- Reklama -

Mantha dal první gól, dědeček slzel

- Reklama -

Andre Pronovost získal na konci 50. let čtyři tituly s Montrealem. Jeho vnuk Anthony Mantha v těchto dnech bojuje vůbec o to, aby se s Detroitem dostal do play off. Přestože se v prostředí NHL pohybuje zatím jen pár dnů, daří se mu to výtečně. V úterý při svém čtvrtém startu ve slavné soutěži zaznamenal první asistenci, včera se premiérově zapsal mezi střelce.
Shodou okolností se jednalo o gól vítězný. Navíc padl v utkání s klubem, v jehož dresu dědeček zaznamenal největší hokejové úspěchy. A aby těch náhod nebylo málo, Pronovost zápas sledoval na vlastní oči z výšin Jou Louis Areny.

„Bylo to neuvěřitelné. Děda a s babičkou byli pochopitelně strašně šťastní, mí rodiče taky. Měl jsem v hledišti i kamarády, ti určitě skákali. Jeden z nich mi před zápasem říkal, že pokud dám gól, bude běhat kolem stadiónu a křičet,“ svěřoval se Mantha webovým stránkám Red Wings.
Rodáka z quebeckého Longueuil draftovala Rudá křídla před třemi lety ze dvacátého místa, poté mu v říjnu nabídla nováčkovskou smlouvu. Příští ročník strávil ještě v juniorském celku Val-d’Or, loni už nastupoval na farmě v Grand Rapids. Do sezóny vstoupil s dvouměsíčním zpožděním zaviněním zlomenou nohou, v 62 startech zaznamenal 15 branek a 18 asistencí. Než se letos přesunul k prvnímu týmu, posbíral pětačtyřicet bodů.
„Chceme zkusit zařadit do sestavy urostlejší hráče, Anthony by navíc měl přispět ofenzivně,“ hlásil minulý týden asistent generálního manažera Ryan Martin. „Během posledního měsíce v Grand Rapids byl jedním z našich nejlepších hráčů. Tohle je další krok v jeho kariéře. V posledních 12 až 14 utkáních podával vyrovnané výkony, takže si pozvánku zaslouží.“
Důvěra trenérů v Mathovy schopnosti se projevila zařazením po bok Pavla Dacjuka. Premiérová branka talentovaného mladíka v NHL ale padla v jedné ze zřídkavých chvil, kdy vedle sebe ruského veterána neměl. Ve 38. minutě při přesilovce dorazil za záda Bena Scrivense střelu Brada Richardse.
Detroit v tu chvíli už vedl 4:0, ale Habs v závěrečném dějství třemi góly utkání zdramatizovali.
„Nemyslel jsem si, že by to mohla být vítězná trefa, ale v poslední třetině jsme museli ještě hodně bojovat. Naštěstí zápas skončil naším vítězstvím, což bylo ohromné,“ oddechl si Mantha.

Zatímco se Mantha na ledě radoval ze své trefy, zaměřily se televizní kamery na jeho rodinu oslavující jeho úspěch v ochozech. A zachytily přitom i slzy v očích Andreho Pronovosta. Ten letos určitě přeje postup Rudým křídlům, jejichž řadami v letech 1962-65 také prošel.
Jeho následníkům sice momentálně patří ve Východní konferenci až devátá příčka, ale se stejným bodovým ziskem jako osmá Philadelphia a o dva body zpět za sedmými NY Islanders. V Atlantické divizi dělí Wings od třetího Bostonu jeden bod.
Pokud bude Anthony Mantha pokračovat v současných výkonech, mohli by jeho příbuzní mít důvod slzet radostí i v play off.
Foto: Icon Sporstwire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -