak Hudler zdolal hranici třiceti branek. Další trefu přidal na konci zápasu do prázdné branky při zoufalém power play Kings.
Zaváhání kalifornských králů potěšilo fanoušky Winnipegu. Poprvé po přestěhování klubu z Atlanty v roce 2011 si tak Jets zahrají i v nadstavbové části soutěže. Tryskáči se včera představili v Denveru, odkud si odvezli bod za prohru 0:1 po samostatných nájezdech. Třetí čisté konto za sebou vychytal Ondřej Pavelec, který kryl 21 střel, v nájezdech ho překonali O´Reilly a Duchene. Neprůstřelnost kladenského rodáka trvá 187 minut a pět sekund. Na druhé straně zaznamenal shutout Reto Berra. Gólman Avs předvedl 41 bezchybných zákroků a během penaltového rozstřelu vychytal Blakea Wheelera i Andrewa Ladda.
Forvard Philadelphie Jakub Voráček vyšel bodově naprázdno v zápase s Carolinou (1:3) a pomalu ztrácí šance na zisk Art Ross Trophy. Za Flyers, kteří už jen dohrávají sezónu, skóroval pouze Sean Couturier. Zápas navíc nedohrál jeho spoluhráč Vincent Lecavalier, který se netradičně pustil hned do dvou bitek, pokaždé s Keeganem Lowem. O branky Hurricanes se postarali Brett Bellemore, Ryan Murphy a Jordan Staal (1+1).
Jako na houpačce probíhal zápas mezi Montrealem a Detroitem. Hosty dostal do vedení gól slovenského forvarda Tomáše Tatara, ale Canadiens na začátku druhé třetiny skóre otočili. Ve stejné periodě však ještě Pavel Dacjuk srovnal a ve třetí části ujel při vlastním oslabení Darren Helm a Detroit znovu vedl.
Do konce základní hrací doby zbývalo osm minut, když Helm vyhodil puk za hrazení na svou lavičku, odkud jej bleskově sklepl na led jeden z jeho spoluhráčů. Rozhodčí si toho ovšem všimli a darovali domácím přesilovku za zdržování hry. Po kombinaci Markova se P.K. Subbanem stál na úrovni brankové čáry Tomáš Plekanec a vyrovnal. V prodloužení se po levé straně rozjel Lars Eller a nenápadnou střelou překonal Howarda počtvrté. Bod stačil Red Wings k tomu, aby si při prohře Bostonu zajistili 24. v řadě účast v play off.
V prodloužení skončil i duel mezi Tampou a New Jersey (4:3). Za hosty vstřelil jednu z branek Patrik Eliáš, ale českým hrdinou zápasu byl Ondřej Palát, který asistoval hned u tří gólů Lightning. V prodloužení rozehrál akci přihrávkou na Nikitu Kučerova (0+3), který poslal puk u tyčky stojícímu Tyleru Johnsonovi (2+1). Ten zkoušel ještě přihrát na druhou stranu, ale bránící Seth Helgeson srazil kotouč do vlastní branky.
Naši krajané byli vidět i v zápase St. Louis s Chicagem. Útočník Blues Dmitrij Jaškin ve druhé třetině otevřel skóre, když v přesilovce dorážel puk po střele Alexe Pietrangela. Druhý a nakonec vítězný gól vstřelil jeho spoluhráč Paul Stastny v 55. minutě. Chicago dokázalo pak už jen snížit po trefě Andrewa Shawa, kterému asistoval obránce Michal Rozsíval.
Minnesota vyhrála na ledě Nashvillu 4:2 a šňůrou dvanácti vítězných zápasů venku vyrovnala rekord NHL, který dosud držel Detroit v sezóně 2005-06. Wild přitom na konci druhé třetiny prohrávali 0:2, ale pak začal úřadovat dvougólový Jason Zucker. Nejprve v přesilové hře snížil a nakonec střelecký účet i uzavřel trefou do prázdné branky.
San Jose nasadilo do zápasu v Edmontonu (3:1) nového útočníka Bryana Lerga a ten hned při svém debutu v NHL vstřelil vítězný gól, když mu ve třetí třetině parádně před branku přihrál Logan  Couture. V brance Edmontonu si zase odbyl křest ohněm Laurent Brossoit a přestože dvakrát kapituloval, předvedl výborný výkon s 49 úspěšnými zákroky.
To Eddie Läck v brance Vancouveru už toho má za sebou v NHL přece jen o něco více a v duelu s Arizonou (5:0), zastavil 28 puků a vychytal svou druhou nulu v sezóně. Švýcarský zadák Yannick Weber pomohl Canucks k vítězství dvěma góly, Alexandler Edler si připsal tři asistence. Arizona musela nastoupit bez svého kapitána Shana Doana, který se zranil v úterním zápase s Calgary.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -