- Reklama -

Johnny G. Kluk, co má patent… na hokej

- Reklama -

Je aktuálním držitelem Hobey Baker Award určené pro nejlepšího hráče amerických univerzitních soutěží. V prosinci ho vyhlásili jedničkou mezi nováčky v NHL. O nedostatku talentu tedy nemůže být řeč. Když se ale v zámoří proslechlo, že Johnny Gaudreau hodlá svoji přezdívku „Johnny Hockey“ zaregistovat jako ochrannou známku, vzbudilo to – především na sever od hranic – vlnu rozhořčení. Podle mladého útočníka Calgary a lidí z jeho okolí přehnanou.
„Můj agent na začátku léta přišel s tím, že by to mohl být dobrý nápad. Nějakou dobu jsme se o tom bavili, potom to utichlo. Minulý měsíc jsme ale uviděli nějaké věci, se kterými nechci spojovat své jméno, takže jsme usoudili, že bude nejlepší si tenhle slogan zaregistrovat. Můj agent už se v byznysu nějakou dobu pohybuje, v těchhle věcech mu naslouchám,“ vysvětluje jednadvacetiletý forvard.
Před dvěma roky si nechal zaregistrovat ochrannou známku „Johnny Football“ hráč amerického fotbalu Johnny Manziel. Gaudreau přišel na bostonské univerzitě ke své přezdívce právě na základě jeho příkladu. Přenesl si ji i do světa profesionálního hokeje, jenže někteří podnikavci se na jeho zatím neoficiální značce začali přiživovat. Proto se chce rodák z Carney’s Point chránit.
„Byli jsme znepokojeni tím, jak lidé zneužívají jeho jména, prodávají trička a další věci se sloganem Johnny Hockey. Chtěli jsme mít jistotu, že už k tomu nebude docházet,“ objasňuje hráčův agent Lewis Gross. „Cítíme, že Johnny je výjimečný hráč. Pokud se mu podaří naplnit předpoklady, jeho jméno by mohlo být ceněnou značkou. Bavili jsme se o tom a chceme to vyřešit co nejdříve. Je stále ještě nováčkem a my chceme, aby se mohl plně soustředit na hokej.“
Ve 45 zápasech za Flames nasbíral nevelký mladík 34 bodů, což ho řadí na třetí místo klubových statistik. Třináct vstřelených branek mu zajišťuje stejnou pozici. V produktivitě všech zelenáčů v NHL je Gaudreau druhý za Filipem Forsbergem z Nashvillu.
„Johnny nechce, aby si kdokoliv myslel, že se vyvyšuje nad ostatní,“ hájí útočníka, kterého už loni využila na MS americká seniorská reprezentace, také asistent generálního manažera Plamenů Craig Conroy. „Je prostě jedním z hráčů našeho týmu. Ta přezdívka vznikla ještě na Boston College. Johnny je hodně rozpačitý z pozornosti, které se mu kvůli téhle záležitosti dostává. Nejradši by předstíral, že vůbec k ničemu nedošlo. Řekl jsem mu, že když už se to stalo, musí se s tím nějak vyrovnat.“
„Mluvil jsem o tom s Lewisem a byl šokovaný z toho, jak se to tady v Kanadě zveličilo,“ dodává Conroy, sám bývalý Grossův klient.
Požadavek na registraci ochranné známky „Johnny Hockey“ byl podán u obou patentových úřadů v Severní Americe, tedy v USA i v Kanadě.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -