- Reklama -

Joshua Ho-Sang dal první gól v NHL, kritice za užívání čísla 66 čelí statečně

- Reklama -

Mezi zástupce médií přišel v dobrém rozmaru. A těžko se tomu divit. Kanadský hokejista Joshua Ho-Sang totiž zažíval mimořádně příjemný pocit, který do té doby neznal. Jednadvacetiletý útočník New Yorku Islanders se ve čtvrtém utkání dočkal svého prvního gólu v NHL!
Rodák z Thornhillu (provincie Ontario) se prosadil v úterním duelu na ledě Edmontonu, když v čase 17:23 zužitkoval přesilovou hru a otevřel tak střelecký účet zápasu. Svým premiérovým bodem v soutěži pomohl Ostrovanům k výhře 4:1.
„Je to opravdu příjemný pocit, slovy to nejde popsat,“ řekl Ho-Sang. „Je to velká úleva, když skórujete a máte pocit, že patříte do týmu a že je to možné. Všechny sny se vám plní přímo před očima, což je hrozně fajn. Byl to pro mě výjimečný moment,“ doplnil jedním dechem.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Zástupci Islanders si Ho-Sanga vybrali v prvním kole draftu před dvěma lety na 28. pozici. Během svého působení v juniorské lize OHL hájil barvy Windsor Spitfires a Niagara IceDogs. Letošní sezónu odstartoval na farmě v záložním celku Bridgeport Sound Tigers (AHL), za který odehrál 48 utkání a nasbíral v nich 36 bodů (10+26).
Po příchodu do NHL se stal Ho-Sang terčem kritiky kvůli užívání čísla 66, které v nejprestižnější hokejové soutěže světa svými výkony nejvíce proslavil Mario Lemieux. V Pittsburgu je číslo legendárního kanadského centra chráněné, ovšem v ostatních týmech ho hráči mohou používat. Pouze číslo 99 (Wayne Gretzky) je jako jediné navždy zapovězeno pro celou NHL.
„Je to trochu zvláštní, protože jsem tohle číslo oblékal už v juniorech a nikdo to neřešil. Až když jsem vlétl do NHL, tak se z toho začala dělat obrovská věc. Tak mě to docela zasáhlo. Je zajímavé, jak si spousta lidí dala ten čas i úsilí na to upozornit. Rozhodně to není z mé strany žádná neúcta – naopak, mám velký respekt,“ uvedl Ho-Sang k četným narážkám, které si musel vyslechnout.

Mario Lemieux dovedl Pittsburgh jako kapitán ke dvěma Stanley Cupům, šestkrát vyhrál trofej Arta Rosse, třikrát byl poctěn Hart Memorial Trophy. Dvakrát obdržel Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráč play off NHL.
Vinou častých zranění či jiných zdravotních neduhů (záda, kyčle, třísla, rakovina lymfatických uzlin, nepravidelný srdeční tep) odehrál v NHL pouze 915 zápasů. Během své kariéry si vysloužil přezdívky „Le Magnifique“ nebo „Super Mario“. V roce 1997 byl uveden do Hokejové síně slávy v Torontu.
Talentovaný mladík z NY Islanders si stojí za svým a nemá pocit, že by se dotkl legendy. Používání slavného čísla nepovažuje za troufalost.
„Nosím to číslo, protože vzhlížím k tomu muži. Myslím, že byl neuvěřitelný. Byl to neuvěřitelný hráč, v tom jak zvládal hru i ve všem ostatním. Ve své kariéře zažil vzestupy i pády, ale pokaždé se dokázal vrátit a být ještě lepší. Je to hold jeho osobnosti. Je pro mě inspirací. Prožil si zřejmě víc utrpení než většina jiných hráčů, ale dokázal se s tím vypořádat a vrátit se v lepší formě. A to je něco, co mu nikdo nemůže upřít. Přesně tohle na něm obdivuji.“
Prvním hráčem, který v National Hockey League oblékl dres číslem 66, byl český kanonýr Milan Nový ve Washingtonu Capitals (1982-83).

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -