- Reklama -

Jaromír Jágr: Happy Birthday!

- Reklama -

Křídelní útočník Floridy Panthers, Jaromír Jágr, dnes slaví 45. narozeniny! Nestárnoucí hvězda českého hokeje odstartovala svoji kariéru v National Hockey League před dlouhými sedmadvaceti lety v Pittsburghu, jehož zástupci draftovali odchovance kladenského hokeje v roce 1990 z 5. pozice.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


S Penguins vyhrál dvakrát Stanley Cup (1991, 1992), postupně hrál i ve Washingtonu, NY Rangers, Philadephii, Dallasu, Bostonu a New Jersey. Olympijský šampion z Nagana (1998) a dvojnásobný mistr světa (2005, 2010) dnes patří k největším legendám v historii NHL i světového hokeje a stále dokazuje, že i po čtyřicítce mohou být někteří hráči lídry svých mužstev.
V letošním ročníku odehrál prozatím 54 utkání, ve kterých zaznamenal 10 branek a 21 přihrávek. V prosinci překonal Marka Messiera a vyhoupl se na druhé místo tabulky produktivity NHL za nedostižného Waynea Gretzkyho. Rodák z Hnidous má aktuálně na kontě 1899 bodů a 759 branek (1140 přihrávek) ze 1683 zápasů. Zakulatit svá úchvatná čísla bude moci již v dnešním duelu na ledě San Jose.
Ve vyšším věku, než má teď Jágr, působili v nejlepší hokejové soutěži světa pouze čtyři hráči. Slavný kanadský útočník Gordie Howe (52 let, 11 dnů), obránce Chris Chelios (48 let, 71 dnů, USA), brankáři Moe Roberts (45 let, 345 dnů, USA) a Johnny Bower (45 let, 32 dnů, Kanada).

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -